Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Assist, hamile olduğum gerekçesiyle beni işe almadı. Böyle bir hakları var mı?

Özlem05

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
6
Arkadaslar gecen hafta telefonuma asısst den bı msj geldı bulundugum ılde mulakat ve sınav varmıs gııtım sınava gırdım engellı olarak sadece ben vardım ve ertesı gunde mulakat ıcın msj attılar mulakata gırdım ve ordakı mulakatı yapan kısı engellı eleman ıhtıycaını oldugunu fakat 31 haftalık hamıle oldugum ıcın benı alamayacaklarını soledıler . bu bı sebeb olarak gosterılebılınırmı sgk tarafından dogum ıznı hakkı bulunmuyomu bıze dedıgım zaman bırsey demedı bız senı arayacaz dedıler fakat sonuc olumsuz oldu sanırım donulmedı bana bu konuda gorus alabılırmıyım

mrb Özlem hanım , bende assistt çalışanlarındandım siz hamile olduğunuz için kısa süre sonra doğum izni sonra süt izni vs şirket sizden fazla razduman alamayacağını düşünerek farklı seçeneklere hak tanımış olabilir ..

pekı bu kurum engellı acıgı oldugunu soyluyor sadecee mecburıyetden dolayı alım gerceklestırlecekmıs yanı benım 8 haftalık dogum ıznımde onlara faydalı olup olmamam onlar acısından muhım oldugunun onemı varmıdır ? sgk tarafından tum calısan bayanların dogum ıznı zaten mevcut degılmıdır

Özlem hanım,

Siz elbette kendi bakış açınızdan haklısınız. Ancak bir de şöyle düşünün:

Evinize temizlik işleri için bir yardımcı alacaksınız. Bu kişi işe başlarken 31 haftalık hamile. İşe başladıktan 1 hafta sonra doğum iznine ayrılıyor. 8 hafta sonra doğum yapıyor. Arkasından 8 hafta daha doğum izni nedeniyle işe gelmiyor. Yani 4 ay yok. Daha sonra bu çalışanınız dilerse ücretsiz izin de talep ediyor. İzin talep etmezse bile hergün işten 2 saat erken çıkıyor.

İşverenin bakış açısıyla durum bu. Yani doğru dürüst çalıştıramayacağı bir kişi için bir sürü yükümlülük altına giriyor. O yüzden doğuma bu kadar az süre kalmışken böyle bir karar vermeleri anlaşılır bir şey. Elbette bir işveren işe alacağı kişiyi seçmekte özgürdür. Yani bunun adı "hamilelik nedeniyle" değil, "işe uygun vasıfları taşımadığı için" diye belirtilecektir.

Engelli olmanın yanısıra bir de kadın olmaktan kaynaklanan ayrımcılığa maruz kalmışsınız. Ne yazık ki ülkemizde yasalar her zaman işverenlerin lehine uygulanır. Demokratik bir çalışma hayatı yok.

En acısı da insanların bunu doğal karşılamaları. Oysaki sgk analık, hastalık vb. durumlarda zaten sigorta fonundan oluşan kayıpları karşılıyor. Bu fonların artırılarak bu tür ayrımcı politikalara son verilmesi gerekir. Sosyal devlet olmanın gereği budur. Kömür ve makarna vermekle bunları engellemek mümkün değil.

dun tekrar assist tarafından aradım bulundugum ıldekı engellı acıgı kapatılamamıs kı sanırım tekrar aradılar ve pazartesı gorusmye cagırdılar bende 2 hafta once butun sınav ve mulakatları gecmeme ragmen hamılelıgımın sorun olacagı ıcın ıs alımı gerceklesmemıstıgını soyledım telefondakı gorevlı tekrar gorusmek ıstedıklerını soyledı hıcbırsey anlamadım ...

Üst Alt