%90 raporlu kişi adına ÖTV ödemeden alınan araçları kimler kullanabilir?
sevgili ağabeylerim.
ben %90 raporu bulunan kardeşim adına özel tertibatı olmayan sıfır araç aldım.bu aracın ruhsatında tek kişi adına taahhütnamelidir yazdılar.kardeşimin kanuni mümessili benim taahhütname sahibi de benim.
1) bu durumda ruhsatta tek kişi adına taahhütnamelidir derken aracı sadece ben mi kullanabiliyorum.?
2) aracı babam kullanabiliyor mu.?
3) araçta kardeşimin olması gerekirmi?
bu konuyla ilgili kanun maddesi sanırım bu:
(Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur)
burada denen engelli kişinin kanuni mümessili ile 3 dereceye kadar kan hısımlarından BİR SÜRÜCÜ veye noterce istihdam edilen BİR SÜRÜCÜ ....derken sadece 1 kişi mi demek istiyor. bu 1 kişi ben olursam babam 2 kişi olarak arabayı kullanamaz mı?
bu kafamı çok kurcalamaktadır.
beni vereceğiniz cevaplara çokçok teşekkür ederim.