arkadaşlar bende 4 defa internal üretrotomi olmuştum ve en son 1.5 ay önce bursa bahar hastanesinde prof. güven sevin hocaya ameliyatla stent koydurudum
.güven hoca sık tekrarlayan üretra darlıklarında dünyaca kabul edilen en etkili yöntemin stent uygulaması olduğunu söyledi. tabi ki ilk başta nispeten daha az agrılı ve zahmetsiz olan internal üretrotomiyi öneriyorlar ama nüks sayısı fazla ise stent uygulanması öneriliyor.
bende 2 tane darlık vardı onu da söylim. ilk 4 ameliyatımda 1 taneydi bu darlık ama zamanla içeriye yapılan müdahalelerle bir darlık daha oluşmuş. (üretra dokusu çok hassas bir dokuymuş). darlıklarımdan ilki daha önceki doktorlarımında söylediği gibi mesanenin hemen çıkışında yani idrar yolunun başlangıcında 7 mm çapında. ikincisi ise o darlığı açmak için yapılan internal üretrotomi operasyonlarından dolayı oluşmuş ve ilk darlıklardan çok az uzaklıkta 5mm çapında bir darlık. çekilen üretrogramlarda (penisin ucundan ilaç verilerek idrar yolunun izlenmesi) bu açıkca görülmekte.
26.09.2010 tarihinde operasyon geçirdim ve 2 adet üretrar stent yerleştirildi. o zamandan bu zamana yaşadığım sıkıntılar stentlerin vücuda uyum süreci ile alakalı sıkıntılar ki bu sürecin 3 ay olacağını söyledi doktor bey. dengesizlik göstermek kaydıyla idrar akışım bir arttı bir azaldı yanma bazen hiç olmadı bazen yaktı kavurdu ama idrar kaçırma hep oldu.
bu süreçte bunlar normalmiş. çünkü stentlerin üzerini bir doku kaplayacakmış bu süreçte 3 aymış ve o doku kaplandıktan sonra vücut stentleri kendinden bir parça gibi kabul edip agrı yanma damlatma son bulacakmış.
benim birde stentlerden biri tam bu idrar çıkışını kontrol eden kasların çok yakınında olduğu için idrar kaçırma olayı biraz uzun sürdü sanırım bunun içinde popo sıkıştırma egzersizi verdi güven hocam. önceden ıkına ıkına 10 dakika da tuvaletten çıkıyordum ve içerde idrar kaldığını hissediyordum ama şimdi ıkınmadan yapıyorum ve içerde idrar kaldığı hissi artık yok. tanzikde çok iyi olmasa da eskisine nazaran iyi. stentler tam olarak alıştığı ve içerde tam açıldıkları zaman daha iyi olacak (bu stentler kalp stentlerinin yapısına benziyor biraz telden örgü bir kafes şeklinde ve belli bir esneklik düzeyine kadar içeride kendiliğinden açılıyorlarmış)
bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken şey bol su içmek ve asla iltihap kaptırmamak. eğer idrar yollarınızı bu süreçte iltihaplandırırsanız (üşütür,ceryanda kalır,şu içmezseniz) normal bir iltihaptan çok daha fazla sancı çekersiniz ( kendim yaşadım). benim idrar tahlilimde 10-12 eritrosit , 15-20 lökosit vardı ameliyattan 25 gün sonrasında ve 40.3 ateşle acile yattım devamında 6 igne vuruldum ve antibiyotik. iltihap vücuttan atılırken ise kasıklarımdaki agrıdan yürüyemedim 2-3 gün öyle bir agrı yani onun için ameliyat sonrası bakım çok önemli dikkat etmek lazım.
ama ben ne olursa olsun diğer ameliyatlarımdan daha iyi sonuç verecegini düşünüyorum özellikle uzun süreçte beni daha da rahatlatıcağı kanaatindeyim en azından şimdilik durum onu gösteriyor.
bu arada stentin de belirli bir maaliyeti var unutmayım yaklaşık 3000-3500 TL arasında . haliyle benim çiftti masraf ikiye katlandı.
şimdilk aklımda kalanlar bunlar sorusu olanlar yazarsa yine burdan deneyimlerimi paylaşırım. hayatınızdaki her şeyin bol
)) olduğu günler dilerim.