Dünyaya bile bile özürlü bir bebek getirir miydiniz?
atv'de, çok yakında, konusuyla tartışmalar yaratacak bir dizi başlıyor: 'El Gibi'... Pınar Kür'ün öyküsünden yola çıkılarak senaryolaştırılan dizide genç bir çiftin, özürlü doğma ihtimali olan bir bebeği dünyaya getirip getirmeme konusundaki fikir ayrılığı konu ediliyor..
Açıkçası diziyi gününde izleyemedim. Önceki gün tekrarını izledim. Bence verilmek istenen mesajlar doğru verildi. Bizlerin de bu diziye yön verebileceğini düşünüyorum. Ben başlangıçta doğru mesajlar verebileceklerini açıkçası pek beklemiyordum ama sanki daha önce sitemizde olan tartışmalardan yararlanılmış gibi geldi bana. Tabi bu bana ait bir düşünce. Gelelim diziye anlatılmak istenen ve verilmek istenen mesajlara.
1- Dizide engelli bir çocuğun doğması gündeme getiriliyor. İlk etapta anne ve babanın duyguları sonrasında diğer aile fertlerinin duyguları işleniyor.
2- Bu çocuk doğmalı mı? Onun da yaşama hakkı yok mu? Sorusu bölüm boyunca sorgulanıyor ve doğru bir şekilde dramatize edilmeden herkese soruluyor.
3- Bir çocuk özürlü doğuyorsa mutlaka genetiktir ve ekonomik anlamda sınıf buna etkendir konusu işleniyor. Yani zengin ailelerde genetik bir sebep olamaz. Ve bunun çürütüldüğü sınıf farklarıyla alakası olmadığı her engelli çocuğun genetik nedenlerden engelli doğmadığı inceden inceye işlenen bir diğer konu.
4- Engelli bir çocuğun doğup doğmamasına anne babanın kararı sadece etken teşkil etmiyor ve tıp bu çocuk doğmalı diyor. Yani bir kurulun bir komisyonun kararı olduğu ve bu tartışmalara yer veriliyor. Yani ben istemiyorum hadi alın diyemiyorsunuz. Ve doktorlarda kendi aralarında aynı kararla bakamıyorlar konuya.
5- Böyle bir çocuğun doğmasına aslında anne mi karar vermeli? Ve anne aslında bu çocuğu kendisi bakamayacağı için mi aldırmak istiyor? Bence aslında işlenmesi ve üzerinde durulması gereken bu. Dizide bu soru direk işlenmedi . Sadece annenin bazı sözlerinden ben bu yargıya vardım ve şimdiye kadar bu konuda belki de hiç tartışmadığımız bir noktayı annenin şu sözlerinden çıkardım.” Ben bu bebeği istemiyorum. Beden benim bedenim. Ben normal bir çocuğa bakacakken böyle bir çocuğun sorumluluğunu nasıl taşırım.” İşte bu sözlerden sonra diyorum ki acaba gerçekte anneler bu sorumluluğu taşıyamayacakları için mi böyle bir karar almak istiyor? Kendi korkuları yüzünden mi doğurmak istemiyorlar böyle bir çocuğu?
Şimdilik bu diziden benim çıkardığım mesajlar bunlar. Ve diyorum ki bu dizi izlenmeli doğru mesajlar verilip verilmediğine bakılmalı burada tartışılmalı. Örneğin ben şimdiye kadar şunu düşünüyordum. Evet anne karnında bir bebek engelli olduğu anlaşılıyorsa aldırılmalı. Ama şimdi farklı bakıyorum. Çünkü anne karnında ki tespit hamileliğin ilk aylarında gerçekleşmiyor. Bebek şekillendikten cinsiyeti belli olduktan sonra anlaşılıyor. E o zaman yapılan kürtaj düpe düz bir cinayet olmuyor mu? Açıkçası ne kadar tartışılsa da doğru cevabın çıkabileceği bir konu değil. Nereden tutarsanız tutun karışık ve cevapları net olmayan bir konu. Ben böyle bir dizinin yapılmasından açıkçası memnunum. Umarım El Gibi dizisi bu çocuk doğduktan sonrada onun yaşayacaklarını ve ailenin yaşayacaklarını işler. Sadece dizide özürlü kelimesine taktım onun dışında konuda oyuncularda iyiydi. Çarşamba günleri oynayan bu diziyi herkesin izlemesini öneririm. Ayrıca burada bir zemin oluşturarak tartışılmasını da.