Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4a emeklisi 4c'li olup çalışırsa, 3.5 yıl sonra emekli statüsü değişir mi?

Bahadırdr

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
1
Herkese selam.Bir konu aklima takildi.4a emeklisi bir kisi 4c li olarak calismaya baslarsa tekrar ayrildiginda (3.5 yildan sonra yani, )emekli statusu degisir mi? Ya da tam tersi?

DEĞİŞİR TABİKİ.
Bende senin durumundaydım. 4a SSK dan emekli olmuştum. SSK dan emekliliğimi yaklaşık 9 ay önce "İPTAL" ettirdim. Şuan 4C li olarak çalışmaktayım. Toplam olarak 3 buçuk yıl çalışıp EMEKLİ SANDIĞINDAN emekli olacağım ben.

Peki tekrar ayrilirken gene rapor ve kamu gorevlileri daire baskanligindan onay vsvs ugrasilacak mi yoksa bi dilekceye mi bakacak isler acaba ogrenenebildiniz mi bunlari?

Ekim 2008 den sonra memuriyete ilk kez girenler. 5510 sayılı kanuna göre emekli olur. Özetle; emekli sandığına göre değil.

Memur olursa yani KADROLU=4C=EMEKLİ SANDIĞI olmazmı o zaman. Yani böyle olursa son 3 buçuk yıla bakılmazmı?

Tesekkur ederim.Ornek kisi eskiden emekli sandigi mensubu ise ama emekliligi 4a dan olmussa tekrar atanirsa memurluga 3.5 yil calisinca emekli sandigi emeklisi oluyor mu peki?

O zaman olur. Kuruma daha önce 4/c olduğunu bildirince eski sicilden devam ediyor. Sonrada hizmet birleştirmesi yapıyor

Emeklilik statusu değişimi

Herkese merhaba.4a ya da 4b emekli engelli 4c li olursa bir süre sonra da emekliliğe ayrilırsa 4c li emekli olma ihtimali var mi? Statü degişir mi ?3.5 yıl calışırsa mesela bunun bir orneği ya da yasada yeri var midir acaba?

2008 oncesi memurlugu olan ama 4a dan emekli kisi tekrar memur oldugunda da gene son 7 yil mi?

Cahilliğimi mazur görün ama benimde merak ettiğim bir konu var.
Kardeşim sözleşmeli temizlik destek personeli olarak bir universitede çalışmaya başladı bu ay.
E devletten baktığında 4a olarak sigorta başlamış 4a olması 4b den daha mi iyi
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayin OturanBoğa ,
Az once nette dolandigimda 4a emekliligi iptal ettitrip 4c li olan 4a li ; 3.5 yil calisirsa memur emeklisi olur ama emeklilik maaasi alirken memur olan 4a li 15 yil ya da yas haddini beklerse hem 4a li hem 4c li olur cift maas alir ya da beklemezse 15 yil mesela 5 yil sonra emeklilik dilekcesi verirse gene 4a emeklisi olur diye bisey gordum sanki.Kafam karisti......

Bahadırdr

Ben memurluğa başladığımdan itibaren 4A emekliliğim iptal edildi. Ben bu konuda ekstra birşey yapmadım. (KENDİ KENDİNE İPTAL OLMUŞTU)

SGK nin genelgesinde emekli ayligi alanlar daha sonra uzun vadeli is kolu girisi yaparsa tekrar ayrildiginda emekli satusu degismez diye bisey okudum siz 4c emekli olacaginizi kesin teyit ettirdiniz mi?Benim icin de onemli cunku onumuzdeki ay ben de nasipse tekrar 4c li olacagim buradaki SGK da net birsey soyleyemedi.
Bir de cevap yazarken onceki yaziyi nasil sari kutucuga koyup yaziyorsunuz? ben biturlu beceremiyorum.

Bahadırdr
Benim emekli olacağım şartlar teyitli.
16 TAM YIL ve 5760 güne tabi olarak.
KESİN YANİ. ESKİ KANUNA TABİ OLARAK.

Öyle dediğin gibi olacağını sanmıyorum ben. Ama kişinin statüsü değişiyor. Emekli olduğunda da statüsü değişiyor tabikide. O farklı bu farklı oluyor OLMAZKİ ÖYLE.
Sonradan ilave edilebilir diyorsan eğer öyle olabilir. Hak kaybı olacağını zannetmiyorum ben.

6.4.2.2. 2008/Ekim ay başından önce Kanunun 4/1-(a) veya 4/1-(b) bendi kapsamında
yaşlılık aylığı almakta olanlar ile bu tarihten önce sigortalı olup, Kanunun geçici 2 nci
maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanarak, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında
aylıkları kesilenlerden Kanunun 4/1-(a) veya 4/1-(c) bendine tabi sigortalı olanların
sigortalılıklarının sona erdiği tarih, yazılı istek tarihi olarak kabul edilecektir. Söz konusu
sigortalıların aylık kesildikten sonra Kanunun 4/1-(a) veya 2008/Ekim ay başından itibaren
ilk defa 4/1-(c) bendi kapsamında geçen hizmetleri, Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü
fıkrası gereği kısmi aylığın hesabında değerlendirilecektir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlanan
statü ile aylık bağlandıktan sonra çalışılan statünün farklılığı halinde de, farklı statüde geçen
hizmetler, kesilen aylığın statüsü değiştirilmeksizin kısmi aylığın hesabında dikkate
alınacaktır.

2018 yili genelgesi boyle diyor ama

Calistiginiz yerin personel subesine danisip sonucu yazabilir misiniz?

Ben ilçede çalışıyorum.

Sormam zor.

Ben bileceklerini pek sanmıyorum.

ESKİ KANUNA GÖRE EMEKLİ OLABİLECEĞİM BANA GÖRE "kesin" GİBİ ÖYLE UMUDUM VAR.

"5434 SK. GÖRE"

Bilgilerimi sunuyorum:
Ssk giriş=01.10.2003
Emekli S=04.06.2007 çıkış=17.11.2009

2019 yılında SSK dan emeklilik var.

2.Emekli S. Girişi=15.04.2019

Ssk toplam=2615 gün
Emekli san=2415 gün
(1290 gündür AKTİF ÇALIŞANIM)
TOPLAMI..=5030 gün

İnşaallah benim de temennim oyle ama bu genelgeyi okuyunca moralim bozuldu
OturanBoğa sizin bu konu hakkinda dusunceniz nedir?

Bilgilerimi sunuyorum:
Ssk giriş=01.10.2003
Emekli S=04.06.2007 çıkış=17.11.2009

2019 yılında SSK dan emeklilik var.

2.Emekli S. Girişi=15.04.2019

Ssk toplam=2615 gün
Emekli san=2415 gün
(1290 gündür AKTİF ÇALIŞANIM)
TOPLAMI..=5030 gün

3 buçuk yılım (1290 gün)doldu EMEKLİ SANDIĞI nda.

Bahadırdr

Daha Önceden Tarafınıza Yaşlılık Aylığı Bağlandığı için Yeniden Aylık Hesaplanmamaktadır

SGK nın emekli maaşı hesaplama sitesinde böyle bir ibare/cevap çıkıyor.

OturanBoğa Abi senin bi cevabın varmı bu konuya.

ayDÜNYAvazo geçici 4 maddeye göre emekli olunacak 5510 un

[FONT=sans-serif]Kanun’un geçici 4 üncü maddesi

[/FONT]
[FONT=sans-serif]Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]

[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]

[FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.[/FONT]

Bahadırdr

Aynı anda hem emekli maaşı alıp hem de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan kişilerde bu çalışmalar emekliliklerini etkilemez. Çünkü emekli çalışanlarda yatan primler emekliliğe dair değildir.

Ama yok, emekli maaşı durdurup/iptal edip yeniden çalışılırsa, o zaman yatan primler emekliliğe doğrudan etki eder ve yeni emeklilik bu yeni primleri de dahile decek şekilde hesaplanır. Son 2520 primin fazlası da hangi statüde ise, emeklilik o statüde gerçekleşir.

OturanBoğa

Evet tamda sandığım(istediğim) gibi. Çünkü yeni şartlar oluşuyor emeklilik açısından.

Son düzenleme:
emekli sandıgından 2008 öncesi girişi olanlar sonra 4 a çalışan ssk ayDÜNYAvazo
sonradan 2008 sonrası 4 c den çalışan geçici 4 maddeye göre emekli olur

(Gölge)
Benim 3,5 yıl doldu "EMEKLİ SANDIĞI" nda. Ama askerliği(450 gün) borçlanırsam eğer 280 gün primim eksik kalıyor.
(1 AĞUSTOS 2023 tarihi itibari ile emekli sayılırım bence)

Hepsi 5760 günü tamamlamak için tabikide

Son düzenleme:
O zaman SGK genelgesini nasil anlamamiz lazim?Ben cok tedirginim

Üst Alt