Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Artık 3 yaşından büyük araçlar ithal edilemeyecek mi?

ottobock

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar aşağıdaki kırmızı renkle çizdiğim maddeye göre 3 yaşından büyük araç ithal edemiyecek miyiz?

7 Ekim 2009 Tarihli ve 27369 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır:
4458 SAYILI GÜMRÜK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA KARAR
Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya
MADDE 104-
(2) Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;
a) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere,
b) El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakat kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan;

Evet, bu ifade bence de o anlama geliyor. Artık 3 yaşından büyük araç ithal edilemeyecek.

madem araç getirtemiycez neden hala 1600 cc motor hacmi sınırlaması yapıyorlar anlamış değilim

en son 2007 model olabilecek bu ifadeye göre, olayın cazibesi azalıyor sanırım.

evet arkadaşlar olay tamamen cazibesini kaybetmiştir. Bizlere zorla 0 km araç aldırmak için yapılan birşeydir bu 3 yaş maddesi.

Arkadaşlar 06.10.2009 tarihli raporlar içinde geçerlimidir..bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim..

Bu genelge araç almamızı resmen engeliyor..gereken tepkiyi gösterelim..

BİRLİKTE GÜÇ DOĞAR...

arkadaşlar bu genelgede başka değişikliklerde varmı yoksa sadece yeni olan şart 3 yaş şartımı eski uygulamadan terk fark bumu başka değişikler varsa bilgilendirin lütfen

ne olacak böyle arkadaşlar habire sınırlama sınırlama

sürekli sınırlama koymaları engellilerin yurt dışından araç getirmesini istemiyorlar yurt içine yönlendirilmeye çalışıyorlar....

Bu genelgedeki o da ne kadar avantaj bilemem ama yurt dışından getirelen araçları devirde süre 5 yıldan 3 yıla indi.
[FONT=Verdana]MADDE 107:[/FONT][FONT=Verdana] [...] [/FONT]
[FONT=Verdana]104 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen araçların [[/FONT][FONT=Verdana]yani vergi muafiyetiyle ithal edilen araçların[/FONT][FONT=Verdana]] fiili ithal tarihinden itibaren üç yıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan bir kişiye; on yıl geçmedikçe malul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamaz. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmaz[/FONT]
Bununla ilgili olarak devirden sonra yeni araç almak veya ithal etmek için süre nedir bu belirsiz.

2500 cc ye kadar olan araçlarda yaş sınırı yok onlar muaf tutulmuş 1600 cc olan araçlarda yaş sınırlaması var

Yok Apo, otomobilleri de minibüsleri de kapsıyor.

[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]MADDE 104- [/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana](1) Görme engellilerhariç olmak üzere, malul ve sakatlarınhayatlarını idame ettirmesiiçin kişisel kullanımlarına mahsus özel surette imal edilmiş olup, [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]a) Malul ve sakatların bizzat kendileri tarafından, [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]b) Malul ve sakatlarayardım sağlanması amacına yönelik olarak kamu yararına faaliyette bulunan vakıflar ve dernekler ile resmi kurumlara karşılıksız gönderilen ve ücretsiz dağıtılmak üzere belirtilen dernek, vakıf ve resmi kurumlar tarafından,[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]serbest dolaşıma sokulan motorlu veya motorsuz koltuk, bisiklet ve diğer eşyaya,[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]c) Kamu yararına faaliyette bulunan dernekler ile Sağlık Bakanlığınca yetki verilenler tarafından ithal edilen, malul ve sakat kişileri toplu olaraktaşımaya yönelik, malul ve sakatkişininaraca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan motorlu kara nakil vasıtalarına,[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]muafiyet tanınır. [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana](2) Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]a) Münhasıran malul ve sakatlartarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere,[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]b) El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakatkişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakatkişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan; [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]1) 8702.10.91.13.00 ve 8702.10.99.13.00 GTİP’lerinde yer alan minibüslere, [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]2) Portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve sakat kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına, [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]muafiyet tanınır.[/FONT][/FONT]
(3) İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan muafiyet uygulamasında, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için vasıtaların özel tertibatlı olması gerekmez.
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana](4) İkinci fıkranın (b) bendinde yer alan vasıtaların gümrük vergilerinden muaf olarak ithaline izin verilebilmesi için malul ve sakat kişinin bu tür bir araca ihtiyacı bulunduğuna ilgili gümrük idaresince kanaat getirilmesi gerekir. [/FONT][/FONT]
(5) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinin uygulanmasındaarazi taşıtları yararlandırılmaz.

demiş burdan 2500 cc minibüsler yani vito,transporter vb. araçların yaş sınırı olmadığı anlamı çıkmıyormu
[/FONT][/FONT]

Yok, oradan o anlaşılmaz kardeşim. Otomobil de minibüs de 2. madde kapsamında

eeee nolcak şimdi

ee nolcak şimdi..
varmı o kadar paranız engelsiz kardeşlerim.
ben yıllardır bekledim bir birikimim olsun diye,oldu ..ve ucu ucuna dek getirdik diye sevindik.
hastaneden saglık raporunu ve gümrükten de ithal izin belgesini aldım 6-10-2009 itibariyle..
sevindik ailecek yurt disından arac getirtebilegiz diye ailecek..
getirtecegimiz kişiyide hall ettik..hatta aracta begendik :)

ama olmadı malesef..
10 yasındaki arabayı ancak alabilecek paramız varken,şimdi tut 3 yasındaki araca para bul..
eeee nası olcak şimdi bu..
ithal izin belgem varrrrr..
ve onu galiba duvara cerceveletip asacagım galiba..
..

ya arkadaşlar neden tepkisiz kalıyorsunuz ya verilen haklar geri alınabilirmi 3 yaş sınırına karşı çıkalım ilgili birimlere dilekçe yağmuruna tutalım haklı tepkimizi gösterelim lütfen biraz duyarlı olalım herkesin desteğini bekliyorum teşekkürler...

iyide param olsa zaten sıfır araba alırım. ben keyfimdenmi 15 yaşında yada 10 yaşıdna araba alıyorum. yani ben eski araba meraklısımıyımki param varken daha düşük model alıyorum. bunalr hangi mantıga göre hareket ediyorlar. ve bunu hangi kurum çıkartıyor. neyse yada nereyse şikayet edielcek yer edeliim

fiyat cazibesi

türkiyedeki 0 araba: ile avrupadaki sıfır arabanın fiyat farkı ne kadar acaba bide buna bakmak lazım :) daha pahalıya maloldugunu göreceksiniz.avrupadan getirilen araçların düşük modelli olanları avantajlı cünkü avrupada bizdekinin tersine araba modeli düştükçe vergisi artıyor 10 yasında bir aracın vergısı cok yuksek arabadan pahalı.fiyatlara dikkat ederseniz 10 yasındaki bir araç değeri 5 yasındakine nazaran farklı

Engellilere tanınan araç alma konusundaki 3 yaş sınırlaması ile devletimizin biz engellilere bakışı net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu yasa bence kesin bir açılımdır .açılımıda sen sakatsın otomobil senin neyine denilmektedirki,hayırlı uğurlu olsun siz otomobil üreticileri yasanız çıktı artık yurt dışında otomobil getiremiyeceğiz,ama SİZDENDE OTOMOBİL ALMIYACAĞIZ ALMIYALIM ARKADAŞLAR bu dayatmaya karşın almıyalım.sn Lokman Ayvaz devlet büyüğümüz engelli olarak hadi bir adım at geri çektir şu yasayı seni alkışlıyalım helal olsun diyelim arkadaşlar sizce ne olur .............

yasa hep kısıtlıyor hiç avantajı yokmu arkadaşlar yurt dışından gelen aracı satarken 3 sene sonra veya 5 sene sonra istedigimiz kişiye satamazmıyız bu konuda bir değişiklik yokmu acaba

Mahkemeye verilirse, 3 yıl sınırlaması kalkabilir. Çünkü devletin elinde engelliler hakkında çalışmalar var ve bu çalışmalarda engelli çevrenin yokluk içinde olduğu görülüyor. Bu madde ayaklarımızı almakla aynı anlama geliyor.

Keşke forumumuzun mahkeme masraflarını karşılayacak kadar geliri olsa..

arkdaslar kesın ve net lan bılgımı sızlerle paylasmak ıstedım

bu yas sınırı kararı..sadece ülkemızı türkıyeyı kapsamıyor..yıllardır AB üyesı ülkesı olmayan gürcıstan azerbeycan rusya türkıye gıbı cogu ülkeye de uygulnanan bır karar..daha dogrusu bu ülkelerın AB ülkerıne olan bır tepkisi..

konu bundan ıbaret...su anda görüsülen ve hafta ıcı acıklıga kavusması beklenen tek konu ıse...en son ekim ayındaki ıthal ızın belgesı alan kısılerın magdurıyetını ortadan kaldırmak...belli bır süre veya uzun bır zaman 3 yas sınırısının kalkamasına kesın gözüyle bakılmıyor..cünkü bu AB üyesı olmayan ülkelerın AB ülkelerıne vermıs oldugu bır tepkıden ıbaret....

saygılar...

bu yasa ayıptır günahtır ben salak mıyım param olsa 11 yaşında araba alayım ben engelliyim eşim engelli ancak 6500 tl ye araba ala bildim şimdi parası olmayan engelliler ne yapacak sürünecek mi arkadaşlar ne olursunuz tepkimizi verelim sessiz kalmayalım

ülkenın 3 büyük sehrınde kı kısa bır yürüyüsün bıle her seyı degıstırecigıne ınanıyorum.medyanında destegı ıle bır sekılde cözülme olur....

Çelik arkadaşımızın belirttiği gibi AB ülkelerine bir tepki tamam katılalımda acaba bu tepkiyle engelli kardeşlerimi kapsamalımı,engeliler siyasete alet edilmelimi ,bu iş kime yaramasını bekliyorlar otomobil patronları ama mualesef avuçlarını okşamasınlar o parada engelilerde yok 20 bin 25 bin 30 bin 40 bin vererek ötv müafifetli araç alamayız nerde alabilecez,alacaz diyelim inanın paspası bile parayla satarlar hele tertibatını 2 bine takarlar :),bunun AB ile falan alaksı yok zaten engelsiz kişi oturum belgesi olmadan türkiyeye kesin dönüş yapmadan araç getiremez zaten bunda kısıtlama var etrafımızda engelli olmıyan bakın yüzde kaç kişi yurt dışından araç getiriyor çok çok az hatta yok bu tamamen engellilerin elinde olan engelilerin yararına olan bu hakkın alınması sayın arkdaşlar,bu kanun kesinlikle kalklmalı engelilerin araç alma haklarınımız elimizden alındı dışardan getirtiğimiz 7 bin 8 bin 9 bin liraya alabileceğimiz bmw passat yerine türkiyede 92-93 model reno 9 alacaz hayırlı olsun yapacağımız tek şey tepki tepki tepki yazık gerçekten bizlere yazık 3 yaşında olacak ve 1600 motor olacak bu ne biliyormusunuz yurt dışından araç getiremiyeceksiniz demktir .

gayet yerinde bir karar verilmiş :)ben olsam engelsızlere hıtler usulu çekerdim

Üst Alt