Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aracın tertibatsız olması nedeniyle MTV muafiyeti verilmedi!?

Xanax

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
1
Geçen yıl mtv mafiyeti için başvurup, aracımın tertibatsız engelli aracı olması sebebiyle Mtv den muaf tutulmamıştım. Bu konu ile ilgili bir güncelleme var mı acaba? Bir arkadaşın tertibatsız olmasına rağmen ödemediğini biliyorum, mahkeme ile kazanmiştı bu hakkını.

açıkcası bende merak ediyorum tertibat zorunluluğu nedir vergi indirimi olan herkesin bu şarttan yararlanabilmesi gerekiyor

ysebem

arabayı kullanan uzuvlarınız da problem olması lazım ki size ÖTV siz arac versın . Tansıyon hastası kalp hastası yada iç hastalığı olup da % 90 üzeri (ağır engelli ) değilse vermiyor . BEni mengelim % 24 ama sol ayağımda problem oldugu ıcın otomatık viteslı aracı özel tertıbatlı sayıyor ve ÖTV indirimli verıyor . Umarım acıklayıcı olmustur

Benim durumumda farkli sayilmaz , ssg kol brskil pleksusum oldugu icin rapor aldim ve aracimin hareket ettirici aksamda ozel tertibat sartini otimatik vites sagladigi icin aracimi alabildim, fakat kabul etmediler, illa projesi cizilmis tertibat istediler.

Sonradan farkettim siz ötv den bahsetmizsiniz , ben mtv icin cozum ariyorum

Xanax
bende geçen sene brekial pleksus dan ötv siz aracımı doğuş otodan aldım.Mtv de ödemiyorum ehliyetimde sadece 78 kodu var .sadece otomatik vitesli başka bi tadilat yok aracı alayım mtv ödemeyi göze almıştım alırken biraz uğraştırdılar. araç alımı işlemleri sırasında otomatik vitesli olduğuna dair sertifikasını da dosyaya koydular. şuan mtv ödemiyorum.

tam ifade edememişim sanırım araç alımını zaten %40 üzeri herkes alabiliyor burda sorun yok . adaletsizlik mtv vergisinde engelli olan herkesten mtv alınmamalı veya %50 gibi indirimli alınmalı sorun bu

yüzde %40 ın altında bedensel engellı ye otv ındırımlı araç verılmez nereden çıkarttınız %30 ben alamıyorum.h eylıyetı alamadımkı

İl il farkli uygulama yapiliyor sanirim. Tekrar şansımı deneyeyim belki bu sefer olur.

hasko

ilginçsin ilahi güldürdün beni nerde %40 altı yazıyor göremedim yanlış okuduğunuzu düşünmek istiyorum yoksa okumada probleminiz var diye düşünmek istemem .

%30 ile alamazsınız 39.9 ilede alamazsınız.

@Xanax
Raporunuzun açıklama kısmında ÖTV ile ilgili herhangi bir açıklama varmı, açıklama yazıyorsa tam olarak yazarmısın, açıklama kısmında ötv ile ilgili bir ibare yoksa zaten alamazsın
@ysebem
[FONT=sans-serif](açıkcası bende merak ediyorum tertibat zorunluluğu nedir vergi indirimi olan herkesin bu şarttan yararlanabilmesi gerekiyor)
siz olayı yanlış anlıyorsunuz, vergi indirimi ayrı bir olay, ötv den muaf olmak ayrı bir olay, ayrıca ortopedik engellilerde oranın bir önemi yoktur, önemli olan rapordaki ötv ile ilgili ibaredir,% 5 ile bile ötv den muaf araba alabilirsiniz
[/FONT]
@egemmm
en doğru ve açıklayıcı yanıtı siz vermişsiniz, tebrik ederim
@ysebem
[FONT=sans-serif](tam ifade edememişim sanırım araç alımını zaten %40 üzeri herkes alabiliyor burda sorun yok . adaletsizlik mtv vergisinde engelli olan herkesten mtv alınmamalı veya %50 gibi indirimli alınmalı sorun bu)
[/FONT]
buradada çok yanlış bilgi vermişsiniz, % 40 üzeri herkes ötv ve mtv den muaf olamazlar, bu konuda tek kriter raporun açıklama kısmında ÖTV ile ilgili ibare olup olmadığıdır

Sevgili ysebem,
%90 altında ortopedik engelli kişilerin,ÖTV muafiyeti ile araba alımında yüzdelik sınırı yoktur.Şartları taşıdığı takdirde,%40 altı kişilerde çok rahat muafiyetli araba alabilir.Bu konu çok yerde açıkca belirtilmektedir.
Bilgilerinize sunulur.

ysebem

bilmediğiniz halde neden insanları yanlıs yönlendiriyorsun ?ben :% 24 ile aldım neye dayanarak alamazsın diyosun ? Ortopedık engelın varsa ve bu aracı kullanmada sıkıntı yaratacak duurmda ise her türlü alırsın % önemli değil.. Ancak iç hastalığın varsa % 89,9 ile alamaz sın :% 90 ve üzeri olması lazım .. insanlara yanlış bilgi vermeyın

Xanax

arkadasım ötv den muaf değil MTV den muaf dıye bır sey yok . Nerden uyduruyorsunuz bunları ? ÖTV den muaf olan MTV den muaf olur. Sen ötv ödicen ama MTV ödemıcen yok oyle bısey

https://resimyukle.io/r/j20TOzrs1O

Resim yükledim fakat oldumu bilmiyorum,
Raporumun açıklama kisminda "Hastanın hareket ettirici aksamda özel tertibatli araç kullanması gerekir" yaziyor sadece. Bu rapor ile ötv siz aracımı aldım. Ortopedik %45

egemmm

konu iyice saçmalaşıyor ortopedik konusunu tabiki biliyorum ben yazılarımda ortopedik konusunu açmadım o konu zaten tamamiyle özel bir durum normal rapor alanların %40 üzeri için yazıyorum . vergi indirimi %40 ve üzeri engeli olana veriliyorsa araçda alınan vergi değilmi ? bunu neden indirimli veya almama gibi yapmıyorlar sorun adalet burda başlıyor . çoğu kurumda kuruluşta belli bir imtiyaz olurken neden mtv vergilerinde arqaç vergilerinde indirim yapılmıyor konu bu.

kısaca vergi indirimi olan herkesin araç vergilerindede ödeme kolaylığı olmalı. ama yine söylüyorum ortopedik konusu çok farklı özel tertibatın ispatı ve belgesini alabilmelisiniz .

Son düzenleme:
ysebem

o dediğin belge bende oldugu ıcın konujsuyorum. Hangı bılgı yanlıs anlamadım ? :% 40 uzerı ortopedı harici engelı olan kim almıs ÖTV siz arac 1 tane göstersene ?

Xanax

Raporunuza göre tertibat ve gerekli ehliyetiniz varsa ötv den muaf araba alabilirsiniz, arabanızı ötv siz aldığınızı belirtmişsiniz, ötv den muaf olarakalınan araba zaten mtv dende muaf olur, siz arabanızı sıfır arabamı aldınız, yoksa 2. el arabamı aldınız,

Aracimi sifir aldim 2020 kasim ayinda, otv muafiyeti ile. Fakat mtv icin basvuru yaptigimda bana aracimin tertibatli olmasi gerektigi ve projesinin olmasi gerektigi seklinde donus yapildi.Halbuki ehliyetimde her hangi bir tertibat kodu yok otomatik vites kodu var sadece.47 , 78 ve 102 ve 10.02 kodları. Raporumda da belirttigim gibi hareket ettirici aksamda ozel tertibatli arac kullanmasi gerekir diyor. Vergi dairesi bunu kabul etmedi.

Xanax
5 ay önce alt komşum sıfır 2021 model arac aldı
ÖTV VE MTV yok muaf ve aracı kendisi bile kullanmıyor oğlu kullanıyor ogluna aldı
kendisi %90 engelli raporu var ic hastalıklı bölümünden raporda tertibatla ilgili hic bir şey yazmıyor
aldıkları arabamında hicbir tertibatı yok
bizzat şimdi sordum arabada her hangi bir tertibat varmı diye yok dedi
bu şekilde ötv ve mtv vergisinden muaf vermedim dedi
sizin durum biraz garip bence bir hata var yada başka bir durum söz konusu
siz ötv ve mtv den muaf olmanız gerekli
sizin aracınızda tertibat istiyolarsa hangi sebepten istediklerini ögrenin ona göre
işlem yapın iyi akşamlar

sizin raporunuzda özel tertibatlı arac kullanabilir yazısı varsa
araca o duzeyde bir tertibat yaptırın yada rapaora yeniden baş vurun
heyet tertibatsız rapor verırse ozaman sorunu cözersiniz

Xanax
saçma bir cevap vermişler sana vergi dairesi ile olan sorunları yazılı olarak talep edin, benimde arabamda tertibat yok, proje yok, sadece otomatik vites araba kullanabilir ibaresiyle ben muafım 10 yıldır, seninde muaf olman gerekir, ötv den muaf olan her araç mtv dende muaf olur, yazılı olarak dilekçe ver ve cevabını iste, bak nasıl değişiyor cevabı

mustafa ben yanlış anlamışmıyım bılemem yanlış anlamadıysam %24 engelım var demıştın buna bınaen yazmış olabılırım . bende şöyle yazdım kardeşım %40 altında otv muhafıyetsız araba almamazsın dedım %40 üzerınde bedensel engelın var ise %90 altına kadar beden sel engelı olan vatandaş eskı h ehlıyetın var ıse otv muhafıyetlı araç alırsın mtv muhafıyetın sureklı olur vergıden muhafsın daha yazayımmı kardeşım yazı ıle benı dovuyormusun hata bende kardeşım

Mtv muafiyeti için tekrar basvurdum ve tekrar reddedildi. İZMIR taşıtlar vergi dairesini ile yaptigim gorusmede aracimin tertibatsiz olmasi sebebiyle mtv indiriminden yararlanamayacagim soylendi tekrar. Sag elde 35.03 sol elde 35.04 kodu olmasi gerektigini soylediler. Kodlardan tam emin degilim. Aracimin otomatik vites ommasinin benim icin ozel tertibattan sayoldigini soyledim , o otv istisnasinda gecerli bir durum dedi, mtv icin yazdigim kodlardan bahsetti.

oğlum veya kızım sen geçmış olayları veya gereksız olanları neden gündeme alıyorsun ben senın kardeşın olamam çünkı 67 yaşındayım bıraz akıllı ol

benım bılgılerımın hıç bır yanlışlıği olamaz bılmeden tutup yazılar yazımıssınız sen neyı bılıpte bana yazılar yazıyorsunuz ½5 neır kımyazmış otv den yaralanır kım demıştır utanmaz

BEni mengelim % 24 ama sol ayağımda problem oldugu ıcın otomatık viteslı aracı özel tertıbatlı sayıyor ve ÖTV indirimli verıyor .

ustam yanlış anlamada yüzde 24 engelli raporu ile nasıl ötv indirim veriyor sen yüzde 234 ile engelli bile sayılmıyon en az yüzde 40 ve üzeri olacak ben eplepsi hastasıyım 3 defa heyete girdim yüzde 40 ı geçemedim nasıl iş anlamadım senin kisi ???

Engellinin kendi kullanacağı araç için ötv ve mtv istisnasında engellilik oranı alt ve üst sınırı yoktur. Oran önemli değildir. Yeter ki ehliyet kodları uygun olsun ve raporunda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanır" ibaresi (ya da bu anlama gelecek bir ibare) yazsın (sadece otomatik araç kullanır ibaresi de olur). İşitme engelliler de rapor ehliyet kodu şartlarını sağladıklarında bundan yararlanabilirler. Bu ötv ve mtv istisnasının ilk türüdür ve iki vergiye birden uygulanır.

Ötv ve mtv istisnasından yararlanacak ikinci grup ise %90 ve üzeri engelli arkadaşlardır. Bunlar için başka şart aranmaz. Hem ötv hem mtv istisnasından yararlanırlar.

Bu iki grup dışında mtv ve ötv istisnası imkanı bulunmamaktadır. Aynı şekilde ötv den yararlanıp mtv den yararlanmama gibi bir durum da yoktur. Birine hakkı varsa diğerine de hakkı vardır. Elbette engelli kişi ikinci el araç alarak bu haklarından sadece mtv yi kullanmak da isteyebilir.

Sürekli kafa karıştıran %40 ve üzeri oran sadece "gelir vergisi indirimi" (ötv ve mtv değil) ve emeklilik işlemleri için söz konusudur. Bu uygulamanın ötv ve mtv ile bağlantısı yoktur.

İzmir taşıtlar vergi dairesinin mtv muafiyet basvuruma cimer uzerinden yaptigim basvuruya son cevabi. 35.03 kodu ile tertibat yaptirmami istiyorlar ama ben de o kod yok:) otomatik vitesin benim icin ozel tertibat oldugunu kabul etmiyorlar bir turlu.

yazının içeriğinde diyor ki sizin sağ tarafınızda (omuz veya kol) bir engeliniz var diyor. Zannediyorum sizin sağ tarafta bir felç durumu gibi bir şey var. Buna uygun kod verilmişse raporunuzda onu aracınıza yaptırmak zorundasınız. Araç otomatik vites zaten diğer kodun tertibatını yaptırmayım diye bir keyfiyet yok. Yapacaksınız mecburen. Yazıda bahsedilen tertibat neyse yaptırın mtv muafiyetinden yararlanın. Yada ödeyin mtv yi tertibatı yaptırmayın ki biz bunu önermeyiz çünkü o tertibat kodları sadece sizin için verilmiyor trafikteki diğer sürücülerinde can ve mal kaybı yaşamamaları için veriliyor.

@ahmedduman60,
Sorun şu ki ehliyetimde be raporumda herhangi bir tertibat kodum yok,

Sadece hareket ettirici aksamda ozel tertibatli arac kullaması gerekir diyor raporda,

Ehliyet kodlarim ise 102 , 47 , 78 , 10.02 başkada kod yok.

@Xanax,
vergi dairesine göre kod olması lazım işte. Vergi dairesi diyorki senin engelin solda olsaydı tamam otomatik vitese göre ötv muafiyeti olurdu. Ama tebliğe göre engeliniz sağ tarafta olduğu için raporunuzda yazan "Sadece hareket ettirici aksamda ozel tertibatli arac" ibaresine uygun tertibatı yaptırmanızın zorunlu olduğunu yazmışlar.

Yani yeniden ehliyet değişim işlemi yaparak ehliyetinize

10.04 Uyarlanmış vites kolu
35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları

bu iki kodu ekleteceksiniz. Ve bu iki koda ait tertibatı araca yaptıracaksınız. Yada mtv ödemeye devam edeceksiniz.

Üst Alt