Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakım maaşında bakıcı ayrı bir evde oturabilir mi?

Konular
88
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar evde bakım maaşı almak bakıcı olan kişi ayrı adreste olursa günlük 12 saatini hastayla beraber geçiriyorsa bakım maaşı alabilirmi

mustafa-toprak

Bakım hizmetlerini aksatmayacağı kanaati hasıl olursa (mesela iki evin çok uzak olmaması gibi) alabilir.

peki eğer olabilirse bakıcının evinin geliri ile engellinin evindeki gelir ortak mı hesaplanır

kunta

Mevzuat şöyle der:

Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.

Dolayısıyla haneden kasıt engelli kişinin yaşadığı hanedir.

yani ben anlıyamadım
diyelimki ben kardeşimle iki ayrı dairede aynı binada oturuyorum
benim gelir durumum yüksek gelir kriterinin uzerinde
kardeşim engelli onun yaşadıgı hanede gelir durumu düşük
ben ona bakıcı olursam benim hanemdeki gelir hesaplanmıyormu
sadece kardeşimin hanesindeki geliremi bakılıyor hozgul

kunta

Bakım hizmeti alan (engelli olan) kişinin evi nereyse o evin geliri dikkate alınır.

Bakıcının geliride önemle dikkate alınır.
Örnek vereyim, 2 yıl önce tanıdığım birine, başka yerde oturan teyzesinin kızı bakıcı olmak istemiş, başvuru yapmış eve geldiler görevliler, önceden araştırmasını yapmışlar bakıcıya demişler;emekli Maaşınız görünüyor, kesinti yapılır dediler. Bu yüzden de bakıcı vazgeçmiş.

Bence o görevlerin yanlış davranışı olabilir ama bakıcı korkmuş. Sonra engelli tarafı kuruma gidince, oradaki Müdür dedi ki;Bakım merkezine verebiliriz dedi.

Zorro bu işler örnek vermekle olmuyor. mevzuat önemli. mevzuat gereği de bakıma muhtaç engellinin hanesi dikkate alınır (bakıma muhtaç engelli ve onla aynı hanede yaşayan ve ikamet edenler). bakıcı ayrı hanede ikamet ediyor ve yaşıyorsa evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilmez.

2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddede değişiklik yapılmadan önce, bakıcı ayrı hanede ise, bakıcının ve hanesinin de geliri dikkate alınıyordu. ama o uygulama kalkalı çok oldu! 4 yıl önceydi yani.

Kalem
merhaba abim tek başına bir evde yaşıyor ağır özürlü ve bakıcısı ise bir vasi olarak atanan yabancı biri.
tek geliri aldığı 833 TL babasının ölüm aylığı.
Sizce bu durumda bir sorun çıkar mı yani vasi bakıcısı abime çok yakında ayrı evde ve ailesiyle yaşıyor onların da gelirleri
hesaplamaya dahil edilmez değilmi aksi halde geri ödeme isterlerse zor duruma düşeriz.

(salih)
abinin tek geliri 883 TL ve hanede tek yaşıyor. başka geliri yoksa, hane geliri uygun.

evde bakım aylığı için başvurdugunuzda bakıcı ayrı hanede mi yaşıyordu yine?
şöyle de sorayım, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin onay verdiği şartlarda daha sonra siz kendi başınıza degişiklik yaptınız mı?
bakıcı sizin evdeyken ayrı hanede mi yaşamaya başladı mesela?

vasi atandı ardından abim boşandığı için yeni ev açtı ve adresini yeni evine aldı tek gözüküyor sadece bakıcısı eski eşi değil de yeni vasisi oldu. bakıcı vasisi de ailesiyle ayrı evde abimin adresinde değil. Sanırım heyet geldiğinde de abim tek adreste gözüküyordu. Kalem

(salih)
ablacım yorgunum. anlattıklarını yanlış anlamak istemiyorum.

anladıklarım doğru mu kontrol et, yanlışım varsa düzelt lütfen.

abinin önceki bakıcısı eşiymiş. eşiyle boşandıktan sonra yabancı biri vasi olmuş ve abinin bakıcısı olarak başvurmuş. bu sırada vasi ayrı hanede yaşıyordu. heyet vasiyi ayrı hanede olduğunu bilerek bakıcı olarak onayladı.
daha sonra evde bakım aylığı baglandıktan sonra abin adres değiştirmiş. adres değişikliğini de evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmişsiniz.

buraya kadar doğru mu anladım?

bana evde bakım aylığı baglandığı sıradaki şartlarınız lazım. vasi bakıcı olarak başvurduktan sonra, heyet haneye geldiğinde, evde bakım aylığı baglandığında , şu an ki adresinde abin tek mi oturuyordu? vasi( bakıcı), ayrı adreste miydi?

Kalem
evet abla heyet geldiğinde abim tek başına yaşıyordu bakıcısı başka adreste. Hanede sadece abim gözüküyordu ve maaş bağlandı
benim merak ettiğim vasinin hanesindekilerinin gelirini de hesaplamaya katarlarmı ?

(salih)
merak ettiğin konuda yukarıda açıklama yaptık. sen de üstüne aynı soruyu sorunca başka sorun mu var diye kontrol edim dedim.
belki bakıcı daha önce aynı hanedeydi daha sonra mı ayrı haneye geçti acaba diye düşündüm. işi sağlama almak için tüm detayları sordum.

e evde bakım aylığı baglandıktan sonra bir değişiklik olmamış. heyet zaten hanenize geldiğinde abin evde tek yaşıyormuş. vasi ayrı hanedeymiş. bu şartlarda heyet olumlu karar vermiş.
daha sonra da il müdürlüğü heyetin kararını onaylamış ve vasiye evde bakım aylığı baglanmış.

merak ettiğin soruya gelince.
yukarıda zaten bunun cevabını yazmıştım: [SIZE=1]"@Zorro bu işler örnek vermekle olmuyor. mevzuat önemli. mevzuat gereği de bakıma muhtaç engellinin hanesi dikkate alınır (bakıma muhtaç engelli ve onla aynı hanede yaşayan ve ikamet edenler). bakıcı ayrı hanede ikamet ediyor ve yaşıyorsa evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilmez. "[/SIZE]

tekrar yazayım. abinin hanesi dikkate alınır sadece. vasi ayrı hanede ise vasinin geliri ve vasinin hanesi dikkate alınmaz.

teşekkürler akıma takılmıştı gözden kaçırmışım kusura bakmayın.

Bu yeni çıkan uygulama çok iyi olmuş.
Engelliye bakacak kimse kalmazsa, komşusu ya da başka biri vasi olabilir.o vasinin geliri önemli değil, sayılmıyor. Sadece engellinin hanede gelir dikkate alınır.
Çok teşekkür ederiz, bilgiler için.

Zorro

yani hasta bakan akrabalık bağı olmasa da bakım maaşı bağlanabilir mi

ahmet71

Tabii
Vasilik işlemi mahkemede yâptır
Hakim Bey vasi atarsa yabancı bakıcıya oluyor bu iş
Ama önce sosyal hizmetler kuruma gidip durumu anlatman gerekiyor

Üst Alt