Lütfen konuya dair deneyimlerinizi yazar mısınız?
Bir arkadaşımız bir soruya karşılık aşağıdaki mesajı yazmış. Deneyimlerine ve bilgilerine göre %90 ve üzeri raporu olması yurt dışından araç ithali için yeterli oluyormuş. Ayrıca araç sahibinin araca binip-inmesi için özel donanım şartı aranmıyormuş:
Oysa ben aşağıdaki mevzuat uyarınca %90 ve üzeri sakatlığı olan kişi adına yurt dışından getirilecek minibüslerde özel donanım bulunmasının (asansör, lift, rampa vb.)
şart olduğunu biliyor(d)um.
Bu başlığı açtım ki bu konu netlik kazansın. Arkadaşlara yanlış bilgi vermiş olmayayım...
Bir arkadaşımız bir soruya karşılık aşağıdaki mesajı yazmış. Deneyimlerine ve bilgilerine göre %90 ve üzeri raporu olması yurt dışından araç ithali için yeterli oluyormuş. Ayrıca araç sahibinin araca binip-inmesi için özel donanım şartı aranmıyormuş:
Araç alım şartları;
Ben ankara'daki bahsi geçen heyete girdim. Heyette bir çok kişi zihinsel ve bedensel özrü olan küçük çocukları adına ( yaşları 2 ila 15) araç getirmek için oradaydı.
- valilik makamına hitaben dilekçe yazılır; oğlumun, kızımın, annemin veya babamın zihinsel engelinden dolayı ötv indiriminden yararlanıp üzerine araç almak istiyorum diye.
- Valilik de sizin dilekçenizi heyet raporu vermeye yetkili en yakın devlet hastanesine sevk eder. (yurt dışından araç alımlarında fakültelerden raporları kabul etmiyorlar).
- Siz hastanızı heyete sokarsınız. Heyetten hastalık sebebi ve yüzdelik oranı ve hastalık süresi kısmında sürekli ve ötv istisnasından yararlanabilir yazarsa, bu yakınınıza özel donanım gerektirmeyen otomatik vites de şartı olmayan araç getirtebilirsiniz.
- Ankara gümrükte zaten her ayın ilk salı günü toplanan heyete girerken o rapora ve hastaya bakıyorlar. Hasta yürüyebiliyorsa araçta özel donanım istemiyorlar. Ancak tekerlekli sandalye vs. gibi şeylere ihtiyaç duyuyorsa araca kolay binmesi için araçta rampa vs. gibi özel donanım şartı arıyorlar.
- Ve getirdiğiniz bu aracı 3.dereceye kadar akraba olan herkes kullanabilir. Ancak trafikte sorun yaşamak istemiyorsanız nüfus müdürlüğünden 3.dereceye kadar olan akrabalarınızın bilgisini çıkarıp noterden de bunu tastik ettirirseniz aracı kullanan kişiler sorun yaşamazlar.
Benle birlikte toplam 17 kişi vardı. 15 kişi ben de dahil raporu aldık. Bir kişinin ayakları felçli olmasına rağmen raporu fakülteden aldığından dolayı kabul etmediler. Bir kişiyi de tekrar rapor alması için ankara numune hastanesine sevk ettiler. Bilginize.
Oysa ben aşağıdaki mevzuat uyarınca %90 ve üzeri sakatlığı olan kişi adına yurt dışından getirilecek minibüslerde özel donanım bulunmasının (asansör, lift, rampa vb.)
şart olduğunu biliyor(d)um.
Bu başlığı açtım ki bu konu netlik kazansın. Arkadaşlara yanlış bilgi vermiş olmayayım...
4458 SAYILI GÜMRÜK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA KARAR
Madde 104: [...]
(2) Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;
a) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere,
b) El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakat kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan;
1) 8702.10.91.13.00 ve 8702.10.99.13.00 GTİP’lerinde yer alan minibüslere,
2) Portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve sakat kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına,
muafiyet tanınır.
(3) İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan muafiyet uygulamasında, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için vasıtaların özel tertibatlı olması gerekmez.
(4) İkinci fıkranın (b) bendinde yer alan vasıtaların gümrük vergilerinden muaf olarak ithaline izin verilebilmesi için malul ve sakat kişinin bu tür bir araca ihtiyacı bulunduğuna ilgili gümrük idaresince kanaat getirilmesi gerekir.
(5) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinin uygulanmasında arazi taşıtları yararlandırılmaz.
Madde 104: [...]
(2) Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;
a) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere,
b) El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakat kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan;
1) 8702.10.91.13.00 ve 8702.10.99.13.00 GTİP’lerinde yer alan minibüslere,
2) Portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve sakat kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına,
muafiyet tanınır.
(3) İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan muafiyet uygulamasında, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için vasıtaların özel tertibatlı olması gerekmez.
(4) İkinci fıkranın (b) bendinde yer alan vasıtaların gümrük vergilerinden muaf olarak ithaline izin verilebilmesi için malul ve sakat kişinin bu tür bir araca ihtiyacı bulunduğuna ilgili gümrük idaresince kanaat getirilmesi gerekir.
(5) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinin uygulanmasında arazi taşıtları yararlandırılmaz.