Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır kusur durumunda iş göremezlik geliri kesintisi..?

Abbuk

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
7
Merhaba arkadaşlar,

Ağır kusur durumunda sürekli işgöremezlik maaşı kusur oranı dikkate alınarak üçte bir eksilterek ödenir yazıyor.

Yüzde 10 ağır kusurlu birinin maaşında yüzde kaç oranında kesilir? Bazı uzmanlar kusur oranının üçte biri oranı diyor bazısı da direkt üçte biri. Kafa karışıklığı var sanırım.

Üçte birine kadar kesinti olur. Hesaplama şöyle; Aylık gelirin % 70 i tam işgöremezlikte. Kısmi işgöremezlikte işgücü kaybı oranı neyse odur bağlanacak miktar. Önce kısmi işgöremezlik rakamı bulunur 3 e bölünür 3 te birinde ağır kusur oranı olan % 75 kesinti yapılır.Yani şöyle olur. Kendimden örnek vereyim. Aylık ücret 5587.50 TL idi. % 70 i 3911 TL yapıyor. 3911 tl den % 80 işgücü kaybı oranına isabet eden 3128 TL bulunuyor. 3128/3: 1043 TL 3 te biri. Bundan; 1043 x 75 % : 782 TL düşülüyor. 260 TL + 1043 + 1043 : 2346 TL Bağlanan
Gelir. Hesaplama biraz karışık.

@ASGOKCE,

1. Raporum 8.1 iken iş göremezlik raporu Ysk tarafından %10 olarak belirlendi ve sgk ile 5 ay ugrastım bu ay maaş bağlanacakmış .
Maaş bağlanma tarihim ise 01.11.2021 bu ..,12.2024 tarihini baz alıncak ve 3 yıl geriye dönükde toplanıp verilecekmiş .
Benim Kaza tarihim ise 21.04.2021
Benim kaza tarihimdeki maaşım brüt 7 bin küsür net maaşım ikramiyelerle birlikte 5.300 falandı.
Ama maaş bağlanacak tarihdeki yani 01.11.2021 de ki maaaşım 9 bin küsür brüt olarak hangi tarihdeki maaşa göre maaş baglanacak .
Bu maaşlar neye göre belirleniyor hesaplaması nasıl yapılıyor bilginiz var mı

2.sorum ise maaş artışı her asgari ücret artış oranına göre mi zam geliyor diyelim 2025 zam oranı %50 benim iş göremezlik maaşımda ona göre mi artıcak. Yoksa 6 ayda bir olan enflasyona göre mi artıyor

Merhaba;
1. soru: İş kazasının olduğu an(3 ay geriye doğru) aldığınız brüt maaş üzerinden hesaplama yapılır. İkramiye görünmüyorsa o da bir sorun. Dava açmak gerekebilir.
2)- Buna maaş değil Gelir deniyor. Gelir bağlandığında Emekli statüsündesiniz. 6 ayda bir5 TÜİK in belirlediği enflasyon oranında zam yapılır

@ASGOKCE,

Sizinki yüzde 75 ağır kusur muydu? O 75 rakamı dışındakileri anladım :) teşekkürler

@ASGOKCE, teşekkür ederim peki nasıl hesaplama yapabiliriz . 3 ay brüt maaşım 16.500 toplam gün ise 82 30+22+30 diye gitmişti çünkü.

@Abbuk,

Benimki trafik iş kazasıydı. Kazada ağır yaralandığım için hastaneye götürüldüm. Çarpan kamyon kazanın olduğu yerdeki köy muhtarının kamyonuymuş. Jandarma karakolu da o köyde benim yokluğumda tutanak tutulmuş % 100 kusur bana verilmiş. Dava açsam 7-8 yıl sürecek uğraşmadım. SGK % 100 kusuru % 75 olarak uyguluyor.

@Kendineisci,

iş kazası işe girdiğiniz gün bile olsa kalıcı hasar var ise gelire hak kazanıyorsunuz. kaza olduğu günde 550 TL günlük kazancınız var demektir. Hesaplama 16500 % 70 : 11550
11550 TL tam iş gücü kaybında alacağınız rakam. Kusur var ise sizde o düşülür. Kısmi işgöremezlik olursa; diyelim ki % 50 işgücü kaybı var. Hesaplama 16800 %70 : 11550
11550 % 50 : 5775 TL bağlanacak gelir. Kusur var ise bunda da indirim yapılacak. Bu gelir ölünceye kadar alacağınız bir paradır. Çalışmanıza engel değildir çaşışırken de alacaksınız bu parayı. İŞgücü kaybı oranı % 60 altında ise çalışıp prim ve yıl şartını tamamlayıp emekli olursunuz. O zaman Çok maaşın tamamı az olanın yarısını alacaksınız.

Peki abi sgk onaylamış ama müdür bu iş göremezlik maaşını bir türlü onaylamadı yeni müdür olmuş eskisi gidince. Bu konu hakkında napabilirm ?

Üst Alt