Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolmak üzere olan aracın satışı ve yeni araç alımı hakkında birkaç soru?

bizbize

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
%92 ağır zihinsel özürlü bir kızım var.Onun adına yaklaşık 5 yıl önce ötvsiz araç aldım ve bu süre iki ay sonra dolacak.Bu aracı süresi dolunca satıp yenisini almak istiyorum .Ama forumda okuduğum bazı konular kafamı karıştırdı. Zira beş yıl önce böyle bir şey yoktu.

Birincisi vasi tayin olayından bahsediliyor,bende böyle bir girişimde bulunacak mıyım?Sonuçta kızım ama babası adına alanlardan isteniyormuş.

İkincisi rapor oranımız %92 ama ötv indirimi diye bir ibare yok.Forumda bir arkadaş bu ibarenin olması gerekiyor dedi.Şu başlıkta:(http://www.engelliler.biz/forum/oze...a-aliyorum-sorularinizi-cevaplayabilirim.html
İki ay sonra aracı nasıl elden çıkaracağım.Plakayı ben mi alıcı mı değiştirecek.
Plakayı değiştirirsem araç normal olacak,o zaman mtv ne olacak.Çünkü normal olunca devlet ilk taksidi ister ve borcu görünür, o zamanda borcu ödemeden satamam.

Tertipatsız özürlü aracı satan yada bilen varsa yapılan işlemleri lütfen anlatsın.
Raporumu aşağıdaki linke yükledim,bu rapor yeterlimidir?Raporu 1 yıl önce özel eğitim için almıştım.

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/25/4432.jpg

Yurt dışından gelen araçlar ne şekilde olursa olsun ya vergileri ödenecek yada yine ithal izin belgesi almış birine gümrük müdürlüğünden satışı yapılacak. Onun harici durumlarda bu araçların satışı mümkün değildir.

Engelli kişi aracını satmak istediğinde Noter'e gitmeden önce yapması gerekenler

1.Engelli kişi ÖTV den muaf alındı ise ( Beş yıllık zamanın dolduğu hakkında belge alınır)

A) İkinci el araçlarda buna gerek yok zaten ikinci el

2.Araç üzerindeki tertibat çıkarılır

3.Söküm faturası ile birlikte Makine Mühendislerinden Gerekli Belge hazırlanır

4.Tüv Türk istasyonlarında gerekli muayene yapılır

5. Tüm evraklar toplanarak Emniyet Müdürlüğüne Müracaat edilir

6.Yeni Plaka ve ruhsat alınır

SONUÇ:Artık aracınız engelli aracı değildir.

Sonra noterden direk satış işlemi yapılır

Burada ne değiştir. Malum artık araç ruhsatları posta ile eve yollanmakta peki engelli kişi adına tescil edilen araçlar normal kişiye engelli araçları olarak satılması artık mümkün değildir.

durhasan bey teşekkür ederim bilgiler için ama benim araç tertibatsız normal araç .

Vergi dairesine gidip aracın üzerindeki şerhi kaldıracaksınız. Sonra dilediğiniz birine satabilirsiniz. Yeni tescil işlemini alıcı mı satıcı mı yapacağı sizin pazarlığınıza kalmış.

Vasi şartı koşmayan noter bulup, işlemi orada yaptıracaksınız. Noterden notere değişiyor uygulama!

Raporda %90 ve üzeri oran olması yeterli. Ayrıca bir ibareye gerek yok.

Aynı anda sadece 1 araç mtv'den istisna olabilir. Yeni araç mtv'den istisna olacağı için, eskisini -satış tarihinden itibaren- ödemek durumundasınız.

Teşekkür ederim Bülent Bey.Satış tarihinden itibaren demişsiniz.Sattıktan sonra araç zaten benden çıkyor.Araç satılırken mi vergi borcu çıkar acaba.

Yok yok, yani, sattıktan sonraki dönemde tahakkuk edecek olan mtv'yi ödersiniz diyorum.

Anladım.Tekrar teşekkür ederim Bülent Bey.

Aracımı sattım ve birkaç gün içinde devredeceğim.444 lü vergi iletişim merkezini aradım 'aracımın 5 yılı doldu satmak için ne yapılması gerekiyor ' diye,vergi dairesi ile işiniz yok notere gidin satın denildi.Yukarıda ise vergi dairesine gitmemiz gerektiği söylendi. Tertipatsız ve yurt içinden %90 raporlualınan , 5 yılı dolupta araç satan yada bilen varsa yapılacaklar hakkında lütfen bilgi versin.Teşekkürler

Şerh kalkmadan noter satış vermez gibi geliyor bana?

Bugün vergi dairesinde özürlü ötv işleri ile uğraşan bir memurla görüştüm.O da bizimle işniz yok noterle işniz var dedi.Ordan notere gittim ,emniyete gidip ruhsat üzerindeki şerhi kaldırıp değiştireceksin,sonra mahkeme kararı ile satış yapabileceğne dair yazı getireceksin ve hakimin belirlediği fiyata satıp çocuk için açılmış hesaba parayı yatıracaksın.Sonra çocuk anne ve babayla notere geleceksin dedi.Bu ne zulüm Allah aşkına .

Güncel bilgi için teşekkürler.

Dilerim çok bunalmadan işleriniz hallolur.

teşekkürler oturan boğa

sen bi nimetsin sayın oturan boğa. engelli aracı almak için baş vuruda bulundum bu konuyu araştırmak için 1 haftadır arama motorlarından çeşitli bilgiler edindim ve tüm forumlarda sen vardın kımsaye soru sormama gerek kalmadan sadece senin yazışmalarımdan bir çok problemimi hallediyorum. bu teşekkürü yazmayı bir borç bildim
soru bile sormadan bu denli karışık bir ihjtiyacı giderdiniz bana sadece bu teşekkür msjını yazmak kaldı bu siteye ve bıkmadan usanmadan her platformda sorulara cevap vermeni hayranlıkla izliyorum. allah sana çok uzun ve mutlu bir ömür versin. dileyim seni daha yüksek makamlardada görbilmektir gerçi gönlümüzde en yüksek makamdasın . saygılar

evet oturan boğa abimize başta olmak üzere emeği geçenlere ve yardımı dokunan herkese teşekkürler.
5 yılı dolmuş aracı satış sonuçlanmış mı acaba anlayamadım.?

engelli olmayan birine sattıgınızda 5 yıl sürenin dolması şartı ile ötv ödenmiyormu arkadaşlar

benimde %100 raporlu 9 yaşında kardeşim var arac almak istiyotum ama 5 yıl sonra normal birine satarken ötv ödemekten korkuyorum zararında araba satmak istemiyorum şüphedeyim yardımcı olurmusunuz tavsiyeleriniz nelerdir

cvp larınız ben,m için çok önemli arkadaşlar normal birine ötv ödenmeden satabiliyormuyuız satarken zarar edermiyim

Birincisi ben sattım tam 5 yıl dolunca ve ötv ödemedim.Ödemezsiniz çünkü bunun kanunu var yönetmeliği var.Kişiden kişiye değişen bir uygulama değil.Zaten direk vergi dairesinin ilgili birimiyle görüştüm,satabilirsin 5 yıl dolduysa dedi.Ama sen şimdi alırsın beş yıl sonra yönetmelik değişir onu bilemem tabiki.

bu şartlarda almam ne derece mantıklı olur bu günün şartlarında alıp yönetmelik degişmezse satarsam zararıma olurmu

Eğer ikinci eli tutulan bir aracı sıfır olarak alırsan kesinlikle zararın olmaz.

tercihim renault fluence 1.5 dci privilige çok gezdiğimiz için dizel

Bugünün şartlarında o araç zarar ettirmez çünkü çok satan bir araç. Ancak elektrikli otolar yaygınlaşırsa 5 yıl sonra bunların değeri düşer mi bilemem.Ama o her marka ve herkes için risk olabilir.

Degerli bilgilerin içn tsk ederim arkadaşım bende işlemlerimi hızlandirp alcam inş

Üst Alt