Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışma gücünün tespiti için başvuru yapmak istiyorum..?

rehber42

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, faydalı bilgiler sağladığınız için teşekkür ederim.

Yaşım 42 - Asgari ücretli aktif çalışanım. 18.01.1996 SGK başlangıç tarihim var 2500 prim günüm + askerlik borçlanması + 600 gün bağkur borçlanma hakkım mevcut. Pandemi dönemi 4 ay zorunlu ücretsiz izin bulunmaktadır. (Maalesef çok sayıda işyerinde kısa süreli sigortasız çalıştım ve tespiti zor)

Konu 1:
2001 yılında askerliğin 8. ayında yaşadığım sağlık sorunu sebebiyle firar, 2006 yılında birliğe teslim olarak askeri mahkemede 1 aylık tutukluluk hali, çıkarıldığım mahkemede askeri bilirkişi tarafından cezai ehliyetin tespiti amacıyla askeri hastaneye sevk (15 gün müşahede) hastanenin askeri mahkemeye gönderdiği rapor doğrultusunda suç tarihlerindeki yaşanan sağlık sorunları sebebiyle cezaya yer olmadığına bununla birlikte TCK m.57 uygulanmasına karar verildi. Askerliğimin kalan süresini bitirip terhis oldum. sonrasında 2-3 yıl süren denetim için ilk başta hastanede 15 gün müşahede sonrasında 6 ayda bir olmak üzere sağlık kurulu raporları aldım ve bu durum sona erdi. (TCK m.57 koşullarının sona ermesi)

Soru 1 : Yukarıda bahsettiğim sağlık sorunları sebebiyle (askeri hastane raporu ile tescillenmiş) çalışamadığım günler için borçlanma hakkım var mıdır? uzunca bir süre bomboş bir hayat yaşadım ve çalışamadım..

Konu 2 :

Şuan yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücünün tespiti için başvuruda bulunacağım. Uzun süredir aşağıda belirttiğim hastalıklar sebebiyle hastaneye gidip geliyorum. Bu hastalıklardan kaynaklı yakını göremiyorum. Bilgisayar operatörüyüm ve yakın okuma gözlüğü kullanacağım kesinleşti. Erken yaşta başladığım çalışma hayatım artık yordu.. işim rahat fakat çalışmak istemiyorum artık..

EYT sebebiyle durumumun ne olacağı hususunda SGK yetkilisinden bilgi almaya çalıştım fakat henüz kanunlaşmış bir konu olmadığından bilgi veremedi fakat hastalıklarla ilgili şu öneride bulundu. Vergi dairesine gidip bir belge ile hastaneye başvurmamı istedi verecekleri rapora göre neler yapabileceklerine bakacaklarını söylediler. (ne olduğunu bilmiyorum)

Sağlık sorunlarım
E04.2 - TOKSİK OLMAYAN MULTİNODÜLER GUATR
E11.8 - İNSÜLİN BAĞIMLI OLMAYAN DİYABETES MELLİTÜS, TANIMLANMAMIŞ KOMPLİKASYONLARLA BİRLİKTE
son tahliller : gizli şeker: 9 - kan şekeri 201
E03 - HİPOTİROİDİZM, DİĞER - TSH Değeri 2 yıldır 00.12'de yükselmiyor bu nedenle triod ameliyatına anestezi uzmanı izin verememişti.

Soru 2 : E devlet üzerinden çalışma gücünün tespiti veya sgk uzmanının vergi dairesinden yönlendirme ile yapmamı istediği başvurular arasında hangisini tercih etmeliyim? Bu koşullar altında tahmini rapor oranım %40 olma ihtimali var mıdır?

Yorumlarınız şimdiden için teşekkür ederim.

rehber42

Borçlanmanın hangi şartlarda olabileceği açıktır. Ya fiili askerlik süresini ya da tahakkuk etmiş ama ödenmemiş günleri borçlanabilirsin. Bunun dışında maalesef mümkün değil.

Bu rahatsızlıklardan %40 alma ihtimali maalesef yok. Ama aklımda kalacağına başvurayım derseniz, Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine engelli sağlık kurulu raporu almak için başvurabilirsiniz. Sakatlık oranı cetveli'ne göre her rahatsızlık için tek tek oran belirlenir ve sonra bu ıranlar Balthazard Formülü ile toplanıp toplam oran bulunur. Oran %40 ve üzeri olursa engelli statüsüne dahil olunur. Sonra emeklilik kriteri:

2008_oncesi.PNG

Üst Alt