Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakım maaşı kişi başı gelir ücretine dahil edilir mi?

dorukcanm5

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, Eve giren kisi basi gelirde Bakim maasi ucretide hesaplaniyormu yani 1.030 TL ? ve kardesim ise girecek eve giren gelir 2.500 tl olucak para kesilirmi? Evde 3 kisi yasiyoruz. Umarim anlatabilmisimdir arkadaslar.

2500 bölü 3 eşittir 833 kişi başı gelir 847 o halde kesilmez

dorukcanm5 evde bakım aylığı alıyorsunuz. hanede 3 kişisiniz.
evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken alınan evde bakım aylıkları hesaba dahil edilmez. ama evde bakım aylığı haricinde her ne ad altında olursa olsun her gelir dahil edilir. 2022 aylığı alıyorsanız 1 aylık 2022 aylık miktarı da dahil edilir.
kardeşiniz çalışmaya başlamış. kardeşinizin çalışmaya başladığını en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

son sorunuzdan anladığım kadarıyla hanede 2022 aylığı alan da var. 2022 aylığı gelir hesabına sadece alınan 2022 aylıkları dahil edilmez. onun haricinde evde bakım aylığı da dahil her gelir dahil edilir.

şimdi size yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı cevaplayınız?

1) çalışmaya başlayan kardeşiniz aylık ne kadar maaş alıyor?
2) evde bakım aylığı ve 2022 aylığı, kardeşinizin maaşı dışında başka gelir var mı? varsa belirtiniz.
3) ev,araç, tarla vs mal mülk var mı?
4) 2022 aylığı alan engellinin rapor oranı kaç? (ne kadar 2022 aylığı aldığını bilmem açısından gerekli bu)

NOT: kardeşinizin aylığı + evde bakım aylığı yüzünden yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesin kesilecektir.

2022 maaşı için hesaba dahil edilir, bakım maaşı almak için, alınan bakım maaşı hesaba dahil edilmez.

kardesim daha ise girmedi. eve giren ucret suan bakim parasi ve + 800 TL giriyor. Kardesim girerse ortalama 1500 yada 1700 arasi ucret alicak. %70 Agir engelli. 2022 disinda devlet 200 tl devlet veriyor o kadar.
Ustumuze hic bisey yok. Kalem

dorukcanm5
200 TL'yi devlet ne ad altında veriyor? ne parası bu?
800 TL ne için alınıyor? sosyal yardım değil di mi bu?

750 TL kira oduyoruz. Kis geldi dogalgazla isincaz yani kit kinak geciniyoruz birisinin ise girmesi lazim.

son 2 sorumu cevaplar mısın?

3 Aylik maas 2022 maasi ben aylik 600tl den hesapladim. 200 Tl belediye yardima muhtac icin oduyor yani 800 TL Kalem

Gormedim simdi cevapladim Kalem hanim Kalem

dorukcanm5 bırak da kardeşinin 1 aylık 2022 aylık miktarını ben hesaplayım:)
kardeşinin rapor oranı % 70. üç aylık 1699,47 TL 2022 aylığı alıyor. bunun 1 aylık miktarı ise 566,49 TL'dir.
200 TL de belediyeden yardım alıyor.
alınan evde bakım aylığı miktarı ise 1027 TL
hanenin bunlardan başka geliri yok.
hanede 3 kişi var.
BU şartlarda 2022 aylığı açısından da evde bakım aylığı açısından da uygunsunuz. sınırı geçmiyorsunuz.
ama kardeşin 1500 TL aylıkla işe başlarsa 2022 aylığı kesin kesilir söyleyim (yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra tabi).

evde bakım aylığı için bakalım:
kardeşinin alacağı 1500 + 566,49 (1 aylık 2022 aylık miktarı) + 200 = 2266,49 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir= 2266,49 / 3 = 755,49 TL

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında oldugundan evde bakım aylığı kesilmez.
lakin kardeşin çalışmaya başladığı takdirde en geç 1 ay içinde bunu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. onlar bildirimden sonra hane gelirini yeniden hesaplar. sınırı geçmiyorsanız sorun çıkmaz.
bana söylediğiniz gelirlerden başka gelir yoksa sınırı geçmiyorsunuz.
lakin 2022 kardeşin çalışmaya başladıktan sonra ilk denetimden sonra kesilir. bilginiz olsun.

kardeşin 1700 TL ile çalıştıgı takdirde de sınırı geçmiyorsunuz ama sınıra yakınsınız. çok dikkatli olmak gerek. aylık gelir değişikliği olduğunda hemen bildirmek gerek.

Hersey icin cok tesekkur ederim kalem hanim. 3 aylik maasinin kesilecegini biliyorum ama ben yinede sorayim dedim dahilmi diye. İyi aksamlar dilerim. Kalem

@Kalem Melek abla bu evde bakım aylığı hep bu şekilde mi olacak hiç değişmez mi ki... O kadar ihtiyacı olan ve az bir miktar geçtiği için aylıkları kesilenler oluyor... O para ile aylık evini geçindirenler var. Bu aylıkta bir düzenleme yapılırda inşallah engelliler de aileleri de rahatlarlar biraz.

Eve giren geliri geçiyo ama bakıma muhtaç kişi de engelli olan birisi. Engelli birisinin ve ailesinin normal sağlam insandan gideri daha fazla ve daha farklıdır. Saçma gelebilir yanlış düşünüyor olabilirim ama bence engelli ve bakıcısı da varsa o evde bakım aylığı eve giren gelire bakılmadan verilmeli... Zaten engelli olmuş, hasta olmuş, say say bitmiycek bir sürü sıkıntı dert...Burdan bari rahat etseler

Üst Alt