Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporla alınan araç kaza yaptığında kasko ile ilgili aleyhte Yargıtay kararı

ugir

Aktif Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
0
[h=2]Engelli raporu ile ÖTV ve MTV'den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay'dan kötü haber geldi.[/h][FONT=&quot][FONT=&quot]ENGELLİ[/FONT] yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 5 milyonun üzerinde engelli vatandaş bulunuyor. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 7'sini engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 43'ü erkek, yüzde 57'si kadın. Vergi muafiyetlerinden çalışma haklarına, fatura indirimlerinden otomobilde düşük fiyata kadar pek çok hak engelli vatandaşların hizmetine sunuluyor.
Yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alabiliyor. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar, engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebiliyor. Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler beş yılda bir sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan ÖTV'siz sıfır araç alabiliyor.
[FONT=&quot]YARGITAY'DAN KASKO ENGELİ[/FONT]
Engelli vatandaşlara tüm bu haklar tanınırken Tokat'ın Turhal ilçesinde ise milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme yaşandı. İlçe merkezinde meydana gelen kazada, yüzde 90'ın üzerinde engelli kişiye ait otomobilde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Hasar bedelini aracı kaskolattığı sigorta şirketinden almak isteyen araç sahibi kaskodan onay alamayınca büyük şok yaşadı.

Şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi. Turhal 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalan araç sahibi, ÖTV'den muaf olarak satın aldığı araçtaki hasarın karşılanmasını talep etti. Davalı sigorta şirketi avukatı ise aracı başkasının kullandığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, bin 500 liralık hasar bedeli ile bin liralık değer kaybı bedelini talep eden davacının haksız olduğuna hükmetti. Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 17. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla; bir yakınının üzerine aldığı aracı kullananların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacakları hüküm altına alınmış oldu.

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren haber - Sondakika Ekonomi Haberleri
[/FONT]

[FONT='inherit']Özürlü yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti. [/FONT]
[FONT='inherit']
Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler beş yılda bir sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan ÖTV'siz sıfır araç alabiliyor. [/FONT]

[FONT='inherit'][FONT='inherit']Yargıtay'dan kasko engeli [/FONT][/FONT]
[FONT='inherit']
Engelli vatandaşlara tüm bu haklar tanınırken Tokat'ın Turhal ilçesinde ise milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme yaşandı. İlçe merkezinde meydana gelen kazada, yüzde 90'ın üzerinde engelli kişiye ait otomobilde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Hasar bedelini aracı kaskolattığı sigorta şirketinden almak isteyen araç sahibi kaskodan onay alamayınca büyük şok yaşadı. Şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi.:mad::mad:[/FONT]

[FONT='inherit']
Turhal 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalan araç sahibi, ÖTV'den muaf olarak satın aldığı araçtaki hasarın karşılanmasını talep etti. Davalı sigorta şirketi avukatı ise aracı başkasının kullandığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, bin 500 liralık hasar bedeli ile bin liralık değer kaybı bedelini talep eden davacının haksız olduğuna hükmetti. [/FONT]

[FONT='inherit']
Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 17. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla; bir yakınının üzerine aldığı aracı kullananların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacakları hüküm altına alınmış oldu. :mad::mad:

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kasko kararı! - Otomobil Haberleri[/FONT]

Olması gerekende o. Engelli olmayanın engelli arabasını kullanmaması gerekli. Yargıtay haklı

Burda bence aracı kullanan akraba değil. Yoksa ruhsatta 3. dereceye kadar yakınları kullanabilir ibaresi varsa ve akraba kullanıyorsa sıkıntı olmaması gerek.

Bende bu haberi az önce okudum netten, burada bir kavram kargaşası veya eksik bilgi var gibi görünüyor.
-% 90 üzeri engeli olan kişiler adına alınan araçları (bir iki istisnai durum hariç) zaten o engelli kişinin kullanması imkansız, buradaki ayrıntı bu aracı kanunun ön gördüğü kişiler dışında birinin kullandığı anlamı çıkıyor. Yani 3. dereceye kadar sayılan akrabalar ile noterce belirlenmiş sürücü dışında birisinin kullandığı fikrine kapıldım.

sattuf

Karar metnini/gerekçesini okumak lazım. Sürücü kimdi, raporlu kişi ile aynı şehirde mi yaşıyor ve kaza aynı yerde mi oldu vs. bilmek lazım.

İdeal
Çok tehlikeli bir karar da olabilir. Kaskonun ödenmemesi en temel sigorta mantığına bile ters. Eğer yetkisiz kullanım varsa bu kasko sorunu değil, vergi bağlamında Maliye sorunudur. Kasko dediğin primin karşılığında kazayı sigorta eder. Aracı kimin kullanımının hiç bir önemi olamaz, olmamalı.

Not: %90 raporla alınan aracın kimler tarafından kullanılabileceğine dair hiç bir kısıtlama yoktur.

Çok ilginç.. Bu mahkeme ne zaman açıldı?
Ben 1 sene öncesi anneme ait engelli aracını pert ederek parasını aldım.
Eğer kasko poliçesinde engelli klozu var ise ve 1.derece yakını ise ödemek zorunda.
Kaskoda engelli klozu yok ise sigorta şirketleri sorun çıkartıyor.. Bence yargıtayın kararına ulaşarak onu detaylı incelemek gerekli.
Eğer kasko poliçesinde engelli klozu yer almıyor ise bu sebep ile ödememiş olabilir.

Bu davanın tarafı olan kişi acaba grubumuza üye mi? En doğru bilgiyi ondan alabilirdik aslında.

Dava dosyanı incelemeden yorum yapmak biraz zor. Hükmün nasıl kurulduğuna bakmak lazım. Esas ya da karar sayı numarasına ulaşan lütfen yazsın

isabet olmuş çevremde öyle çok adam var adamın dededi ninesi yatalak hasta arabadan haberleri yoktur hasta adamın üzerien araba alıyorlar sonra oğlu kızı torunu arabayla yapmadığı iş kalmıyor bence geç bile kalınmış bir uygulama...

Bu ne saçma bi iş. Devlet arabayı veriyo ama bi sürü engelliye engel çıkarıyolar...

ben 90 engelliyim araç kullanacak durumum yok abim kullanıyor aracımızı kaza yapsa ödemeyecek mı böyle saçma bi olay olur mu

sekobaba

bu durum senı ve benım gıbı 90 uzerı oranları kapsamıyor.benım bıldıgım 1.derece yakınların kullanabılıyor.

Arkadaşlar bu yeni bir uygulama değil, ben sigorta şirketinde çalışıyorum. Zaten 1.derece yakını kullanmıyor ise ödenmiyordu muhtemelen bu haberdeki kararda sürücü farklı kişi olmasından kaynaklı.
Bilgilerinize.

Bencede ödemesin, hatta bu vesileyle 3. derecenin kullanımıda kalksın.
O madde oldugu sürece biz engellilerin hakları hep göze batacak ve suistimal edilecek..

Mehmet ,yüzde 43 engelliyim ruhsatta 3 derece akrabaları da yazmakta ,tse den alınan rapor..
Bunlar havada mı kalıyor? sigorta veya kaskoda?

Konuyu hortlatıyorum ama, böyle bir haber var bu gün sitelerde. Bende annemin üzerine olan aracı kullanıyorum,
Ruhsatta isim yazmadan kullanabileceğimi biliyordum. İllaki bir isimmi yazmalı. Hukuki olarak bir ihtiyaçmı? Ne yapmak gerekli. Haber linki;

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kasko kararı! - OTOMOBİL Haberleri, Haber7

@İdeal

90 engellinin araç kullanabilmesinden mi bahsediyosunuz? Yada hiç almasınlar rabbena hep bana diyosunuz!

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

@sekobaba

Ötv siz araç alan diğer arkadaşlar arasında bile sizin bu hakkınıza saygı duymayanlar var. Yargıtayın bu kararını "hoşlukla" karşılıyorlar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yargıtay'dan Kasko Engeli

Yargitay-dan-milyonlari-ilgilendiren-haber-200287.jpg

Engelli raporu ile ÖTV ve MTV'den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay'dan kötü haber geldi. Engelli raporuyla alınan aracı başkası kullanırken kaza yaparsa kasko ödeme yapmaz.

Engelli yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti.

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren haber - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

bu haberde eksik bişeyler var. Ya sürücü yabancı biri, ya donanımlı araç başkası kullanıyor vs.

bu engelli sivil toplum örgütleri ne iş yapıyor anlam veremiyorum doğrusu. Hem engelli yakını kullanabilir diyeceksin hem de ama kaza yaparsa zararına, hasarına karışmam !?ayrımcılığın daniskası resmen...

adnn

dostum araç kullanılabilen engelliden bahsediyorum. neden alıngansın anlamadım

Bu ne saçmalıktır benim aracımın ruhsatında 3. Derece yakınlarına kadar kullanabilir yazıyor ve aracımda tertibat yok. Şimdi benim aracımı eşim kardeşim babam kullanamayacak mı? Kullansa birşey başına gelse kasko karşılamayacak mı?

Merhaba,

Biz aracı 2014 yılında alırken sahibinden başkasının da kullanabilmesi durumunu emniyete sormuştum ve bana aşağıdaki cevabı vermişlerdi ve tescil sırasında da sorduğumda ruhsata kullanacak kişinin (%90 raporlu-diyaliz hastası) isminin işlenmesine gerek olmadığını söylemişlerdi.

22.09.2014 tarihli başvurunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik (53 üncü madde (e) bendi) ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. Yukarıda açıklanan durum, 81 İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen 12.09.2011 tarih ve 181166 sayılı talimatta detaylı olarak açıklanmıştır.

Bizzat ithal edilen araçlarla ilgili Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesi (ç) bendinde; "ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda açıklandığı gibi, %90 ve üzeri engelliler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden satın alınan özel tertibatı olmayan veya otomatik vitesli araçları sürücü belgesi bulunan herhangi bir kişinin kullanması mümkündür.

Bizzat ithal edilen araçları ise Yönetmeliğinin 53 üncü maddesi (ç) bendinde belirtilen kişilerden başkasının kullanması zorunludur. İyi günler dileriz.

-----------------------------------------------------
Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi

Sanırım ilgili haberdeki araç 53. madde Ç bendinde tanımı yapılan araç ve kasko o nedenle ödeme yapmıyor.

Merhaba arkadaşlar
Bu konuda bilgisi olan varmı

[h=4]Engelli raporu ile ÖTV ve MTV'den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay'dan kötü haber geldi.[/h][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=pt_sansregular]Özürlü yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti.[/FONT]
[FONT=pt_sansregular]Engelli raporuyla alınan aracı başkası kullanırken kaza yaparsa kasko ödeme yapmaz Gündem Haberi | GÜNEŞ
[/FONT]

iyigünler bu konuyu araştıran varmı arkadaslar çünkü önemli bir konu ben araştırıyorum ama karar nasıl ve ne sartlarda alınmıs bilgi sahibi olamadım şayet tüm engelli yakınları için kaskodan muafsa olmayacak bir iş bu adam beni kaskolamıyor sonuçta aracı kaskoluyor parasını hersene alıyor böyle saçma birsey olmaz %91 felç gecirmiş bir babam var onu hastaneye getirip götürüyorum biz bu aracı hava atmak ona buna gösteriş yapıyoruz diye almıyoruz sonucta bu adam bu arabayı nasıl kullansın akıl var izan var o zaman kullanmayacağı kişiye neden ötv siz araba veririsin bu senin hakkın dersin bu hak varsa kaskoda en buyuk haktır ikisi birbirinden ayırt edilemez.

Sigorta, kasko yaptırmadan önce sigorta şirketi ile detaylı şekilde bilgi almak gerekiyor. Genelde sigorta şirketleri sigorta yapmak için her şeyi yaparlar iş ödemeye gelince ödememek için her şeyi yaparlar.

Bu haberde aracı kullanmaması gereken biri kullandığı için yargıtay bu şekilde hüküm veriyor sanırım.

Benim sigorta şirketi kasko yapacaktı ben kendisini uyardım bu şekilde karar var bunu araştıralım daha sonra kasko yapalım dedim şimdi sigorta şirketi bana bu konuda ayrıntılı bilgi vermesini bekliyorum
önceki hafif bir kaza yaptık şirket sorun çıkarmadı şimdi bu haber üzerine tekrar araştırma yapılıyor
sonuçu buradan paylaşırım
iyi günler

Üst Alt