Eğer engelli kaldıysanız hakkınızı aramayı deneyin. Zaman aşımı fikrine katılmıyorum. iş mahkemelerinde zaman aşımı 10 yıldır. bu on nezaman başlar! Benim düşünceme göre on yıl malüliyet oranı belli olduktan sonra başlıyor. Yani siz iş kazası haklarınızı bilmiyorsunuz bu sebeple malüliyet oranınızda belli olmamış. 10 yıllık zaman aşımı bir ihtimalle başlamamış olabilir.
Bence siz SGK ya iş kazası bildiriminde bulunarak süreci başlatın. eğer SGK dan bir cevap alamazsanız bir avukat tutup hukuk yoluyla hakkınızı arayın. ilk aşama da sgk olayın iş kazası olup olmadığını araştıracaktır. eğer olay iş kazası olduğu tespit edilirse sizi hastaneye sevk edip maluliyet tespiti yapılır burada %10 ve yukarı bir oran almanız önemli %10 ve ütü rapor verilirse sürekli iş göremezlik aylığı bağlanır...
Kısaca bu süreci 2 aşamadır
1 sgk süreci, sgk sürecinde ben zaman aşımı olduğunu düşünmüyorum. Buradaki tek sıkıntı olayın iş kazası olduğunu kanıtlamanız gerekir. kaza geçirdiğiniz zamanki hastane raporlarınız, varsa polise verdiğiniz ifadeler, varsa şahitleriniz ve varsa iş vereninizin ifadesi önem taşıyacaktır. eğer iş müfettişlerini kanıtlarınızla ikna etmeniz gerekir. Eğer ikna olmazlarsa iş kazası değil diyebilirler. Elinizde belge varmı , şahitleriniz varmı, iş vereniniz doğru ifade verecekmi bunlar önemli.
Şansını sonuna kadar denemeden sonucu bilemezsin
2 iş yerine açılacak dava süreci. iş verene karşı açılan davalarda 10 yıllık zaman aşımı vardır. Kimi kaza tarihinden itibaren on yıllık süreci başlatır. kimide maluliyet derecesi kesinleştikten sonra 10 yıllık süreç başlar bu konu hukuki bir konu olduğundan bir avukata danışınız.
şu linkte zaman aşımı hakkında mahkeme kararları var. zaman aşımı iş verene dava açarsanız onun için geçerli, aşağıdaki mahkeme kararlarında zaman aşımı olayı öğrendikten sonra başlar diyor. haklarını bilmediğin için başvuruda bulunmadıysan maluliyet tespiti yaptırmadıysan zaman aşımı bana göre daha başlamamıştır. sgk iş kazası olduğunu tespit ederse ayrıca iş verenede dava açabilirsin.
iş kazası zamanaşımı maluliyetin kesinleşmesinden sonra başlar-karar arıyorum