İlker,
Bence işverenin haksız uygulamaları konusunda her zaman hak aranmalı ve mücadele edilmeli,onların güvendikleri zaten ''nasıl olsa sesleri çıkmaz''anlayışı.
Kendimden de bir örnek vereyim.
Biliyorsun emekliyim ve SGDP kapsamında büyük bir firmada çalışıyorum.
SGDP de işçi payı daha az olup işveren payı daha yüksektir,işsizlik sigortası kapsamında olunmadığından bu fona kesinti de olmamaktadır.Aradaki fark ise asgari ücrette işçi lehine 55 TL gibi bir rakamdır.
Bu tutar bana ödenmemekteydi.İlk birkaç aydan sonra birim müdürüne açıkladım konuyu,hak verdi ve insan kaynakları ile görüştü ancak sonuç olumsuz oldu veremeyiz dediler.
Bir süre sonra ben çıktım insan kaynakları müdürüne,konu hakkındaki mevzuatı tüm ayrıntısı ile hatırlattım.Şaşırdı önce,alakasız bir birimdeki bir çalışanın iş yasası konusunda böyle bir bilgiye sahipolamayacağı düşüncesindeler.
Önce net maaş olayı ile yaptı savunmayı,net maaş diye birşey yoktur ve yasal değil,kanuni her hak yansıtılmak zorunda dedim.
Benim savunduğum yöntemde işverene maliyetin normal sigortadan daha fazla olacağını öne sürdü,ben ise işe alırken emekli olduğumu biliyordunuz ve ben işverenden daha zengin değilim,benim paramla işverenin maliyetini hafifletmeye çalışmanız yasal olmayan bir uygulama dedim.
Ama bizde uygulanmıyor dedi,iş yasası tektir ve siz veya başkası diye bir ayrım yoktur,uygulamakla sorumlusunuz ve bahsettiğim meblağ tamamen benim param dedim.
Tam şaşırdı,söyleyecek söz bulamadı,bir düşüneyim ben dedi en sonunda.
Bana cevabınızı bildirin,ben de ona göre hareket edeceğim dedim ve çıktım.
Sonuç olarak cevap falan gelmedi ama izleyen aydan itibaren bu tutar tarafıma ödenmeye başlandı.
Eğer tavır yine de olumsuz olsaydı noter kanalıyla isteyecektim hem de geriye dönük olarak,Eğer haksız bir yaptırım uygulanmaya kalkılırsa elimde belgem olacaktı.
İşverenleri haksız uygulamalara iten sebeplerin başında çalışanların hakkını arayamaması yatmaktadır.
Tabi işinizi de düşüneceksiniz,hakkınızı ararken kavga gürültüyle değil,yasal dayanaklarla ve mantıklı açıklamalarla yapılacak bu.