Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
30.06.2022 tarihinde hastaneden "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu" için müracaat ettim, başvuru nedenim de "Engelli Kimlik Kart + Sosyal Haklar + 2022 Sayılı Yasa + 193 Nolu Yasa + Engelli İstihdam" şeklindeydi. Hastanede yapılan işlemlerden sonra;
Kardiyoloji -> %19 (E78.5 Hiperlipidemi,I25.9 Kronik İskemik Kalp Hastalığı)
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon -> %6 (M54.5 Bel Ağrısı, M54.2 Boyun Ağrısı)
İç Hastalıkları -> %28 (I10 Esansiyenel (Primer) Hipertansiyon, E11.9 İnsülin Bağımlı Olmayan Diyabetes Mellitüs)
Olarak oran verildi ve toplam %56 Süresiz/Bağımsız rapor çıkartıldı. Ardından 4B-Bağkur'dan emekli olabilmek için müracaat ettim fakat reddedildi. 4B hizmet bilgilerim de şu şekilde;
Neden reddedildi, bu konuda beni aydınlatabilir misiniz?
Kısaca özetlemek gerekirse, artık emekli olabilmek için oran değil SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanısı almak önemli.
Senin 4 hastalığın var ve en yüksek oranı İç Hastalıkları -> %28 (I10 Esansiyenel (Primer) Hipertansiyon, E11.9 İnsülin Bağımlı Olmayan Diyabetes Mellitüs) ile almışsın. Yani bu hastalığın, hatsalık listesinde tanımlı olması gerekiyor.
OtoEngineer 4b bagkurdan emekli olmak için kurumdan sevk alıp hastaneye gitmen gerekir elden götürdüğün engelli raporu yada vergi indirimi yazısının geçerliliği olmaz.Malesef bagkuda sistem bu şekilde.4a statüsünde emeklilik mümkün elindeki rapora istinaden alacağın vergi indirimi yazısı ile emeklilik mümkün bunun içinde toplam sigorta piriminin yani son 7 yılın yarısı dan fazlası ssk 4a olarak sigortalı olman elindeki mevcut rapor ile o zanan emeklilik mümkün.tabiki sigorta girişin de 2008 den önce olmalı.4b bagkurlu olarak emeklilik için kurumdan sevk alıp heyete girmen gerekir. 2021 maluliyet hastalık listesindeki oranlara göre değerlendiriliyor. Yani suanki hastalıklarından bagkurdan emekli olmaz zor yönetmeliği incelerseniz daha iyi fikir sahibi olursun.
Anladım fenerliyizz, öyleyse şöyle bir durum olduğunu da söyledi bazıları 4B için SSK'yı dava ettiğimizde elimizdekiler ile kabul ediliyormuş sanırım emeklilik ne kadar doğru bilmiyorum ama (kulak doldurma da olabilir). Peki 4A'dan emekli olabilmem için kaç gün gerekiyor biliyor musunuz? 4A bilgilerim de şu şekilde:
Bu arada reddedilme şu şekilde yazılmış;
"Dosya incelendi. Sigortalının dosyası Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği kapsamında incelenmiş olup adı geçenin mevcut sağlık kurulu rapor/raporlarında yer alan tüm hastalık/arızaları anılan Yönetmeliğin ikinci bölümünün 6'ncı maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğinde: Yönetmelik Ek-1 Hastalık Listesinin K/9, N/5, A/10 madde/maddelerinde belirtilen seviyelerde hastalık/arızası bulunmadığından; Sigortalının çalışma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeylerde kaybetmediğine oy birliği ile karar verildi."
Belirtilen K/9,N/5,A/10 ben de bulunuyor fakat seviyesi mi yetmedi şimdi onu anlamadım? Bu durumda tekrar başvurmam bir şeyi değiştirir mi arkadaşlar? Kolumda da a Karpal Tünel Sendromu çıktı, sinirlerimin hasarı yüzünden sol kolumu da doğru düzgün kullanamıyorum artık işimi de yapamıyorum doğal olarak. Emekli olabilmek için insanları süründürüyorlar resmen..
OtoEngineer 3.5 yıl 4a sigortalı olarak biryerde çalışıyor olman yeterli.Askerlik borclanması da yapq bilirdin 4a kapsamında saten sigorta girişin 1991 EYT li okarakta emeklilik yu açık.Hic engelli vergi indirimi ile uğraşmadan direk 3.5 yıl 4a statüsünde sigirtalı olarak son7 yılın yarısı 4a statüsünde olursa 4a kapsamında emrkli olursun.yoksa zaten bagkurdan normal şartlarda 9bin gün pirim gerekli.twbiki bagkuru mahkemeye vermen için elinde elle tutulur gerçekçi şeyler olmalı Bagkura verilen yetki kurum sevki ile oluyor engelli emekliliginde.2021 hastalık listesine göre değerlendiriyorlar heyette.Aynı malulen emeklilikte düğün gibi.Ama ssk 4a statüsünde kurum sevki ile gitsende 2019 hastalık listesine göre birden fazkq hastalıktan toplamda %40 ve üzeri rapor al wn yeterli oluyor Sustem bu şekilde malesef.bsgkurdan engelli emekliligi zor Elindrki raporla gidip müracaat etsende tekrar sevk ediyorlar hastaneye
Önceki başvurumda yetersiz bulunduğu için reddedilmişti. Yakın zamanda ağır bir ameliyat geçirdim ardından başvurduğumda vergi indirimi de aldım. Şimdi sizce emekli olabilecek miyim arkadaşlar? Önceki konumda da belirtmiştim bilgilerimi bakabilirsiniz. Eklediğim resimde en alttaki kısımda yazan "4-A YAŞLILIK AYLIĞI İŞLEMLERİ SERVİSİ / SİCİL SONU ÇİFT OLANLAR" bölümünü anlamadım, yardımcı olabilir misiniz? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor şu an, isteyen arkadaşlara gerekli bilgileri gösterebilirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Verebileceğim bilgi tamamen tahmin, kişisel görüşümdür. Kesin bilgiye raporunu ekleyerek Cimer üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına sorarak öğrenebilirsin.
Ben kendi raporumu Cimer üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına göndererek çalışma gücü kayıp oranımın tespit edilmesini ve tarafıma bilgi verilmesini talep ederim şeklinde yazdım. 2 ay oldu henüz cevap gelmedi.
Kişisel görüşüm;
Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen -> Orta (Senin raporun orta olarak değerlendirileceğini düşünüyorum)
Tedavi ile çalışma olanağı vermeyen, işlevselliği düzelmeyen -> Ağır
%70 tedavi ile işlevselliği düzelmeyen depresif epizod olanı gönderdim,
2 aydır cevaplarını bekliyorum. SGK Hastalık Listesinde yok, ama işte tedavi ile işlevselliği düzelmeyen tanımı var, SGK Hastalık Listesinin en altındaki dipnotlara göre belki Ağır olarak değerlendirebilirler diye şansımı denedim.
Buda olmazsa mecburen 3.5 yıl 4a ile sigortalı olup vergi indirimi ile emekli olacağız. yazarken bile ömrümden ömür gidiyor 3.5 yıl.