Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

29 yıl ve 7500 gün primim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

Bay pipo

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sol kolumda ömür boyu platin var,tendonlarım, kaslarım ve sinirlerim koptu tedavi edildi, kolum diğer kola göre kısa kaldı, ayrıca tendon transferi ameliyatı oldum, bileğim yukarı doğru kalkmıyor sabitlediler düz duruyur, parmaklarım da sadece içe doğru hareket ediyor onlarda yukarı kalkmıyor, EYT liyim 9 sene var emekliliğime, şuan çalışmıyorum,acaba nasıl yol izlemeliyim vergi indirimli emeklilik için, bir yerden SSK başlangıcı yaptırsam kaç gün sonra müracaat edebilirim bu konuda bilgisi olan var mı, şimdiden teşekkürler 🙋

Sayın OturanBoğa benim 29 yıl 7500 gün primim var,2000 senesinde büyük bir trafik kazası yaptım sol kolum kısa kaldı,tendon transferi ameliyatı oldum bileğim aşağı ve yukarı bükülmüyor, kısıtlı yani ama ben sol kolumu kullanmadan masa başı çalışma hayatına devam ettim, şuan EYT liyim ve çalışmıyorum,sizce SGK ya basvursam sol kolum için maluliyet alabilirmiyim, alırsam maaşım düşük olur mu? çünkü benim primlerim hep yüksekten ödendi,bu konuda bilgi ve birikimlerinizi paylaşırsanız sevinirim teşekkürler 🙋

Bay pipo

sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor alabilir misiniz bilemiyorum. Bunun için eldeki ince motor becerisi önemli. Rapor alırsanız, o rapora karşılık defterarlığa sakatlık indirimi için başvuracaksınız. Oradan 3. ° vergi indirim hakkı elde ederseniz bu sefer erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne gideceksiniz:

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa
Malullük oranlarında bir değişiklik olmuş sanırım 40-49/50-59/60 ve üzeri diye,acaba bu durumda 60 dan aşağı olanlarla ilgili süreç nasıl acaba,ben şuan çalışmıyorum EYT liyim 9 sene var daha ama sol kol kısıtlılığı ile 40-50 arası bir oranım vardı 2000 senesinde aldığım ozaman emekli olmamıştım acaba şuan SGK ya gidip müracaat etsem ne gibi şartlar istiyorlar bilmiyorum ve bu konu ile ilgili hiç bir yerden bilgi bulamıyorum, yardımcı olur musunuz rica etsem.Tesekkurler

Bay pipo

Bu yeni yönetmelik sizi bağlamıyor. Siz yukarıda anlattığım şartlara bağlısınız emeklilik için.

@ bilgi hazinedir
Birtek siz cevap verdiniz burada aradığım sorulara öncelikle teşekkür ederim sizi bulmuşken sormak isterim umarım bilginiz dahikindedir, bende kalp rahatsızlığı (kalp kapakçığımda çökme ve kaçak var ama operasyon geçirmedim ilaçla tedavi aşamasında 2yillik raporlu ilaç verdiler Beloc 25 mg) ayrıca yavaş akıma bağlı anjiyo oldum ilaçlı açtılar damarları stent takılmadı, sol kolum kısıtlı tam olarak açılmıyor, bileğimi sabitlediler ameliyatla tendon transferi yaptılar başka bir yerden ama ben bütün bunlara rağmen çalıma hayatına devam edip 29 yıl 7500 gün ile EYT li oldum, şuan çalışmıyorum ve hastalık oranlarımın ne olduğunu nasıl öğrenebileceğimi de bilmiyorum,9 sene var emekli olmama, şimdi bu durumda malulen veya vergi indirimli emeklilik şansımı denemem için ne yapmalıyım sizce çevremde kimse yok bu konuları soracağım SGK danışmanlık merkezine gittim bende 45 dakika için 800 TL para istediler bilgi vermek ve beni emekli yapmak için tabi ben bu ücreti vermedim onlarda bilgi vermediler doğal olarak, acaba rica etsem nasıl bir yol izlemeliyim,bana bir sağlıkçı bende olan hastalıklar ile%40 'ın üzerinde vergi indirimi alabileceğimi vevbu yolla emekli olabileceğimi söyledi ama gerçekten de hiç bilmediğim bir konu,çok uzun oldu ama yardımcı olabilirseniz çok minnettar olurum, saygılarımla 🙋

OturanBoğa
7500 gün 29 yıllık süresi olup malullük müracaatında bulunup 40-49 arası bir oran alıp emekli olan kişinin maaşı yatırılan primleri yüksek se alacağı maaş da yüksek olur mu?

Bay pipo

Rica ederim.

Öncelikle geçmiş olsun diliyorum.Rahatsızlıklarınız ile ilgili alabileceğiniz engel oranları yani engelli sağlık kurulu raporunda alabileceğiniz oranlar hakkında doktorlardan bilgi ve yardım almanızda yarar görüyorum.Bu konu bambaşka bilgi ve deneyime ihtiyaç duymaktadır.Ne yazık ki bu konuda bilgim mevcut değildir.

Diğer taraftan çalışma hayatınız ile paylaştığınız SGK primi ve hizmet yılına istinaden sizinle paylaşıldığı gibi Engelli Sağlık Kurulu raporundan en az %40 veya daha üzeri bir engel oranı ile rapor alabilir ve de bu işlemi Engelli Vergi İndirimi belgesi alarak tamamlarsanız Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız bulunmaktadır.

Sizin normal emeklilik şartları dışında Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik veya Malulen Emeklilik hakkınız mevcuttur.

Yukarıda bahsettiğimi Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi ile emekli olabilmeniz için 2 rapor işlemi tamamlayarak SGK kurumuna emeklilik başvurusunda bulunmanız gerekmektedir;

1-Tam teşekküllü devlet hastanesinden (İnternette araştırma yaparak Engelli Sağlık Kurulu veren hastaneler şeklinde araştırma yapınız) Engelli Sağlık Kurulu raporu almanız ve rapor sonucunun az öncede bahsettiğim gibi en az %40 ve üzeri tesis edilmesi gerekmektedir.Bu işem için hastanelerde Sağlık Kurulu polikliniğinden aynı diğer polikliniklerden alındığı gibi randevu almanız gerekmektedir.Süreci orada bulunan görevli sizinle paylaşacaktır.Hastanede işlemler başlamadan önce yanınızda bugüne yaşamış olduğunuz tüm önemli (ameliyatlı veya ağır seğreden hastalıkların) teşhis,tahlil,patoloji raporu ve epikriz raporlarını yanınızda bulundurunuz.Bu belgeler işlemler sırasında birden doktora muayene olacağınızda kendinizi ifade ederken kanıt nitelediğinde ve destekleyici belge olarak kullanacağınız dökümanlardır.

Engelli Sağlık Kurulu raporları 20.02.2019 tarihli ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile düzenlenmektedir ve hala Balthazard formülü kullanılmaktadır.Bilginiz olsun.

2-Engelli Sağlık Kurulu raporunuz hastane tarafından tesis edildi ise artık yapmanız gereken bulunduğunuz ilde size en yakın Vergi Dairesi Başkanlığı-Engellilik Servisine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi talep etmenizdir.Vergi Dairesi Başkanlığı başvurunuzda en önemli konu ise başvuru anında bir işyerinde 4A-İşçi statüsünden çalışıyor olmanızdır.Çalışmaya başlamnız yani SGK kurumu sistemine iş giriş işleminizin yapılmış olması ve 1. günlük olsa dahi sistemde gözükmesi yeterlidir.Başvurunuz sırasında vergi memuru sizin SGK kurumunda 4A-İşçi statüsünde çalışıp çalışmadığınız online olarak sorgulama yaptığı için eğer çalışmıyor iseniz Engelli Vergi İndirimi belgesine başvuramazsınız.Bu da bu belgenin en hassas konusudur.

Engelli Vergi indirimi belgesi ilgili bakanlığının Ankara ilinde bulunan Merkez Sağlık Kurulu tarafından sadece hastaneden aldığınız engelli sağlık kurulu raporununun doğru verilip verilmediğini kontrol ederek kendisi ayrıca adınıda paylaştığım gibi Engelli Vergi İndirimi belgesi (Raporu) tesis ederek işvereninize gönderiyor.Bu belge ile süreçleri görevli vergi memurundan öğrenebilir ve takip edebilirsiniz.

Başvuru sırasında bir işyerinde çalışıyor olmanınızın gerekliliği ve süreçleri kendine özel bir belge olması nedeni ile önemlidir.

Engelli Vergi İndirimi belgeniz Gelir İdaresi Başkanlığı-Merkez Sağlık Kurulu tarafından tesis edildi ve aldı iseniz artık yapmanız gereken SGK kurumu emeklilik servisine giderek Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkını kullanmak istediğinizi belirtmenizdir.SGK kurumunda işlemler 5-10 dakika içinde tamamlanarak sadece emekli maaşının bağlanmasını bekleyeceğiniz zamana gelmişsiniz demektedir.

Unutmayın emeklilik sisteminin adında da anlaşışacağı gibi Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olunan bir sistemdir.Engelli sağlık kurulu raporu bu emeklilik sistemince SGK kurumu tarafından istenmemkte veya talep edilmemektedir.SGK kurumu sadece sizden Engelli Vergi indirimi belgenizi(Vergi Dairesi Başkanlığına bşavurarak alınan belge) talep etmektedir.Başka hiç bir belge istememektedir.

Engelli Sağlık Kurulu raporu alarak Engelli Vergi indirimi belgesi alınarak Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi için kullanılan yönetmelik linki ektedir;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm

Malulen emeklilik işlemleri diğer sisteme göre daha kolay ve hızlı olabilir şöyleki;

Elinizde Engelli Sağlık Kurulu raporu olsun veya olmasın SGK kurumu emeklilik servisine giderek Malulen emeklilik hakkınızı kullanmak istediğinizi belirtirsiniz.SGK kurumu sizi bir hastaneye sevk eder.Siz sevk edildiğiniz hastanenin yine Sağlık Kurulu Polikliniğinden randevu alırsınız.Yine yanınızda önemli rahatsızlıkların belge ve tüm dökümanları ile gidersiniz.Sürecin bu kısmı Engelli Sağlık Kurulu raporu alım işlemlerine benzemesine karşın işlemler tamamlandığında size rapor veya belge vermezler .Sonucu direk SGK kurumu Sağlık Kuruluna gönderirler.Siz sonıucu SGK kurumu emeklilik servisinden öğrenirsiniz.Bu belgede oran yoktur sadece Maluliyet hakkınızın olup olmadığı size tebliğ edilir.

Malulen emeklilik için hastane tarafından tesis edilen rapor sonucu maluliyetiniz tespit edilirse emekli maaşı bağlanır veya maluliyetiniz uygun görülmez ise red cevabı alırsınız.

Devlet kurumlarından her ne şekilde adınıza rapor tesis edilirse edilsin her zaman kurumlara itiraz hakkınız vardır.Raporların size tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde itiraz edebilirsiniz.

Malulen emeklilik işlemlerinde yönetmelik yakın zamanda değişmiştir.28.09.2021 tarihli MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ iŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ üzerinden tüm işlemler yürütülmektedir.Malulen emeklilik raporlarında Balthazard formülü uygulanmamaktadır.Bilginiz olsun.

Malulen emeklilik için kullanılan 28.09.2021 tarihli yönetmelik linki;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm

Bunların dışından halk arasında yanlış bilinen en ince ayrıntı ise ister normal emekli olun ister engelli vergi indirimi ile emekli olun ister malulen emekli olun emekli maaşınız SGK primleri ile hakketiniz yani hesaplanan size ait emekli maaşı tutarı hiçbir sistemde değişerek düşmez.Aksine engelli vergi indirimi ile emeklilik veya malulen emeklilik yolları ile emekli olursan normal emekli olarak alacağınız emekli maaşınıdan %3-5 arası daha fazla alırsınız.SGK kurumu bunu yönetmeliklerle düzenlemiştir.

İnşAllah size faydalı bilgiler verebilmişimdir.

Saygılar.

OturanBoğa
Teşekkür ederim sağolun varolun 👍

Bilgi Hazinedir
Sizede verdiğiniz bilgiler, yardım ve desteğiniz için çok teşekkür ederim, umarım verdiğiniz bilgiler ışığında olumlu sonuçlar alabilirim.
Sağlıcakla kalın lütfen 🙋

OturanBoğa
Çok teşekkür ederim bilgi için, saygılarımla 🙋

Merhaba arkadaşlar malulen emekli muracatinda bulunmak için şartlar nedir?

1-29 yıl 7500 gün sigortalılığım var
2-suan sigortalı olarak çalışmıyorum (3 senedir SSK primi yatmıyor)
2000 senesinde geçirmiş olduğum trafik kazası sonucu şok kolumda %45 lik bir hasar kaldı
3-baska hastalıklarımda var kalp, astım,tansiyon gibi

Bu şartlarda malulen emeklilik için müracaat edebilir miyim?

Oranlar değişti deniliyor
3 aşamalı bir oran sistemi gelmiş malulen emeklilik için doğru mu
Şayet %45 ile 3.dereceden emekli olsam maaş düşük olur mu?
Kurumsal firmada 20 sene çalıştığım için primler hep yüksek yattı.

Yukarıda belirttiğiniz erken yaşlılık emekliliği ne demek yani bir nevi malulen mi?
Ben şuanda çalışmıyorum SSK ile bir bağım yok bu durumda da yine malulen emeklilik için müracaat edebilir miyim, yasal mı? böyle bir hakkım var mı?
Farz edelim dediğiniz gibi 3.dereceden emekli yaptılar bu durumda kontrole tabii mi olacağım, yani hersene kontrol şartı getirirler mi?
Birde bu durumda emekli ederlerse maaş düşük mü olur, bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Herşey için çok teşekkür ederim, sağlıklı huzurlu ve mutlu günler dilerim 🙋

Bay pipo

Bu yeni yönetmelik sizi bağlamıyor. Siz yukarıda anlattığım şartlara bağlısınız emeklilik için.

+5'e denk gelen rahatsızlıkla malulen emekli olamazsınız. Maluliyet Cetveli'ne göre malul sayılmanız gerek ki malulen emekli olabilin.

OturanBoğa
Diyelim ki Malullük Müracaatında bulunan kişi 28 yıl 7500 gün primi var ve 3.derece olan hafif kusurlu bir rapor (%40-49) çıktı kendisine peki bu durumda da malulen emekli olabilir mi? (şuanda herhangi bir SGK adı altında çalışmıyor yani kayıtlı değil)
Diyelim ki ben %40-59 arası bir oran alırsam malulen emekli olamıyor muyum ?
Bu durum ile ilgili bilginiz var mı?
Şimdiden teşekkürler iyi Pazarlar dilerim 🙋

Yeni SGK Hastalık Listesi'ne göre alınacak rapordaki değerlendirmeler önemli. Hafif, Orta, Ağır olarak nitelenen 3 kategori var. Ağır olursa malulen emeklilik mümkün olur. Diğerleri emeklilikteki kademelendirmeyi belirler:

2008_sonrasi.PNG

Vergi indiriminiz maalesef size emeklilik hakkı kazandırmayacak. Memurların emekliliğinde vergi indirimi etkisizdir.

Vergi indirimli emeklilik için müracaat ettikten sonra Ankara'dan cevap gelmeden işten çıkış olursa yani prim ödenmezse ne olur? diyelim ki sonuç olumlu yani emekli maaşı hak ediyor ama SGK primi yatmıyor (müracaat ettikten sonra) sonuç ne olur bilen var mı?
Şimdiden teşekkürler 👍

Bay pipo
vergi indirimi emeklilik derken maliyeden gelecek vergi indirimini kast ediyorsanız eğer olumlu gelirse ve şartlar uygunsa emekli olursunuz işten çıksanız bile

OturanBoğa
Merhaba öncelikle bu konularda ki ilgi ve alakanız için size teşekkür ederim, Bilgilerinizle bizleri aydınlatıyor sunuz 🙏
Sanırım size daha öncede yazmıştım ama bir konu eksik kaldı kafamda mümkünse bilginiz dahilindeyse cvp verirseniz sevinirim.1993 sgk girisliyim 7500 gün prim ödedim,2000 senesinde trafik kazası sonrası,sol kolum kısıtlı digerine göre biraz kısa ve el bileğim sabit aşağı yukarı oynamıyor tendon transferi oldum,parmaklarim aşağıya iniyor fakat yukarı cok az kalkıyor,dirsek ile omuz arasinda platin var ömür boyu kalacak denildi,bu sartlarda malulen emeklilige başvurmadan çalıştım, 2000 senesinde bana %40-50 arası bir oran var denilmişti,şimdi EYT'li ve issisizim,acaba sgk ya malulen için muracaaat etme hakkim var mi, sakatlık oranı cetvelinde benim hastalik geçiyor mu? Bu konuda ne yapmayilim sırasıyla söyleme sansiniz var mi?3.derece hafif iş kaybı ile malulen emekli olabilir miyim.Bilgi verebilir misiniz rica etsem.Simdiden teşekkür ederim 🙏
oturanboga
Maddi durumum iyi olmadığı için bu konuları danisabilecegim sgk danismanlarina soramiyorum bu yüzden sizden gelecek bilgiler benim için çok önemli,daha 7 sene var emekli olmama yaşa takıldım (Eyt)3 senedir is bulamıyorum, eşimde 10 ay önce çıkartıldı,bu ayın sonunda ssk hizmetinden de faydalanamayacagiz,acaba ben boşuna mi bekliyorum sizce müracaat etsem emekli yaparlar mi malulen,size WhatsApp dan veya email yoluyla ulasabilirmiyiz bilgileriniz için.Bu ay sonunda GSS diye birşey varmış ona müracaat etme hakkim var mi sağlıktan faydalanmak icin, yazdıkça aklıma soru geliyor umarım kizmadan cevap verirsiniz🙏🙏🙏iyi geceler diliyorum size ve bütün buradaki arkadaşlara 🙋

Bay pipo

Yukarıda da yazdığım üzere malulen emekli olmanız mümkün değil. Malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanılı bir teşhis olmalı.

Siz engelli raporuna istinaden defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde edec eksiniz ve sonra erken Yaşlılık emekliliği hakkı kazanacaksınız. Burada anlatmıştım.

Engelli raporu alın -> işe girin -> vergi indirimi için defterdarlığa başvurun -> vergi indirim hakkı kazandıktan sonra erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurun.

OturanBoğa
Sayin Bülent bey merhaba;

1991 sgk giris ama staj olduğu için asıl 1993 yilinda başlangıç oldu,1976 Şubat doğumluyum,7500 gün primim var, şuan çalışmıyorum,gss primi ödüyorum,bu şartlarda oturduğum yere yakin sgk ya gidip malulen emeklilik için müracaat da bulunabilir miyim? Yoksa illaki en son isyerimin primlerimi yatırdığı sgk ya mi müracaat etmem gerekiyor

Tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidip engelli raporu çıkartmak istiyorum diyeceksiniz, aldıgınız rapor yüzde kırk ve üstündeyse vergi indirimine baş vurabilir gerekli koşullara sahipseniz bir işe girip emeklilik için müracat edebilirsiniz. Bende öyle yaptım.

@Zafer33
Her kafadan başka bir ses çıktığı için bu konuyu cok karıştırdım kafam allak bullak oldu inanın.
1-suan aktif olarak çalışmıyorum
2-eyt'liyim 7 senem var
3-29 yil 7500 günüm var
4-primlerim hep yüksekten yattığı için vergi indirimli emeklilik için müracaat ettigim zaman ssk girişi olmak zorunda kalacağım ve bu durum bağlanacak olan emekli maaşımi düşürür mü?
5-birden fazla hastalığım var ama ne oran çıkar bilemiyorum,raporlu ilaçlarım var,beloc ve astim başlangıcı ilacı, ayrıca ortopedik rahatsızlıklarım var kol ve bacakdan ama hiç oran vermediler bilemiyorum.
6-ama dediğinizi yapıp ilk önce tam teşekküllü devlet hastanesinden engelli rapor oranı öğrenip sonrasında vergi indirimi için vergi dairesine gideceğim anlasılan.
Bu konularda bilgi sahibi iseniz rica etsem bikgilendirirmisiniz🙏

Üst Alt