Hiçbir şey bizim bu engellilerle ilgili kurumlara bir soru soruldugunda onların cevap verme şekilleri kadar benim sinir sistemimi germiyor. "Aaa siz bizi tanımıyorsunuz, Bizim ömer abimiz kendi cebinden bir milyon ytl para harcamıstırrr, biz aslında engelliler için yırtınan insanlarızz" gibi bıdı bıdı sözler.
Kardeşim senin bu sözlerinle soruyu soran vatandaş cevap almış olmuyor. Sen sadece seni diğerlerinden ayırmamız gerektiğini söylemiş oluyorsun ama ayırmamız için ihtiyaç duyduğumuz bilgiyi bize vermiyorsun. tutarsın burada "bak arkadaşım biz şu kadar insana şunu, bu kadar insana da bunu yaptık" dersin olur biter. Ha isteyenlere de şeffaf bir organizasyonun gereği olarak bunların belgelerini çıkartıp göstermek zorunda oldugunu bilirsin. Ve hatta tüm medeni batılı toplumlardaki sivil toplum örgütlerinin yaptıgı gibi sorulmadan bunları internet sitende şeffaf şekilde yayınlarsın...
Ben Ömer abiyi yüzeysel olarak tanıyorum. Kendisiyle yıllar önce telefonda Özürlüler Vakfı konusunda hemfikir oldugumuz uzunca bir konusma yapmıstık. TESYEV e gelince yıllar önce daha üniversiteye ilk başladıgım yıllarda bir engelli öğrenci olarak Tesyev e ben de burs basvurusunda bulunmusdum. Ancak bu basvuruma olumlu bir cevap verilmediği gibi bir allahın kulu arayıp sizin başvurunuzu şu nedenle reddettik de dememişti... Benim haketmediğim bursları hakeden 200 üniversiteli arkadaşım varmış ve ben hepsi adına mutlu oldum. Bu bursların nasıl temin edildiğini o zamanlar bilmiyordum tabi. Bugün biliyorum ve bu burs temin yollarından da açıkçası rahatsızım. Çünkü Ömer abi konusurken çok iyi anladıgını hissettirdigi konulara uygun işler yapmıyor. Televizyonlarda yarattığı engelli algısı beni rahatsız ediyor. Acun un programında yapılan şeyin Özürlüler Vakfının Star tv de yaptıgından farkı nedir?
Yeter artık, geçmişin iyilikleri ısıtılıp ısıtılıp önümüze sürülmesin... Geçmişte bir milyon harcamışsa bu şimdi Acur un programında engellileri postmodern yöntemlerle dilendirmesini haklı mı kılar? Yanlışı Özürlüler Vakfı yapınca Yanlış oluyor da Ömer Abi yapınca ona anlı şanlı doğru muamelesi mi çekeceğiz? Ömer abi sanatcıları tanıyormuş, Ömer abinin kardeşi de sakatmış, Ömer abi Bir milyon harcamışmış... Kardeşim Tesyev in şu an yaptıgı nedir? Biri bana onu açıklasın. Tesyev in Acunla yaptıgı şey dogru mu yanlış mı? Bu ülkede devletin sosyal yönü yok edilirken Tesyev susacak, ama milletin iligini kurutan solucanlardan, duyguların kudurtulması, kısgırtılması yoluyla hicranımtrak yönelişlerle engelliler için para dilenilecek ve sosyal yanı öne çıkan sivil toplum örgütü bilinci bu şekilde icra edilmiş olunacak... E kardeşim biz tarikatlara milletin vicdani duyarlılıklarını kullanarak para topladıkları için ne diye kızıyoruz daha??? toplanan paraların ne kadar doğru yerde falan kullanıldıgıyla zerre ilgilenmiyorum. Benim için önemli olan öyle bile olsa o paraların toplanması için söylenen ve yapılanlarla yitirilenlerdir. O süreçte bizim kollektif algıdaki yansımamıza vurdukları zararla elde ettikleri karı kıyasladıgımızda sonuc ne cıkar acaba???
Eğer ünlüleri tanıyıp onlardan tv yoluyla vb yardımlar istemek ya da ACUR un programındaki gibi vıcıık vıcık yürek bulandırıcı kepazeliklerle engellilerin sorunları aşılacaksa buyursun TESYEV bu ulvi acındırma manevralarına devam etsin. Bizler de bizi ne kadar da güzel medya eliyle acındırdılar, bunlarla ne kadar gurur duysak azdır, hem bak zaten topladıkları paraları da denetlenerek ve işte gerçekten ihtiyacı olanlara harcıyorlar mealinden sözler ederek vicdan pışpışlamasına devam edelim...
Öyle konusuluyor ki bu paraların toplama sekli ne olursa olsun, bunun sonucları ne denli zararlı olursa olsun onlarla ilgilenmeyin de aman lütfen bu paralarla hayatları güzelleşen belli bir orandaki engelli arkadaslarımızın ufkuna doğan güneşle gözleriniz kamaşsın denmek isteniyor gibi. Kardeşim 200 engelli gence burs vermişsin de öte yandan milyonalrcasının toplum algısındaki imgesinin anasını ağlatmışsın haberin var mı? Yetmedi mi engellilerin zavallı sunumu? Yetmedi mi siz birileri "ah bakın ne vicdanlı adam hayatını engellilere vakfetmişşş" desin diye öte yandan yaptıklarınızla bize sosyal hayatta en büyük bedeli ödetmeniz...
Yetmedi mi?
Öte yandan bu paranın nerede kullanıldıgını soran çok duyarlı engelli arkadaşlarıma da sormak istiyorum. bu para dilenerek toplanırken ruhun sıkılmadı da paranınnerede harcanacagı mı sıktı canını? Bu paranın bir kısmı senin için harcansa eminim hiç canın sıkılmazdı... Ya da acıkca uygun yerlere harcandıgını görsen eminim ortada bir sorun kalmayacak senin için. Oysa sorun toplanan paranın nereye harcandıgı falan değil. Bu umurumda bile degil. Mesele bu paranın bu sekilde toplanıyor olmasındadır. Çünkü bu para toplama işinin cami önlerinde dilenerek para toplamaktan yegane farkı cami önünde gruplara değil de kitle iletişim araclarından geniş kitlelere yönelik yapılıyor olmasıdır. Özünde mantık aynıdır. Kitle iletişim araclarıyla yapıldıgı için dilencilik postmodernleşmiştir o kadar. Ve bizim isyan etmemiz gereken budur. Dilencilikten toplanan paraları dilencinin ne yaptıgıyla ne zamandan beri ilgileniyoruz....
Bülent bu sorumu sana da soruyorum... Bir yandan günümüz iktidarlarının bizi içine soktugu duruma yönelik farkındalıgımızla övünürken öte yandan aynı kişilerden yani sistemin yaglı göbeklerinden lütfedilenleri bizlere sunmaktan baska bir şey yapmayanlara karsı kardeşlik şiirleri dizmeye devam edebilir miyiz? Dahası bu hep sahip oldugumuzu iddia ettiğimiz samimiyetimize sıgar mı? ;Benimkisi samimi bir sorgulama. Yanılıyorsam nerede yanıldıgımı bilmek isterim.
Ben dürüstçe Yavuz abiden bu TV programlarında yaratılan engelli algısının kısa orta ve uzun vadede nasıl bir engelli kültürlemesine yol açacağını değerlendirip değerlendirmediğini, etmişse de ulastıgı sonucları açıkça bizimle paylaşmasını isterim. Bir de sormak gerek bu ülkenin engelli evlatları Yavuz abinin sanatcılardan aldıgı lütuflara, tv programlarından elde edilen paralara mı baglı olacak? Bu şekilde hayata tutunmanın onursuzlugundan neden hiç kimse rahatsız degil ve devlet dedigimiz aygıtın sosyal yönüne görevlerini anımsatmak için neden hiç bir şey yapılmaz? Neden sivil toplum örgütleri dunyanın her yerinde iktidarın belalıssıdır da bizde iktidara çıtlarını çıkarmaz ve mevcut düzenin çarklarına su tasırlar?
Bu sorularımı bir saldırı olarak görmezse tabi...