Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ailede birey eksilmesi halinde evde bakım için kuruma bildirmeli miyiz?

Çetinilic

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhaba benim evimde iki engelli yaşlı hastam var.Birisi SGK dan emekli ve ikisine de bakım parası almaktaydık eylül ayında engeli hastamın birisi vafat etti ve bunu kuruma bildirdim ve maaşı kesildi

Sorum şu aile birey eksilmesi olduğunu kuruma bildirdik ve benim hesabıma göre aile gelirimiz yüksek fakat halen engelli maaşı yatmakta bu konuda tekrar kuruma gidip yeniden dilekçe vermem gerekiyor mu yoksa kurum bize ayrıca bildirim bulunaçakmı nasıl olacak anlamadım

hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı yani;

ailedeki tüm gelirler kişi sayısına bölündüğünde 847 TL'yi geçtiyse bunu kuruma yeniden dilekçeyle bildirin,

aksi halde bunun farkına vardıkları zaman o tarihten itibaren yersiz ödeme adı altında verilen paraları faiziyle geri isterler.

@Çetinilic öncelikle başınız saolsun...

hanede 2 engelli için evde bakım aylığı alıyordunuz. fakat engellinin biri vefat etti. bu durumu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirdiniz. böylece evde bakım aylığının biri kesildi, diğeri ödenmeye devam ediyor.

evde bakım aylığında alınan evde bakım aylığı hesaba dahil edilmez. evde bakım aylığından başka gelir varsa aylık gelirleri toplayın ve hanedeki kişi sayısına bölün. sonuç 847,16 TL altındaysa almakta olduğunuz evde bakım aylığı hakkınızdır kesilmesine gerek yok.

ama bahsettiğiniz aylık engelli aylığı ise, yani hanede kişi eksilmesine ragmen engelli aylığı niçin devam ediyor diye soruyorsanız, sorun yok. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL üstündeyse yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir, merak etmeyin.

@Kalem hanım benim evimde iki engelli hasta vardı biri babam diğeri annem babam SGK dan emekli idi ve vafat erdi bunu kıyma bildirdim babamın maaşı anneme emekli dul yetim adında bağlandı

Ama ailede birey edilmesiyle hane geliri yükselmiş oluyor fakat kurum halen maaşı kesmesi bana tuhaf geldi acaba tekrar kuruma gidip bilginin vermem gerekiyor kurum bunu anlamadım teşekkür

Çetinilic
eğer annenize babanızdan kalan maaşdan başka gelirleriniz varsa onuda ekleyin.başka gelir yoksa annenize babanızdan dolayı kalan maaşı 2 kişi olduğunuz için 2 ye bölün 847 liradan az ise evde bakım maaşı devam eder.

@Çetinilic emekli aylığı alan engelli vefat etti. sen de emekli aylığının kesilmesi için SGK'ya başvurdun. ardından emekli aylığı kesildi, sonra da annene sgk'dan dul aylığı baglandı. bu anladıklarım doğru mu?
ben evde bakım aylığını haber verdin ve evde bakım aylığının biri kesildi sandım.

şimdi soruyorum sana:
sen baban vefat ettikten sonra 15 gün içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne babanın vefat ettiğini bildirmedin mi?

evde bakım aylığı için SGK'ya değil aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmen gerekir. eger babanın vefatını 15 gün içinde bildirmediysen hakkında hukuki işlem yapılır.

bana önce hangi kuruma hangi aylık için bildirimde bulundugunu yazmalısın.

şu an iki tane evde bakım aylığı da ödeniyor mu size? eger bu şekildeyse, vefat etmiş baban için halen ödeme yapılıyorsa yersiz ödemeye girer bu.

o yuzden sorularımı net cevapla lütfen.

Babamın vefatını aile ve sosyal.politikalar il müdürlüğü.bildirdim 15 gün içerisinde ve ayrıca SGK ya ölüm bildiriminde bulundum ve emekli dul yetim aylığını annemin üzerine çevirdim

Biz hem annem hem babama engelli parası alıyordum bildirimde bulunduktan sonra babamın vefat tarihine kadar olan.kisim odenip daha sonra babama engelli parası kesildi normal ve ayrıca anneme de engelli parası aldığımız için ayrıca aile birey eksilmesi olduğunuzda bildirdim

Bana göre doldurdum gönderdiler ayın 12 dinde banka matige baktığımda annemin adına maaş yatdigini gördüm ve bir şüphe düştü içime tekrardan yeniden bildirimde bulunmak gerekiyormu teşekkürler

@Çetinilic engelli aylığı derken neyi kastediyorsun? evde bakım aylığını mı?

baban emekliymiş. babanın 2022 engelli aylığı alması imkansız. bahsettiğin aylık evde bakım aylığıdır. annen için de evde bakım aylığı alıyordunuz. annen için ödenen evde bakım aylığı mı halen ödenmeye devam ediyor? anlatmak istediğin bu mu?

şöyle sorayım. hanede 2 tane evde bakım aylığı alınıyordu. biri kesildi biri ödenmeye devam mı ediyor?

Evet hanede iki engelli bakım aylığı alınıyordu ve babam vefatından dolayı kesildi anneme halen engelli bakım aylığı yatıyor

Çetinilic çok şükür:) sonunda olayı anladım:)

babanın vefat ettiğini bildirmişsin ve onun aldığı evde bakım aylığı kesilmiş. burası tamam. hanede kişi eksildiğini il müdürlüğü biliyor.
peki annene dul aylığı baglandığını biliyorlar mı? bunu bildirdin mi?

Yok bildirmemidik bunun hakkında bir bilgi verilmedi kurumdan bana
Kurum biz incelemeyi yapıcaz dedi sadece başka bir bilgi vermediler

Selam kalem hanım bir ay önce tekrar kuruma giderek aile gelirinin yüksek olduğunu belirtdim tekrar iki hafta once kurumdan eve geldiler ve maaş bodrosunu talep Edip inceleyip dönüş yapacaklarını bildirdiler ve bana yersiz ödemeden ceza gelebileceğini söylediler bekliyoruz şimdi gelecek cevabı

Çetinilic yazı gelince benim de haberim olsun. yazı gelir gelmez kimlik bilgilerini saklayarak buraya kopyala. yazıya ben de bakayım, tamam mı?

NOT: annene dul aylığı baglandıktan sonra bildirmeniz gerekiyordu.

Merhaba @Kalem hanım sonunda sosyal hizmetlerden cevap geldi

Müdürlüğümüzden TC.numaralı .. bakımından almış olduğunuz yardımlar geçmişe dönük incelendiğinde kasım 2017 ve aralık 2017 tarihleri arasında almış olduğunuz 2 aylık yardımın geçmiş tarihli gelir aşımından sonra ödemenin devam etmesi sebebiyle yersiz ödendiği tespit edilmiştir.

Yani bizi yine suçlu çıkarmışlar ben bunu anladım

Aile birey eksilmesini bildirdim dul yetim aylığı bağlandıkdan sonra yine gidip aile gelirinin geçtiği bildirdim ve yine biz suçlu olduk........

Çetinilic sorun bildirmemenizde değil. annenize dul aylığı baglandıktan sonra hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmesine ragmen evde bakım aylığı ödenmeye devam etmiş. şimdi o gelir sınırı geçtikten sonraki ödenen evde bakım aylıklarını geri istiyorlar. yasal olarak da haklılar.
o 2 aylık yersiz ödenen evde bakım aylığını ödemek zorundasınız.

Cuma günü ödeme yapmak için kuruma gitdiğimde kurumdan konu için bilgi istedim ve bana benim yasal bildirimleri yaptığımı fakat kurumun incelemesinin iki
ayı bulduğunu fakat bu arada ödemenin devam ettiğini bildirdiler

Üst Alt