Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerliğimin 10. ayında rahatsızlandım. Vazife malüllüğü aylığı bağlanır mı?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
243
Reaksiyonlar
168
askerligimi 10 ay yaptım 5 ay hava degişimi aldim psikotik bozukluk teşşiziyle 10cu aydan sonra rahatsizlandim askerligimi elverişsiz raporuyla terhis edildim o zaman askerlik 15 ay idi 10 ay askerlik 5 ay hava değişimi sonra psikiyatriden psikotik bozukluk teşşiziyle elverişsiz raporuyla terhis edildim bana vazife malülü maaşı baglanirmi bilgi verirseniz sevinirim
OturanBoğa
MeTePe
-DORLION-

Askerliğe elverişli değiseniz uyum bozukluğu vs. teşhisiyle askerlikten muaf tutulur ve maaşda bağlanmaz.

Hocam ben de Askerliğimin ilk ayında Psikotik belirtili ağır depresif nöbet tanısıyla 3 kere hava değişiminden sonra elverişsiz raporu almıştım maaş alma imkanımız yok sanırım?

Yükümlü askerlik süresi SENİN BİLDİRİĞİN KADARI İLE, 15 ay imiş. Bu vazifeyi herkes gibi sen de yapmak zorundasın. 10 ayını bitirmişsin ancak son kısmında psikolojik nedenlerden ötürü rahatsızlanmışsın. Mesela bir cephane patlaması nedeniyle hasta kalmadın, eğitimde arızalı bir silahın geri tepmesi sonucu sakat kalmadın. Kısacası askerlik görevi seni hasta etmedi. Sen BELKİ gördüğün halisünasyonlar nedeniyle hasta oldun, belki eğitim veren çavuşa veya teğmene kafayı taktın ve onları düşüne düşüne sıkıntılara girdin. BELKİ diyorum dikkat edesin kardeş, bunlardan ötürü rahatsızlandın demiyorum. Ama her halukarda hastalığına askeriye neden olmadı. Hastalığın ortaya çıkınca da rapor verip terhis edilmişsin. Şimdi bu durumda Savunma Bakanlığı sana neden maaş bağlasın ki.
Askeri personelden aldığım cevap budur.
Sana bir misal vereyim. Zırhlı Kirpi araçlarına binme ve bu araçları kullanma sıkı kurallara tabi. Kemerlerini takacaksın iyicene, silahını sabitleyeceksin vs vs. Şoför isen aracı askeriyenin belirlediği hız kurallarına göre kullanacaksın, ne beş kilometre fazla hız ne de beş kilometre eksik hız yapmayacaksın. Şimdi zırhlıyı kullanan şoför hız kurallarına riayet etmeyip de araç uçururcasına kullanıp kaza neticesinde sakat kaldı mı askeriyeden tek kuruş tazminat alamıyor.
Sana haddim olmayarak tavsiyem şu olabilir. Askeriyede meydana gelen hadiselerle ilgili olarak bazı avukatlar zarar gören veya gördüğünü iddia eden askeri personelin tazminat ve maaş davalarını/taleplerini kendilerine uzmanlık alanı olarak belirlemişler. Bu avukatlar sadece bunlarla uğraşıyorlar ve devletten maaş ama daha ziyade tazminat almaya çalışıyorlar. Kazandıkları davalar da var kaybettikleri de. Bu işlerde uzmanlaşmış bir avukat bulup ona danışsan daha güzel ve net bir cevap alabilirsin.
Selametle

güzel söylüyorsunda ben isteyerek gitmedim askerde bulundugum ortamdan dolayı rahatsızlandım bi tanıdıgım var yıldırım düşmüş maaş baglanmış bitane daha var diyaliz hastası olmuş mehmetcik vakfından alıyor benim raporda özellikle yazmışlar rahatsızlıgının askeri dönem içerisinde oldugu diye yazmışlar askerde olmasaydım bu hastalıga kesinlikle yakalanmazdım umarım anlatabilmişimdir

Anladım kardeş anladım, durumun farklı diyorsun. Yalnız şuna dikkat et bir zahmet hastalığın çıkış dönemi önemli değil, önemli olan hastalığa askeriyenin sebep olması. Dediğim gibi askeriyeden yani Savunma Bakanlığından maaş veya tazminat alabilmek için açılan davalarda uzmanlaşmış bir avukat bulup onunla konuşman gerekecek meseleyi. Her avukata gitme derim naçizane olarak zira avukatlar meslekleri icabı sizin de bildiğiniz gibi yalanı pek severler. Olmayacak işe hallederiz diyerek müvekkilden para tokatlamayı amaçlarlar. Hepsi değil elbette ama avukatların, oto galericilerinin ve emlakçıların malum bu konularda adı çıkmıştır. Selametle.

haklısınız teşekür

Askerde psikolojim bozuldu kardeşim e devletten başvurumu yaptim gelişmeleri paylaşacagim

Fatih kardeşim askerdeyken bomba patladi korktum rahatsizlandim bu durumda olurmu pisikolojim bozuldu yanimda 2 kişi öldü dayanamadim

Yani sebebiyet askeriyedeki hadise diyorsunuz. Durun bakalım komutana tekrar soralım o zaman bu durumu. Hastalığın nedeni bomba patlaması imiş ve bu durumda maaşı bağlanır mı diyelim? Cevap alınca tekrar yazarım. Cevap geç gelebilir. Haberiniz olsun.
Selametle.

Her Hangi bir şekilde görev esnasında yaralanma olayı olmadıkca maaş baglanmaz ona bakarsan ben cok arkadaşımı şehit verdim yanımda ruhsal acıdan çöküntüye düştüm ayrıca tahminimce senin durum baya eski 15 ay askerlikden bahsediyorsun askeri kanun netdir görev sırasında yaralanmadıgın sürece pisikolojik rahatsızlıgın günlük yaşamını etkilemiyorsa yemek giyinmek yürümek gibi maaş yada benzeri bir yardım alamassın sadece pisikolojik tedavinde yardımları olur oda belki bu kadar net konuşmamım nedeni benzer durum yaşadıgım için

Komutana şunu yazdım:
Vatandaş der ki: Bompa patladı korktum, yanımda iki kişi öldü ve ben bu hale geldim. Psikolojik sıkıntılar başladı. Ayrıca vatandaş der ki raporunda da hastalığı askerlik döneminde oluşmuştur denilmiş.

Cevaben komutan der k:
O zaman muhtemelen vazife malulu olabilir. Zira hadise askerlik görevi esnasında gerçekleşmiştir. Yalnız buradaki çok önemli olan hususlardan birisi bomba patlaması nasıl olmuş? Savaşta mı, harekatta mı, cephane kontrolünde mi, sigaradan kaynaklı mı vs vs. Yani bomba patlamasında bu arkadaşın asli veya tali, dolaylı veya dolaysız direkt bir suçu, kusuru, hatası var mıdır, yok mudur?

Durum böyle sevgili kardeşim.
Selametle.

alifatih1958

Vazife malulüne başvurdum sgk
Başka başvurabilecegim yer varmi bi kurum v.s
Bu vazife malulü baglanirsa gazi sayilir degilmi
Gazi olmak için nere başvurulacak v.s kurum

Bu sorduklarını bilemem muhterem kardeşim. Komutanın da alanı dışında sivil hayata, emekliliğe dair sualler, zaten kendisinden zar zor cevap alabiliyoruz. Bunları kendisine soramam kusura bakma. Bunların cevabını başka yerlerden mesela gaziler derneğinden filan sorup öğrenebilirsin.
Selametle.

Askerdeyken ilkkez rahatsızlanan ve tanı konan kişiler askerlik şubesine gidip başvuruyor sonra hastaneye sevk alıyor. Hastanede verilecek raporu şubeye veriyor sonrasını bilmiyorum ( bende bir yakınım 3-4 yıl önce başvurdu oradan biliyorum. )

Burada bazıları yazmış olur yada olmaz , bunun önemi HİÇ YOK. gidin başvurun, bunun dava süreci de var. Kimse bilemez.

haliloz

Arkadaşım illa bedenselmi olmalı psikiyatride olabilir kanaat getirirlerse elverişsiz raporda oran yazmaz günlük yaşamla ne alakası var psikotik bozukluk zaten psikiyatrinin en ağır rahatsızlığı demek diğer adıyla psikoz diyelim

(Gölge)

Ben o kısmı yaşadım ha illa olacak diyorsanız acarsınız davayı askeri kanunlar kendi içinde farklıdır. ezbere yazmıyorum yaşadım gördüm onu diyorum banada sert yazmanda bi mana veremiyorum uslup önemlidir

Halil kardeşimizin dediği gibi mesele davalık. Dava açmadan bu işlerin bir neticeye bağlanması oldukça zor. ++Nereden biliyorsun++ derseniz komutandan biliyorum. Komutan ++önüne gelen kimi zaman haklı, kimi zaman ise avukatların dolduruşu ile saçma sapan ve haksız sebeplerle bize karşı dava açıyorlar++ derdi. ++Saçma sapan yani abidik gubidik sebeplerle açılan davalarda da kazanan haliyle askeriye oluyor ve avukatların gazı ile hareket edenler de gereksiz yere masraf ödüyorlar++ diye de ilave ederdi. Bu arada komutan kimi zaman bu askeriye aleyhine açılan davalara karşı askeriye adına savunma hazırlayan ve dava açanın davasını çürüten birisi. Yani sallamacı birisi değil.
Benden size naçizane tavsiye: Bu işleri meslek edinmiş bir avukat bulun şayet dava açacaksanız. Ancak avukatın ++Davayı kesin kazanırız+ sözlerine asla itibar etmeyin zira avukatlar para kazanmak için olmayacak vaatler verip palavralar ile müvekkilinin kafasını karıştırıyorlar. Bu sözlerimi de sakın ola yabana atmayın, bir tarafa yazın.

Bu arada bir son not. ++Vatandaş askeriye aleyhine dava açarsa hangi iddiada bulunmalı ki davayı kazanabilsin?++ diye komutana sorduğumda ++İnsan ekmek yediği yere hainlik eder mi? O dava ile belki de ben ilgileneceğim, karşı tarafa koz verilir mi hiç?++ diye haklı ve çok güzel bir cevap verdi. İftihar ettim kendisi ile.
Selametle.

alifatih1958 slm kardeşim benim olay 2005 yılında oldu terhisim zaman aşımı söz konusu dava mava olayı olmaz
ama ben normal başvuru yapacagım yerlere yaptım normal kanuni hakkımı kullandım vazife malulü maaşına başvuru yaptım e devletten sgk ya böyle bir hakkım var bende başvuru yaptım
evrak takipte böyle görünüyor
EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TERÖRDEN ZARAR GÖRENLER VE GÜVENLİK KORUCULARI İLE VATANİ HİZMET AYLIKLARI SERVİSİ -2

EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TERÖRDEN ZARAR GÖRENLER VE GÜVENLİK KORUCULARI İLE VATANİ HİZMET AYLIKLARI SERVİSİ -1

bu yazıyor sizce nasıl olur
dava diyorsunuzda davalık bişey yok zaten başvurulacak yerler belli uygun görürlerse olur herşey raporda yazıyor zaten

zaten başvurulucak yerler belli sgk mehmetcik vakfı olabilir başkada yok başvuru hakkımız var bunlara normal olarak
niye dava açayımki uygun görürlerse olur bir hakkım varsa olur onlarda degerlendiriyor zaten

Tamam o zaman, biz belki yanlış anladık veya yanlış değerlendirdik.
Selametle..

alifatih1958 [h=1]Er ve Erbaşların vazife malullüğü kapsamında kimlere aylık bağlanmaktadır?[/h]
[h=2]Askerlik görevini yaparken görevinin nedeni ve etkisi ile sakatlanan er ve erbaşlara ya da ölen er ve erbaşların hak sahiplerine ve 5434 sayılı Kanunun 56. maddesinde sayılan öğrencilere aylık bağlanmaktadır.[/h]
[FONT=Helvetica]Sakatlanma olayının türüne göre [/FONT]Vazife Malullüğü[FONT=Helvetica] çeşitli alt dallara ayrılabilir. Örneğin, Terör olayları neticesi ortaya çıkan malullük 3713 sayılı Kanun, İç güvenlik ve asayişin sağlanması sırasında ortaya çıkan malullük 2330 sayılı kanun kapsamında, yurtdışında görev yapmakta olan birliklerimizde, harpte, uçuş, dalgıçlık, denizaltıcılık faaliyetleri icra edilirken ortaya çıkan malullükte 5434 sayılı Kanunun 64. maddesi kapsamında harp malullüğü olarak değerlendirilmektedir.

[/FONT]
[FONT=Helvetica]Maluliyetin ilgili yasalar kapsamında görev icra ederken ortaya çıkması ve sağlık kurulunca malul
olduğuna karar verilmesi ve vazife malullüğünün tevsiki üzerine işlem yapılmaktadır

[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=&quot]Hangi Belgeler İstenmektedir?
[/FONT][/FONT]

[FONT=Helvetica] Kütük kayıt defteri fotokopisi,
- Olay yeri tespit tutanağı,
- Ayrıntılı kaza,
- İdari tahkikat raporları,
- Olay esnasında görevli olduğunu gösterir belgeler
- Olay günü kıta amirince onaylanması gereken olay zabıt varakası,
- Olay yeri krokisi,
- İlk müdahale ve hava değişimi raporları,
- Terhis belgesi,
- Olay ölümle neticelenmiş ise ölüm ya da otopsi raporu,
- Sakatlanma halinde ise kesin işlemli rapor aslı.[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=&quot][/FONT][/FONT]
[FONT=Helvetica]Yukarıdaki belgeler genel mahiyette olup ölüm ya da sakatlanma olayının türüne göre vazife malullüğünün tevsiki için farklı belgeler de istenmektedir. Örneğin; sıcak çarpması sonucu vefat eden bir kişi için meteorolojiden konuya ilişkin belge istenilmesi gibi.
mesela burda diyor sıcak çarpması falan diyor
ona bile baglanıyor
illaki sizin dediginiz gibi degilmiş sgk nın sitesinden kopyaladim bi tanıdıgım vardı yıldırım düşmüş aylık alıyor bu nasıl oluyor sizin yorumunuz nedir tam anlayamadım yani kafam karıştıda[/FONT]

(Gölge) kardeşim.. Yukarıdaki mesajınla ilgili olarak komutandan gelen cevabi mesajda kendisi ilave edeceğim bir şey yok der.
Selametle.

Geçmişte er olarak askerlik yapan askerde hastalanan tazminat v.s haklari

Geçmiş dönemlerde askerlik yapan askerde rahatsizlanan şimdilerde şubeden sevk alip sivil hastanede heyete giren varmi askerligin görev ve tesiriyle ilgili rapor alan varmi
Benim durumum 2004 yilinda askere alindim askerlik 15 ay idi 10 cu aydan sonra bir hecmeden fazla tekrarlayan psikotik bozukluk teşşiziyle rahatsizlandim 5 ay hava degişimi sonrasida elverişsiz raporuyla terhis edildim aradan zaman geçti şimdi askerlik şubesinden sevk aliniyormuş askerligin görev ve tesiriyle diye sivil hastane rapor düzenlerse maaş tazminat oluyormuş böyle heyete giren varmi bilgi verirseniz sevinirim

Terhis edildikten sonra askerliğin sebep ve tesiri ile rahatsızlandığını beyan eden yükümlüler malullük işlemleri için nereye başvuru yapmaları gerekmektedir?
Askerliğin sebep ve tesiriyle engelli kaldığını beyan ve iddia edenler; bir defaya mahsus olmak üzere askerlik şubelerine başvurarak en yakın yetkili sağlık kuruluşlarına sevklerini talep edebilmektedirler. Tanzim edilen sağlık raporlarına istinaden malullük müracaatlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Merkez veya İl/İlçe Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir

bende 2007 de askerdim o zaman askerlik 15 aydı 9 aylık askerlikten sonra 3+3 hava değişiminden sonra
2008de bir hecmeden fazla tekrarlayan antipsikotik bozukluk ile askerliğe elverişli değildir raporu aldım hem sgk ya
hem mehmetçik vakfına başvurdum 2 yerden de maaş bağlamadılar boşuna uğraştım çokta umutlanmıştım
şuanda 2010 da aldığım ağır engelli şizoaffektif bozukluk raporumdan faydalanıyorum vakıflar genel müdürlüğünden muhtaç maaşı
alıyorum tek gelirim budur

Doğrusu hiç kimse olumlu görüş bildirmemiş burada. Yine de mücadeleye devam etmek senin en doğal hakkın. 👏👏 😁😁

Geçmiş dönemlerde askerlik yapan askerde rahatsizlanan şimdilerde şubeden sevk alip sivil hastanede heyete giren varmi askerligin görev ve tesiriyle ilgili rapor alan varmi
Benim durumum 2004 yilinda askere alindim askerlik 15 ay idi 10 cu aydan sonra bir hecmeden fazla tekrarlayan psikotik bozukluk teşşiziyle rahatsizlandim 5 ay hava degişimi sonrasida elverişsiz raporuyla terhis edildim aradan zaman geçti şimdi askerlik şubesinden sevk aliniyormuş askerligin görev ve tesiriyle diye sivil hastane rapor düzenlerse maaş tazminat oluyormuş böyle heyete giren varmi bilgi verirseniz sevinirim

Terhis edildikten sonra askerliğin sebep ve tesiri ile rahatsızlandığını beyan eden yükümlüler malullük işlemleri için nereye başvuru yapmaları gerekmektedir?
Askerliğin sebep ve tesiriyle engelli kaldığını beyan ve iddia edenler; bir defaya mahsus olmak üzere askerlik şubelerine başvurarak en yakın yetkili sağlık kuruluşlarına sevklerini talep edebilmektedirler. Tanzim edilen sağlık raporlarına istinaden malullük müracaatlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Merkez veya İl/İlçe Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir

Kanunlar çok degişti 15 temmuzdan sonra çok şeyler degişti artik sivil hastaneler bakiyor

abi bu sebep ve tesiriyle ile ilgili dayandigi kanun varmi neye göre belirlenecek bu sebep ve tesir

Sebep ve tesirin dayandigi kanun varmi

Yoksa doktorlar kafasina göremi degerlendirecek hastaliklarin listesi varmi sebep ve tesiriyle meydana gelen hastaliklar nelerdir

(Gölge)

Özel bir maddeye gerek var mı? İşin doğası bu. Tazminat vb. haklar birinin mağdura karşı suçlu/sorumlu olması şartına bağlıdır.

OturanBoğa

İstediğim cevabı alamadım bülent abi sebeb ve tesiriyle ile rapor düzenlenecek bunu doktorlar nasıl karar veriyor onu anlamak istedim herelde kafasına göre yazmiyacak dayandığı yönetmenlik v.s nedir

Bu rapor nasıl düzenleniyor onu anlamaya çalişiyorum

OturanBoğa

[sebep ve tesir] nasıl oluyor orasını anlamaya çalışıyorum

Üst Alt