Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%92 özürlü ablam için sıfır araç alımı konusunda birkaç soru...?

mkarakaya

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Ablamın bakım maaşı için aldığı rapor %92 oranında çıktı tabi bakım maaşı bağlmadılar. Ablam doğuştan özürlü ve ayakları tutmuyor ancak elleriyle yerde sürünebiliyor.

-Araç almak için tekrar rapor alınması gerekiyor sanırım bu rapor oranı %92 orandamı olur aynen yoksa bu oran düşermi ?

-Ablam Ankarada ikamet ediyor ama aracı istanbuldan alıcaz ve genelde istanbulda kullanılacak bu araç plakası ablamın ikamet adresine göremi belirleniyor?

-Raporuda istanbuldan alıcaz bunda bir problem çıkarmı?

Bu konularda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim teşekkürler...

1- Tüm raporlar sakatlık oranı cetveli'ne göre düzenlenir. O zaman %92 ise, şimdi de %92 olması mantık gereğidir.
2- Raporu nereden alıyorsanız aracı da oradan almak durumundasınız. Aksi halde maliye ve trafik sorun çıkartıyor genellikle.

Not: Bu başlığa daha önce yazılan mesajlar yanlış bilgi içerdiğinden, okuyanların kafası karışmasın diye onları sildim.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Peki ablamın %90 üzeri raporu olduğu için istese donanımlı araç isterse 3.dereceden yakının kullanacağı bir araç alabilir. Tabi işin içine h ehliyeti giriyor sanırım.
Bu durumu kim belirliyor peki umarım anlatabilmişimdir.

Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatyaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.

peki aracı yurt dışında birisi bize hibe ederse yinede KDV ödermiyiz

veya aracın yurt içi fiyatından ötürü aylık kesilirmi abim adına ben alacağım aracı ayrıca ben kullanacağım abimin %90 dan fazla raporu var

veya yurt dışından arabayı direk biz ithal etsek

maksatım maliyetleri aşşağı çekmek bayiden alınca FAHİŞ Fiyattan alıyoruz her arabadan en az 10 bin lira kaldırıyo net kar

eeeee bu fahiş karın kdv sini de ben ödüyorum

ayrıca ben gümrük komisyoncusuyum bunu ben bu şekilde yapmıycağımda kim yapacak boşamıokuduk :D

ama aylık kesilmesinden korktuğum için akıl alma ihtiyacı duydum

lütfen yardım cı olun

saygılar

Neden aylık kesilsin ben onu anlayamadım? Üstelik "h" sınıfı ehliyehti olma şartı yoktur.
Yukarıda bahsedildiği gibi raporun alındığı yerden aracın alınması şartıda yoktur. Çünkü ben raporu eskişehirden aldım, aracı yurt dışından eskişehire getirdim.
Kızım %90 özürlü olduğu için noterden benim ve üçüncü dercedeki akrabalrımın hastayı taşımada söfor olabilir diye tahhütnameyi yapıyorsun ve ruhsata bu yazılıyor. Onun dışında aracın içine tekerlekli sandalye için bir rampayı gümrük müdürlüğü görmek istiyor. Bunu gümrüklerde sağlayan kişiler var.
ayrıca plakaya özürlü logosu takılması şartı da yok. çünkü araç özürlü taşımada kullanılıyor. Kullananan eğer engelli ise logo şartı var.

sizler yardımcı olduysam....sorular için: muratcirak11@gmail.com slm

erbab, hibe ile ithalat arasında neredeyse hiç bir fark yok.
Ama unutma, yurt dışından gelecek aracın özel donanımlı olması şart. Özel donanım dediği de, raporlu kişinin araca binip-inmesini sağlayacak rampa/lift vs. Eğer raporu olan kişi bedensel sakatlığı nedeniyle araca binip inmek için özel donanıma ihtiyaç duymuyorsa, araç ithal edemezsiniz. Ancak yurt içinden alabilirsiniz.

Murat26, Özellikle Maliye bulunduğu şehirden rapor talep etmek konusunda çok ketum olabiliyor. Bu konuda yerel bazda farklı uygulamalar oluyor. Evet, teorik olarak rapor nereden alınmış olursa olsun rapordur, ama işte, memurlara bunu kabul ettimek çoook zor. Uğraşmak, ve hatta bazen de dava konusu yapmak gerekebiliyor.

Vergi avantajı ile alınan araçların plakasında (sakat kişi kullansın ya da kullanmasın) sakat damgası olması ŞART. Bu üzerinde tereddüt olmayacak kadar net bir bilgidir. Burada da memurlar mevzuat bilmedikleri için hatalı uygulama yapmışlar demek ki. ...

bülent bey cevabınız içi size teşekkür ederim

yurt dışından alamıyoruz peki yurt içinde alacağımız 1600 cc ye kadar alabileceğimiz araçlarda marka veya fiyat sınırlaması varm ı yani ben gidiğ 100 bin liralık bir mercedes alabilirmiyim 1600 cc olan modellerden :))

abimin aylığı kesilir mi aylığı ssk dan veya başbakanlık sosyal yardımlaşmadan alması durumu farklı mıdır
bazıları ssk dan alıyorsa kesimez ama başbabakanlık sosyal yardımlaşmadan alıyorsa kesilir diyor
ben hesaplıyorum renolt symbol modelindeki fiyat avantajı yaklaşık 6.5 miyar aylık kesilerse 10 yıl sonra arabayı satamayacağım için 10 yılda abime 20 binliradan fazla aylık verilecek eğer aylık kesilecekse bunun avantaj neresinde????
bana mantıksız geldi

ayrıca bu fiyatı tam olarak nasıl hesablıyoruz

renolt sitesinde anatar teslim fiyatı 24ooo tl
ben bunun önce kdv sini çıkıyorum
24000/118x100=20.338
daha sonra ötv yi düşüyorum
20.338/137x100=14.845
daha sonra tekrar kdv yi ekliyorum
14.845x1.18= 17.518 lira fiyat çıkıyor
24.000 - 17500 = 6.500 lira fiyat avantajı oluyor

bu hesablamam doğrumudur ve her arabada da bu şekildemi olur
yanlışsa doğrusu nasıl

Saygılarım la dört gözle cevabınız bekliyor olacağım

lazım olursa mailim

bbc_n@hotmail.com

benim 89 oranlı raporum var ehliyet alamıyorum engelden dolayı
bana dediler ki ailen senin adına ötv muhafiyetli araba alır diyorlar, yani 90 ve üzeri olma şartı sende aranmaaz dediler doğru mudur?

kendi ehliyet alamayan,arabayı ailesinin kullanması şartıyla,ötv muafiyetli araç alırken %90 rapor aranan engelli,aranmayan engelli ayırımı neye göre yapılıyor,ben ilk kez duyuyorum.

bu konuda kesinlikle %90 rapor aranıyor.

Evet %90 olması yeterli ve raporda lifli ve rampalı araç alması uygundur yazması gerekir.

Bülent Bey, plakada logo bulunma şartı yoktur. Eğer kullanan kişide özür durumu varsa şarttır. Kullanan kişi özürlü değilse şartı yoktur. Benim arabamda halen yoktur ama ruhsatta yazmaktadır.

Yok Murat, yukarıda da yazdığım gibi, vergi avantajı ile alınan araçların plakasında (sakat kişi kullansın ya da kullanmasın) sakat damgası olması ŞART. Bu üzerinde tereddüt olmayacak kadar net bir bilgidir. Burada da memurlar mevzuat bilmedikleri için hatalı uygulama yapmışlar demek ki.

Trafik yönetmeliği Madde 53:
"4) İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/Z’de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir. "

Üst Alt