Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40 ve üzeri özürlü olup ehliyet alamayanların ÖTV istisnasından yararlanamaması?

mhanefitel

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Tüm vücut fonksiyonlarına göre 2009 yılında alınmış % 40 raporum var. Vergi indiriminden faydalanıyorum.
Engelliler için ÖTV istisnasında yanlış bir durum seziyorum sanki. Yardımcı olursanız sevinirim.

Yasada %90 ve üzeri engellilerde 3. dereceye kadar olan akrabalarının kullanması koşuluyla ek donanıma ihtiyaç duymadan ÖTV siz araç alabiliyorlar. % 90 altındaki engellilerde ise özel tertibat ve H sınıfı ehliyeti aranıyor.
Ancak benim gözden dolayı sorunum olduğu için (albinizm) hiçbir şekilde ehliyet almam ve araç mümkün değil. (Görme oranım normal insana göre %10-15 civarında) Ne kadar tertibat eklersek ekleyelim araba kullanmak gibi bir şansım yok. Arabayı benim için başkasının kullanması gerekecek.
Ancak bizim gibi olanlar için kanunda herhangi bir hüküm yok. Bu bana fırsat eşitliğine aykırı gibi geliyor. Acaba dava açılsa bu durumda bir değişim olabilir mi? Yasanın çıkışında bir hata görüyor gibiyim.

Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir.
Teşekkürler.

Dava acacan gelişmeleri bizimle paylaşacaksın fırsat eşitliği var ise öğrenmiş olacağız...

% 90 ve üzeri engelli bireye sahip bir ailenin, bunun kendi menfaatine çevirip araç sahibi olmasını ben asla tasvip etmiyorum.bu aracı engelli biri olarak ben kullanamıcaksam,benim üzerimden kim olursa olsun menfaatleri dahilinde bir hakka sahip olmamalı.

mhanefitel arkadaşım bende % 60 görme engelliyim bende araç konusunda ne ötv nede mtv den yararlanabiliyorum nasıl yapalım bir yolu yokmu acaba bu uygulama eşitlik ilkesine aykırı araştıralım sayın oturan boğa arkadaş varsa bilgilerini bizimle paylaşırsa seviniriz teşekkürler

Ben işitme engelli bir bireyim ehliyet alırken sen engelli'sin H sınıfı sürücü belgesi alırsın diyor devlet ama araç almaya gelince hooop dur bakalım diyor sen engelli değilsin diyor bu kez.....
Tmm ÖTV den faydalanamıyoruz bari MTV den faydalanalım aslında bu konu önemli bir konu yargıya taşınsa ne olur acaba...

Yeni gelecek yönetmelik şu ankinden daha kötü bir yönetmelik olacak diye düşünüyorum. Her yeni yönetmelikle genel olarak özür oranları düşürülüyor. Konuyu tartışalım, aramızda avukat olan varsa bize daha iyi yardımcı olur. Ancak yasada bir tersliğin olduğu kanısındayım. Nihayetinde dava açarız mahkemede uygun görürse Anayasa'ya aykırılık teşkil ediyor gerekçesiyle yasayı AYM ye taşıyabilir diye düşünüyorum.

Sakatlığından/hastalığındna dolayı sürücü belgesi alamıyor olmanın araç alımında ÖTV istisnası için yeterli sayılması gerek bence de. Yıllardır bunu söylüyoruz ama, yok, maliye bu konuda nuh diyor peygamber demiyor.
Ama evet, bence de haksızlık olduğunu öne sürüp dava konusu yapılmalı bu. Arkanızdayız...

Üst Alt