Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alırsam maaşlarda kesinti olur mu?

VatandaS1

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba
%92 oraninda raporum var geçen hafta araç almak için bayiye başvuruda bulundum. Aracı aldığım zaman gerekli kuruma bildirimde bulunacağım. Sormak istediğim araç aldığım zaman bakıcı ve engelli maaşında kesinti olur mu? Yardım ve düşünceleriniz için şimdiden teşekkürler iyi forumlar.*
Gelirler şu şekilde

-Annem emekli 3 aylık alıyor 5 bin lira
-Ben engelli maaşı alıyorum 1770 lira
-Ve benim uzerimden bakıcı maaşı alıyoruz
-Evde 3 kişi yaşıyoruz ev bize ait.
-Alacağım aracın kasko bedeli 73 bin lira
-Bunların dışında her hangi ev-araba-tarla vs bulunmamakta

@VatandaS 2022 aylığı alıyorsun aynı zamanda evde bakım hizmeti aldığın için bakıcına evde bakım aylığı ödeniyor. araç alacaksın ve araç alımından dolayı bu iki aylığın kesilip kesilmeyeceğini soruyorsun.

1) 2022 aylığı
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçerse % 70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığın kesilir.

hanede kişi sayısı= 3
hanenin toplam aylık geliri: 1027 TL (evde bakım aylığı) + 1666,66 TL (annenin ortalama aylık geliri) = 2693,66 TL
hanede kişi baına düşen aylık gelir: 2693,66 / 3 = 897,88 TL

hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinden dolayı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığınız kesilecektir.
bu gelir hesabına araç dahil edilmedi bile. araç almanız sadece incelemeyi hızlandıracaktır. araç aldığınız fark edilince muhtaçlığınız tekrar incelenecek ve zaten sınırı geçtiğiiz görülecektir. aylık da kesilecektir haliyle. ama borç çıkartılmayacak, rahat olun.
işin açıkçası 2022 aylığını unutun.

2) evde bakım aylığı
hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse evde bakım aylığı kesilir.

araç aldıktan sonra en geç 1 ay içinde araç aldığınızı evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmekle yükümüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

siz aracı bidlirdikten sonra hane geliriniz tekrar incelenecektir.
beyan edilen ve tespit edilen gelirle rahatlıkla bu aracı alabiliyorsanız ve hane gelirinde değişiklik yoksa ve sınır geçilmiyorsa araç almanız sorun olmaz ve evde bakım aylığı devam eder.

ama gelir değişikliği olmuşsa (hane dışından birileri araç için para vermişse, mal satışı olmuşsa vs) ve hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmişse evde bakım aylığı kesilir.

araca vereceğiniz 73 bin liranın nereden geldiğine bakacaklar anlayacagınız.

bu 73 bin liralık aracı mevcut hane geliriyle alabiliyorsanız ve sınırı geçmiyorsanız aylığa devam. aksi durumda evde bakım aylığı da kesilir.

Üst Alt