Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik başvurusunda psikiyatrik tanı ve rapor süreçleri nasıl işliyor?

Kraker07

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

27 yaşındayım henüz askerliğimi yapmadım. Merak ettiğim bir konu var, bilenler aydınlatırsa sevinirim.

Yaklaşık 1 senedir düzenli olarak psikolog ile görüşüyorum. Şimdi askerlik yaşım geldi fakat topluluk içinde veya kalabalık yerlerde problemler yaşıyorum. Bu yüzden süreç için zaman sıkıntısı problemim de var

Devlet hastanesinden randevu aldım
Bu konuda süreç 0 dan mı başlıyor yoksa psikiyatriye psikologun dile getirdiği konudan bahsederek mi ilerlemem gerekiyor?

Ek olarak tanı koyma süreci ve rapor süreci ne kadar zaman içerisinde tamamlanıyor.

Notlar:
1-Henüz yoklama başvurusunda bulunmadım.
2-Psikolog DSM-5 kriteri için uyumlu tanılar var demişti, tabii bu psikiyatriye gideceğimi bilmeden önce söylendi.

Şikayetlerine bakılırsa tanı koyma süreci diye bir şey söz konusu değil,ne olduğu belli..psikolog farklı psikiyatrist farklı, doğal olarak tedavi ve psikiyatri rakibiniz sistematik olarak 0 dan başlayacaktır, psikolog görüşmelerinizi psikiyatriste söyleyebilirsiniz.

Ayrıca hangi rapordan söz ediyorsunuz?

@Kraker07,

@OğuzHan112,
Konuya verdiğiniz cevabınız için teşekkür ederim.

Kendi yaptığım araştırmalar doğrultusunda, şikayetlerimin şizotipal kişilik özellikleriyle uyumlu olduğunu düşünüyorum. Elbette bu bir tanı değil; ancak buradaki konulara baktığımda benzer şikayetlerin mevcut olduğunu fark ettim.

Asıl merak ettiğim konu ise psikiyatri ile görüşme süreciyle ilgili. İlk seansta tanı konulabiliyor mu, yoksa tanı koyma süreci genellikle ne kadar sürüyor? Bu konu benim için oldukça önemli, çünkü zaman sıkıntısı yaşıyorum.

Ayrıca, tanı konulduktan sonra doktorun yönlendirmesiyle sağlık kurulu (heyet) raporu için yönlendirilmem gerektiğini biliyorum.

Son olarak, okuduğum bilgilere göre, heyet raporu alındıktan sonra yoklama işlemlerine başlamak daha sağlıklı bir adım olarak görünüyor.

Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Şizotipal bozukluk olduğunu sanmıyorum..psikolog görüşmelerinizde DSM-5 kriteri için uyumlu demiş..yani kaygı bozuklukları (anksiyete boz) tüm tiplerinden herangi biri düşünülmüş.

İnternet veya kulaktan duyma şeylerle tanı koyulmaz veya bende bu hastalık var düşüncesi içine girilmez.

Tanı koyma süreci diye bir şey yok..çok ağır ve belli başlı semptomları olmayan vakalarda illa gerek duyuyorsa hastane satışıyla takip edilebilir..Psikiyatri muayenesinde evet %90 oranında kesin tanı koyulur.

Sağlık kurulu heyet raporunu ne için kullanacaksanız? Hangi yönlendirmeden söz ediyorsun?

@Kraker07,

@OğuzHan112,

Elbette internet araştırmaları bir tanı yerine geçmez; bu nedenle de kendi kendime tanı koymuş değilim. Yalnızca yaşadığım şikayetlerin neye benzediğini tarif etmeye çalıştım.

Zaman zaman gerçek dışı algılar yaşıyorum; örneğin çevremde insan olmayan varlıklar varmış gibi hissedebiliyorum. Bu durumlar beni ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle dışarı çıktığımda yoğun bir tehdit algısı hissediyorum ve bu yüzden evden çıkmakta zorlandığım dönemler oluyor. Bu sebeple devlet hastanesine bile gitmekte zorlanıyorum.

Bu durum hem günlük yaşantımı hem de iş hayatımı olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla psikiyatrik değerlendirme sürecinde bu semptomları açıkça paylaşmak istiyorum.

Sağlık kurulu raporunu ise askerlik muaf işlemleri kapsamında kullanmayı planlıyorum. Bu nedenle tanı konulması durumunda doktorun heyete yönlendirme yapabileceğini ve bu raporun askerlik şubesine sunulabileceğini öğrendim.

Sürecin işleyişi hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum. Yanıtlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Anladım..
Sizi muayene eden psikiyatrist elbette en doğru tanıyı koyacaktır.. şikayetlerini anlattıkça sadece kaygı bozukluğundan ibaret olmadığı görünüyor.
Keşke bugüne kadar psikolog değil de psikiyatrist takibin de olsaydınız,
Sağlık kurulu raporunu ise askerlik muaf işlemleri kapsamında kullanmayı planlıyorum. Bu nedenle tanı konulması durumunda doktorun heyete yönlendirme yapabileceğini ve bu raporun askerlik şubesine sunulabileceğini öğrendim
İlaveten öğrendiğiniz gibi her şeyin gerçek olmadığını prosedürler ve işleyişlerin de bu kadar kolay olmadığını öğrenmiş olsaydınız 🙂

Kolaylıklar diliyorum Her şey yolunda gider umarım/Geçmiş olsun.

ben 3.5 yıl firar gezdim bir çok kez sivilde ve askeriyede sevk alıp hastaneye gittim sana diyeceğim şudur sivilde yaptıkların boş kulaç atmak gibi birşey tek geçerli olan şeyler askeriyeden sevk alıp hastaneye gittiğinde kağıt'da yazan yazılar.

Üst Alt