Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır uyku apnesi tanısı ile emekli olacak rapor alabilir miyim?

Mhmtylcn

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Baslikta oldugu gibi ağır uyku apnesi tanisi konuldu.Ayrica mr da cikmis bel fitigimda var.Vergiden dusmek yada emkli olmak icin ne gerekli?

Hastalığınız SGK Hastalık Listesi'ne göre sadece Ağır tanısı alabilecek düzeyde ise evet, malulen emekli olabilirsiniz. Onun şartları:

3. Uykuda solunum bozuklukları

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

a) Uyku apne sendromları
Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
1. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
2. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup kronik noktürnal hipoksemiye bağlı kardiyovasküler, serebrovasküler komplikasyonların varlığı, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale gelişmesi

b) Uyku ilişkili hipoventilasyon bozuklukları:
Obezite hipoventilasyon sendromu, santral alveoler hipoventilasyon, medikal hastalıklara bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon (Hipoventilasyonun nedeni olarak primer akciğer parankimal veya havayolu hastalığı, pulmoner vasküler patoloji, göğüs duvarı hastalığı, nörolojik hastalık veya kas zayıflığı bulunması), ilaç ve madde kullanımına bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
1. Uyku sırasında PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 55 mmHg’nın üzerinde olması veya PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 50 mmHg’nın üzerinde olması koşuluyla, uyanıklık supin pozisyondaki değerine göre, uyku sırasında PaCO2’de ≥10 mmHg’lık artış olması
2. PAP tedavisine yeterli yanıt alınamaması (1. maddesinde yer alan kriterlerin düzelmemesi) (Son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir)

Ben doktordan raporu aldim.Ssk ya gidip cihaz basvurusunda bulundum ozel olarak cihazi da aldim ve kullanmaya basladim.Ayni sekil arkadasta da cikti.Oda uyku apnesi boyun fitigi ve parmak ta olusan sinir zedelenmesi kaynakli basvuruda bulundu ve malulen emekli oldu.Bende ayni sekil basvurmak istiyorum ama kimisi bel fitigina ouan alamazsin filan dedigi icin tereddutte kaldim

@Mhmtylcn,

Bel fıtığına oran alıp almamanın hiç bir önemi yok. Malulen emeklilikte tek bir hastalık maluliyet düzeyinde işgücü kaybına neden olmalı. Yukarıda yazdığım gibi, uyku apnesinin düzeyi SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanı alabilmeyi sağlamalı.

Merhaba.

Benim %42 engelli raporum var. İçeriğ uyku apnesinden %35 (AHI:90), Hipertansiyondan da %10.
Sigortalık sürem 18 yıldan fazla ve prim günümde 5600 civarında. Sizce şuanki emeklilik şartlarında başvursam kabul olur mu?
SGK nın çalışma kaybı listesinde uyku apnesi ağır çalışma kaybı olarak gözüküyor ve AHI değeri 30 ve üstü ağır sayılıyor benimki 90.

Burada bu konularda tecrübeli bir arkadaş var ise yardımcı olabilir ise sevinirim.

Merhaba,

Sigorta Başlangıç 22.12.2006 Prim gun sayısı 6112 Uyku Apnesi AHI 31,4 Ağır Osas %35 ilave olarak Hipertansiyon Klas 1 Emeklilik koşulu sağlanmaktamıdır.
Sağlanıyor ise basvuru kurumumuz tarafından mı yapılacaktır ( Engelli Rapor Tarihi 2023 ve bu oranlar raporda belirtilmektedir)

@petran53,
@ttuncay,

Artık uyku apnesinden emeklilik sadece Ağır tanısı ele malulen olabiliyor. Bu düzeyde bir tanı yoksa maalesef artık engelli statüsünde erken emekli olunamıyor

Engelli raporumda ağır osas nedeniyle %35 yazıyor ve %35 en üsttü apne için bu puanlar güncellendi mi ki acaba.

@petran53,

denmiş benim arkadaşımın AHI değeri 37 o zaman tanıyı karşılıyor diyebilir miyiz ?

Resim Yükle

@engellibilgi,
Ssk nın hastalık listesine göre uyku apnesinden AHİ Degeti =30 üstünde olacak ve cpap cihazı en az 3 ay kullanmış olunacak ve cpap cihazı kullanmanı rağmen AHİ =5 üzerinde çıkması gerekiyor.mevzuatta başka değerlendirme yok.Yani ahi=30 un üzetinde olması yetmiyor. Ssk dan CPAP cihazı alıp son 3 ay kullanmış olacaksın ve ahi=5 üzerinde çıkacak cihazın kayıtını ssk ya götüreceksin. Bu şekildede zaten malulen emeklilik hakkı kazanıyorsun. UYKU APNESİNDE HAFİF, ORTA AGIR İŞ GÜCÜ KAYBI DEGERLENDİRMESİ YOK MALESEF

3 aydan fazla bir süredir kullanıyor. Bilmediğim için soruyorum bu cihaz kayıt tutuyır mu ? yoksa tekrar uyku laboraturan mı basvırmak gerekiyor
birde bu cihazın kaydını nasıl görebiliyoruz

@engellibilgi,
Kayıt alıyor Cpap cihazı kullanırken ahi=5 ve üzeri olursa malulen emekli olabiliniyor dediğim gibi.Cpap raporlarında yatışında cihaz kullanırken ahi oranın yazar. Cihazın bar oranını ölçerler cihazla ahi kaca düşüyor bu değerlendirme yazar. ssk zaten senden cihazın son 3 ay da kayıtlarda günlük kaç saat kullanılmış düzenli kullanılmışmı değerlerine bakacak.ahi=5 üzerinde mi .Cihaz kullanırken ahi sendromu görünüyor mu.görünmüyorsa sen sağlamsın diyip yol verecek .Bu cihazla nasıl uyuyacak uyuya bilirmi buna bakmazlar.kaldıki yüzünde maske ile uyumak normalmiş gibi degerlendiriyorlar yeni yönetmeliğe göre.Adaletsizlik diz boyu

Uyku apnesi adindan olsa gerek, cok minnos bir hastalik gibi gozukuyor insanlara, genel algi bu yonde..uluslararasi engel puanlamasinda bile 35 puan veriliyorsa agir derecesine, cok ciddi bir rahatsizlik demektir..keza maske ile uyumaya calismak ayri bir iskence,zorluk..devamli kullanabilen insanlara hayranlik duyuyorum..ben sahsen cok zorlaniyorum, kullanmam lazim sagligim ve hayatim icin mecburi ama olmuyor bir turlu..

@kaleler,

Kardeş bendede uyku abnesi var 4 sefer yatışım oldu cihaz almak icin. Her seferinde ortalama 1 saat uyudum yeterli uyku olmadığı icin basınç ayarı yapamadılar en sonunda 4cü yatışda profesör uyku hapı yazdı o şekilde uyudum ve cpab cihazı verdiler almadım kullanmıyorum şuan belki irelde kullanırım.Demek istediğim bu cihazı kullanmak normal bir şeymiş gibi değerlendiriyor yeni yönetmelik.o zaman ilac kullanan insanda normal insan statüsünde oluyor bunların bakış açısına göre .kimse hasta degil.hasta statüsünde olman icin yatalak olman gerekiyor bu iktidar garibanların üc kuruşuna tamah eder zengini zengin eder.Engelli insanların emekliliğini bile cok gördüler MALESEF

Son düzenleme:
Merhaba Allah kimseye vermesin bendede ağir osas 2018 den beri var ve buna bağlı hipertansiyon var rapor oranım %42 2023 de almıştım 2025 4 ayında bitiyor rapor yenilenme yeni kanunla beraber SGK kurulundaki insanların insafına kalacak iş gücü kaybı falan hikaye zaten bu yasayı AKP kimseyi emekli etmeyelim diye çıkarttı zaten AKP'nin vatandaşın yararına bir iş yapmaz ama ne yazikki bu formdada akp çomarlari var

Üst Alt