* Hayattan alacağını alamamış (veya eksik/kusurlu yaşantıların içinde olmuş);
-bir öneceki cümlenin- gelecekte de böyle olacağı beklentisi olan,
* Mutsuz bir çocukluk geçirmiş, ve bu mutsuzluk durumu devam eden,
Ve gelecekte de bu mutsuzluğa krndini mahkum hisseden,
* Maddi imkansızlıkları olan veya gelecek için iş'ini garantiye alamamış ve biraz parayı kenarı atamamış olan; Ve bunlar için endişelenen,
* Tüm yazılanlardan da öte; HAYATA KARŞI UMUDU AZALMIŞ/AZALMAKTA OLAN HERKES biraz sinirlidir bence.
Bu çıkarımları yapmak benim haddim değil;
ve konunun profesyonelleri psikolog/psikiyatr'lardır ve bu tarz konuşmalar onlarla yapılmadır ama ülkemde hatta neredeyse dünyanın genelinde buna fırsat bulabilen çok küçük bir azınlıktır bence.
Dünyanın adil olmadığı, kimsenin hatta en yakınlarınızın bile sizi mutlu etmek gibi bir görevi olmadığı önkabulü;
ve kendinizi tanıyıp, hayatla ve insanlarla başa çıkacak stratejileri geliştirmelisiniz.
Ki bu startejiler kendinize bir iş bulup maddi özgürlüğünüzü kazanmakla; diğer insanlara bir ölçüde tahammül edebilmeyi öğrenmek ve bir çok başka beceriyi de içerir.
Okuyacağınız kitaplar, dinleyeceğiniz videolar, karşılaştığınız insanlar en iyi öğretmenleriniz olacaktır bence.
Doğrudur; toplumdan izole yaşamak çok çok zor ama;
insanları sevmek veya onların sizi sevmesi gibi bir zorunluluk da yoktur bence.
Mesele ölçülü bir tutum alabilmek.
Konuyla ilgili olarak; Psikiyatr Engin Geçtan şöyle yazmış:
Engin Geçtan, bir kirpi örneğiyle '
İnsan Olmak' kitabında tam da şu satırlara yer veriyor:
"İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar."
Ben de çocukluğumdan beri çok sinirliydim.
Şizofreni teşhisi alalı çok uzun yıllar oldu ve şimdi en huzurlu zamanlarımı yaşıyorum.
Değişimler bir anda olmaz, başlıktaki gibi bir sorunun basit bir çözümü ve/veya soruna iyi gelecek bir ilacı yok malesef.
Okuyun, izleyin, araya karışın, kendinizi tanımayı unutmayın.
Bol şanslar..