Engelli Aracımı yeni sattım. Satış ve yeni araç alış sürecimi sizlerle paylaşıyorum..
Sevgili arkadaşlar,
5 yılını dolduran engelli aracımı dün itibari ile sattım ve yeni araç alımı için başvuruda bulundum.
Şimdi satmadan önce gerekli prosedürü öğrenmek için takip edip, farklı faklı söylenen prosedürlerden sonra gerçek durumu yaşayarak öğrenndim, şimdi sizle hem arabayı satış sürecinde yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum.
SATIŞ SÜRECİ ;
- Arabamı satmaya karar verdiğimde internette ilan verdim, ilanda engelli aracı olduğunu ancak satış işleminden önce aparatı çıkartacağımı yazdım.
- Aracım Banka rehinlisi olduğundan rehni kaldırmam gerekti.
Ümraniyede oturmama rağmen Ruhsat Eyüp Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi'nden çıktığından oraya gitmem gerektiği söylendi, ancak çalıştığım şirketin anlaşmalı olduğu Muameleci firmaya posta ile Bankanın Noter onaylı Rehin kaldırma yazısı, Trafik Sigortası poliçesinin bir fotokopisi, Ruhsatın fotokopisi ve Nüfus cüzdanı fotokopisini ( Dikkat !!! Eğer Ruhsatta TC Kimlik numarası yazmıyorsa işlemi kesinlikle yapmıyorlar, bunun için Nufüs cüzdanı fotokopisi gerekiyor )
Trafiğe bireysel başvuru için öncelikle İnternetten randevu almak gerekiyor.
İlgili Muameleci firma rehni bir günde kaldırdı, ( Rehin kaldırma işleminde Ruhsatın değişmesine gerek yok, işlemler bilgisayar ortamında yapılıyor)
- Daha sonra 2 ayrı Notere telefon ederek satış için gerekli evrakları sordum, biri Vergi dairesinden aracın satılabileceğine dair yazı istedi, diğeri ise hiç bir şeye gerek yok alıcı ile siz gelin direk satışı yapalım dedi.
Her ihtimali düşünerek Vergi dairesine gittim, bana satış için herhangi bir yazıya gerek olmadığını söylediler.
- Noter satışı için alıcı ile randevulaşmayı düşünürken, bir vesile ile aracın Noter satışı yapıldıktan sonra aracın ruhsatının ve plakasının değişmesi için Aparatın söküm projesi ve ardından Aparatın söküldüğüne dair Muayenesinin olması gerektiğini öğrendim. Burada önemli olan bu işlemkerin Noter satışı yapıldıktan sonra yapılması gerektiği...
Muameleciden bu işelemin maliyetini öğrendim ve alıcı ile görüştüm maliyetin yarısının benim diğer yarısını onun karşılaması konusunda anlaştık, benim payıma düşen ücreti arac satış fiyatı üzerinden düştük.
-Alıcı ile Çekmeköy noterinde buluştuk, notere gitmeden önce aparatı çıkarttım, satış işleminde hiç bir problem çıkmadı ve satışı yaptık.
Alıcı noter satışını muameleciye ulaştırıp söküm projesini hazırlatıp daha sonra muayeneye gidecek bunlardan sonra da Ruhsat ve plaka işlemlerini yapacak.
Şimdi yeni engelli aracı alımı sürecindeyim, bu süreci de arabama kavuştuğumda sizlerle paylaşıyor olacağım.
Hepinize sorunsuz ve engelsiz satışlar dilerim.