Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 zihinsel özürlü kardeşim adına araç aldık..?

rambo4

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
%90 zihinsel özürlü kardeşim adına 1.1.2008 tarihinde ötv siz sıfır kilometre donanım gerektirmeyen 1,3 motorlu araç aldık.

1) ötv ödeyecek miyiz?
2) ruhsatta tek kişi üzerine tahatnamelidir yazıyor. kardeşimin kanuni vasisi benim. babam da aracı kullanabilir mi?
3) aracı sadece kardeşim araçta bulunurken mi kullanabiliriz, yoksa kardeşim aracta yokken de kullanılabilir mi?

bu konuda kanun metni varmı?

1- 5 yıl dolduktan sonra satarsan ÖTV ödemeyeceksin. Öncesinde satarsa ödersin.
2- Ruhsatta tam olarak ne yazıyor? "z kişi kullanacak" diyor mu? Demiyorsa, o zaman araç sahibinin 3. dereceye kadar kan ve sıhri yakınları kullanabilir demek. Taahütname, olası kaza vb durumunda aracın sorumluluğunun (kardeşinizin üzerine olamayacağı için) kim taahütname verdiyse ona ait olduğunu gösterir.
3- Hayır, kardeşinizin araçta olmasına gerek yok: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-hisimlar-otomobili-kimler-kullanabilir.html

abiciğim ruhsatta ''tek kişi adına taahütnamelidir '' yazıyor sadece.
birde trafik yönetmeliğinde araçta özürlü araç sahibinin bulunup bulunmayacağı yazmıyo gibi me geldi.yanılıyosam kusura bakmayın .düzeltirsen sevinirim..

Tek kişi adına taahütnameli olduğu için sadece aracı o kişi kullanabilir.
Yasaya göre engelli,aracın içinde olsun veya olmasın taahhütname verilen kişi aracı kullanabilir.

Taahütname ile aracı kullanacak kişi arasında hiç bir ilgi yoktur. Taahütname, aracın yasal sorumluluğunu A kişiye verir.*
Kimin kullanacağı ise ruhsata ayrıca yazılır. Bazı trafik şubeleri ruhsata doğrudan isim yazar (ör: "A kişiden başkası kullanamaz"), bazıları ise, "araç sahibinin 3. dereceye kadar kan bağı olan kişiler kullanır" der.

• TAAHHÜTNAME

........................tarih ve ....................sayılı tek tip gümrük beyannamesi ile muafen ithali apılan ............................................................. minibüsü üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarımdan bir sürücü veya tarafımdan iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılacağını başkasının kullanımına veya istifadesine izin vermeyeceğimi Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğünün izni olmadan başkasına devretmeyeceğimi, satmayacağımı, kiralamayacağımı veya ödünç vermeyeceğimi ithal olunan minibüs üzerindeki özel tertibatta da hiçbir değişiklik yapmayacağımı, ikametgah değişikliği olması halinde bu değişikliği Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne bildireceğimi, aksi takdirde 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun, 237 sayılı Taşıt Kanunun, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki 1567 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerinin tarafıma uygulanmasını kabul ettiğimi, beyan ve taahhüt ederim.
Ruhsata ne yazılacağı ile ilgili düzenleme de şudur:
  • Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur.

sonuç olarak sevgili bülent ağabeyim ve arkadaşlar:
aracımızı 5 tam yıl dolduktan sonra ötv ödemeden sataabilirim.
aracı özürlü kardeşim arabada olmadan kullanabilirim.
aracı benden başka babam da kullanabilir.

diyebilirmiyiz..

Burdaki maksadım taahhütname ile vekalatname arasındaki fark değil.
Burdaki amacım kanunda geçen ve Taahütname verilen kişinin aracı kullanabileceği.Taahhütname verilen kişi araç ruhsatında kimsenin ismi yazılı olmadığı için aracı kullanabilir.Ayrıca; kanunda geçen diğer aracı kullanabilecekler;araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır.

%90 raporlu kişi adına ÖTV ödemeden alınan araçları kimler kullanabilir?

sevgili ağabeylerim.
ben %90 raporu bulunan kardeşim adına özel tertibatı olmayan sıfır araç aldım.bu aracın ruhsatında tek kişi adına taahhütnamelidir yazdılar.kardeşimin kanuni mümessili benim taahhütname sahibi de benim.
1) bu durumda ruhsatta tek kişi adına taahhütnamelidir derken aracı sadece ben mi kullanabiliyorum.?
2) aracı babam kullanabiliyor mu.?
3) araçta kardeşimin olması gerekirmi?

bu konuyla ilgili kanun maddesi sanırım bu:

(Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur)​

burada denen engelli kişinin kanuni mümessili ile 3 dereceye kadar kan hısımlarından BİR SÜRÜCÜ veye noterce istihdam edilen BİR SÜRÜCÜ ....derken sadece 1 kişi mi demek istiyor. bu 1 kişi ben olursam babam 2 kişi olarak arabayı kullanamaz mı?
bu kafamı çok kurcalamaktadır.
beni vereceğiniz cevaplara çokçok teşekkür ederim.

1)Evet.Aracın işlemlerini yaparken 3 kişi veya 3.dereceye kadar yakınları kullanabilir,Ruhsata yazdırsaydanız,yazılan kişiler aracı kullanabilirdi.Bu işlem için yeniden Trafiğe başvurunuz.
2)Şu andaki ruhsata göre kullanamaz.
3)kardeşinizin araçta olması gerekmez.

sevgili raman72 , eğer ben babama noterden vekaletname versem yani benim olmadığım durumlarda babamın arabayı kullanabilmesi için olurmu.yada böyle bir çözüm olabiliyormu?bunun örneği varmı.?

ruhsatın düzeltilmesi için başvuracağım trafik tescil bana ruhsatı veren tescil.nasıl ve ne yaparak ruhsatı değiştirebilirim.??

Kardeşiniz size ikinci bir vekalatname verir. O vekaletnamede siz,Babanız ve diğer bir kardeşiniz olabilir.Kardeşiniz, aracın bu 3 kişi tarafından kullanılabilmesi için,taahütname verir.Sizde Noter onaylı belge ile Trafiğe gidip,ruhsatınızı değiştirirsiniz.

kardeşim zihinsel engelli.kanuni vasi si benim.bu durum da nasıl biryol izlemeliyim.?
babamın ve benim rahatça kullanabilmesi için ruhsatta ne yazmalı.?

O zaman kendiniz vekalatname verirsiniz.Vekalet vereceğiniz kişilrle birlikte notere gider,ruhsat işlemleri için yeni belge çıkarırsınız.Ruhsata ya kullanacak kişi isimleri yazılmalı,yada 3.Dereceye kadar kan-sıhri ve hısımları tarafından kullanılabilir,ibaresi yazılması.2.şık genelde yaygın olmayan durum.Trafik bazen bu konuda sıkıntı çıkarmakta.Benim size tavsiyem,önce Tarfik Müdürlğü ile görüşüp,görüş almanız,daha sonra işlemlerinizi yaptırmanız.ilerde sıkıntı yaşamamanız için en uygun yol bu.

çok teşekkür ederim ilginize.bu konu kafamı çok kurcalıyor.aracı ben rahat kullanabiliyorum ama babamın da rahat kullanmasını istiyorum.

Bu konuda uygulamalar farklı! Şu üç örnek de var:

1- Ruhsatta hiç bir isim yazmıyor, sadece, "3. dereceye kadar kan bağı olan kişiler kullanır" yazıyor (bkz)
2- Ruhsattta, sadece 1 isim yazıyori, onun dışında kimsenin kullanamayacağı not ediliyor
3- Rusatta 3 kişinin adı yazıyor, onlrdan başka kimsenin kullanamayacağı not ediliyor.

Sanırım iş biraz şansa kalmış!

Araçta sakatlığı olan kişi bulunması zorunluluğu yok: http://www.engelliler.biz/forum/oze...adina-alinan-araci-kardesi-kullanamaz-mi.html

benim ruhsatta da TEK SÜRÜCÜ ADINA TAAHHÜTNAMELİDİR yazdılar.ben de bunu birtürlü anlatamadım memura.taahhütnamenin kaza ve cezalar için olduğunu, almasının normal olduğunu çünkü trafik yönetmeliğinin 74 maddesinde araç sahibi zihinsel engelli ise tescil işlemi taahhütname alınarak yapılacağını söylemekte.sizin ve arkadaşların dediği gibi taahhütname ile aracı kullanacak kişi arasında bi alakanın olmadığıdır.ama bu bilgilerin net bi tutarlığı maalesf yok.o memur başka yorum yapıyor,bu memur başka yorum yapıyor.bu konunun net bir usulü yöntemi yok.bu durumdan çok kişi olarak rahatsızlık duymaktayız.

sizce ben ruhsatı değiştirmelimiyim.?

%90 raporlu zihinsel engelli kişinin üzerine alınan

sevgili yetkililer ve arkadaşlar;
%90 raporla ötv ödemeden zihinsel engelli kardeşim üzerine almış olduğum aracın ruhsatını nihayet çok ama çok meşakatli bir şekilde değiştirdim.
ilgilenen arkadaşlar için ruhsata yazılan ibare :

'' 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü kullanabilir. ''

sayın yetkililer ve arkadaşlar çok sordum ama sonkez soruyorum lütfen mazur görün:eek:;
1) bu aracı abisi olarak ben kullanabilirmiyim.?
2) bu aracı babam kullanabilirmi ?
3) aracı babam kullanırken yada ben kullanırken kardeşimin araçta olması gereklimidir.?

cevaplarınız için teşekkürler.

1)Evet kullanabilir.
2)Babanız kullanabilir.
3)Hayır.

Üst Alt