Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2024 yılı ve öncesi alınan araçların satışı şartı 5 yıl mı 10 yıl mı?

Namles

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Araç alım sürelerinin 10 yılı çıkartılması sonrasında 2024 yılı ve öncesi araçların ÖTV ödemeden satış işlemleri eskisi gibi 5 yıl mı yoksa yeni çıkan kanun gereğince 10 yıla mı çıkartıldı. Bu konu hakkında vergi daireleri görüşenler var mı ?

aracımın 3 sene sonra doluyor....burda okuduğum 5 yıl bitiminde 10 yıl kriteri nedeni ile 5 yıl beklenecekmiş.........BÖYLE BİR SAÇMALIK.

Bu yasadan önce araç alanlar için: satış 5 yıl, alış 10 yıl

En son çıkan en son çıkan engelli araç alımı hakkında ÖTV indirimi ile

Engelli ÖTV indirimi ile araç almakta 10 yılda bir olmuştur kanunda bu şekilde yazmaktadır yalnız altını çizerek söylüyorum maliye bakanlığı bu konu ile ilgili vergi dairesi müdürlüklerine uygulama hakkında tebligat göndermemiştir.

Sosyal medyada ve haber sitelerinde kanun çıkmadan önce engelli aracı olanları sa kapsamaktadır 5 yılı dolanlar aracını satabilir ama öğütü ve indirilme yeni araç almaları için 10 yıl beklemeler gerekmektedir diye haberler yapılmaktadır bu konu siyasi malzeme de yapılmaktadır sosyal medyada bir engelli vatandaş olarak kanunun geriye doğru hissettirmesi yanlıştır kazanılmış hak vardır yasa çıktıktan sonra araç alacaklar bu kanuna tabi olmalıdır maliye bakanlığı bu konuda resmi bir açıklama
yapmayarak konu siyasi malzeme yapılmaktadır siz devlet büyüklerinden kazanılmış hak engellilerin elinden alınmamalıdır bu konuda kanunu yorumlayarak kafa karışıklığının giderilmesine bir engelli vatandaşı olarak sizlerden rica ediyorum

27 aralık öncesi alımlardan önce 10 yıl dolup dolmadığı hususunun sorgulanması kanunun geçmişe yürütülmesi anlamına gelir. Hukuk devleti olarak kanunların geçmişe dönük olmadığını hepimiz biliyoruz. Kaldı ki, 2016 yılında araç alan birisi yeninden araç alım hakkını eski kanun ile 2021 yılında elde etmiş iken, yeni getirilen yasal düzenleme ile bu kazanılmış hakkı elinden mi alındı yani ? Özetle; 27 aralık öncesi araç alanlar 5 yıl bekledikten sonra yeni getirilen yasal düzenlemeye göre ilk iktisaplarından sonraki aldıkları araçlar 10 yıllık süreye tabi olması gerekir. Ki doğrusu da budur. Bu aşamada herkes yalan yanlış alım hakkı 10 yıl olmuş haberi yayımlıyor. Buna sosyal medya trolleri de dahil. Yine de konu hakkındaki GİB düzenlenmesinin beklenmesinde yarar var. Saygılar...

Tam 5 yılı doldurdum satıp yeni araç almaya hazırlanıyordum ki bir gecede her şey değişti bi 5 yıl daha beklemem gerekiyor artık.

@Engelli52,
@erkndbn,

ÖTV istisnasını hangi düzenlemede yer alıyor? Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 7. maddesi:

"[...] 2. (Değişik: 16/7/2004-5228/21 md.) (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi yerli katkı oranı en az %20 [Cumhurbaşkanı bu oranı %40'a yükseltti] olan mallardan;[6][7][8]

a) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,[9][10]

b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,[11][12]

d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,

on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı, vergiden müstesnadır."

Herkes, her memur, her bayi bu kanuna bakar ve sorar "bu kişinin 10 yılı doldu mu?"

Yasaya bir geçiş maddesi koymadıkları sürece hiç bir düzenleme ile önceden araç alanlara 5 yıl sonunda yeni bir araç alma hakkı tanınamaz.

Bu yasadan önce araç alanlar için: satış 5 yıl, alış 10 yıl
Farkında mısınız siz bile daha kesinliği kanıtlanmamış, tebliğ ile düzenlenmemiş, hukuka aykırı olarak geriye doğru işletilmeye çalışılan bu uygulamayı net olarak bu böyledir diyorsunuz. "4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci Maddesinin Birinci Fıkrasının (2) Numaralı Bendinde Yer Alan İstisna"ya yönelik hangi yönetmelik, hangi Kanun hükmünde kararname, hangi düzenleme, hangi tebliğe göre bunu söylüyorsunuz. Artık bir anlayın lütfen vergi dairelerindeki memurlerın keyfi kararlarına boyun eğmeyin. Onlara yazılı olarak; hangi gerekçe ile 5 yıllık süresini dolduran kişiye "Hayır alamazsınız, 10 yılı beklemelisiniz" diyorsunuz diye sormalıyız. Bu kanun maddesi ile düzenlenmiş olan bir hak ve bu hakkın kısıtlanabilmesinin yazılı gerekçesi mutlaka sorulmalıdır? Vergi dairesindeki memurun bize lütfu değildir ki karşısında ezilip büzülelim. Yeter artık.

Arkadaşlar ben iki bayi yle gorusdum vebayilerde kanun geriye işlemez diyor yani 2024 Aralık dan önce alınan araç lar 5 Yıl dolunca satılır ve Yeni Araç 10 yıl şartıyla alınır Toyota ve Renault böyle diyor

@izzet72,

Kanun o kadar net ki. "10 yılda bir defa". Maliye kanuna aykırı bir düzenleme yapamaz. 10 yılın hesabı da kişinin en son aldığı ötv'siz aracın tarihi itibarı ile hesaplanır. Bu bir yorum değil. Kanun net.

Burada bizlerin şu soruya yanıt bulmamız gerekiyor: Yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil tarihi (5 yılını) dolduran engellilerin 10 yıla tabii olacakları (geriye dönük uygulanacağı) zorunluluğu hangi düzenlemeyle belirlenmiştir?

Lütfen yanlış anlamayın, hepimiz aynı taraftayız

Son düzenleme:
@OturanBoğa,
Kanunda yapılan değişiklikle birlikte bu süre 10 yıl oldu. Dolayısıyla 10 yıl şartının kanunda değişikliğin yapıldığı tarih olan 27 aralık olması gerektiğini düşünüyorum. Neticede 26 aralıkta böyle bir yasal düzenleme yoktu. Yine de tebliği beklemekte yarar var üstat... Saygılar...

@izzet72,

Tabii ki aynı taraftayız. İkna olmadığınızda yazmanızdan daha doğru bir şey yok. Yazın tabii.

Ama kanunu okuma şekliniz hatalı.

Yukarıda da yazdığım gibi, herkes, her memur, her bayi bu kanuna bakar ve sorar "bu kişinin 10 yılı doldu mu?".
Bunu nereye bakıp kontrol edecek?
Öncesi-sonrası-şusu-busu yok. "10 yılda bir" şartını kontrol edecek... Ve süre dolmamışsa araç almaya izin vermeyecek. Şu anda maliye'nin uygulaması da bu şekilde.

Eğer sizin dediğiniz gibi olsaydı, kanun yapılırken bir geçici madde eklenmesi ve "bu kanunun yayın tarihinden önce araç alımında ÖTV istisnasından yararlanmış kişiler için bu süre bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl olarak uygulanır" denmesi gerekirdi. Ama böyle bir düzenleme yok. O nedenle hepimize geçmiş olsun...

yazdıklarınıza gore tebligye de gerek yok ve gelmeyecek diyebiliriz sanki ..

@bfb_91,

evet, teknik olarak özel bir tebliğe gerek yok. Olsa olsa bir iç yazı yayınlarlar ve ilgili memurları bilgilendirirler...

Bu konuda asıl uyulması gereken, yasaların nasıl uygulanacagını tarif eden anayasa ve anayasa mahkemesi kararlarıdir. Yasalar Anayasa Mahkemesi kararlari ile de sabit olduğu uzere geriye doğru isletilemez. Maliyenin de buna aykirı gorüş veremeyecegini düşünüyorum. Verir ise de Anayasa Mahkemesine kadar iş gider.

Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca sonradan çıkan bir yasa, yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanmayacaktır (AYM, E.2001/36, K.2003/3). Bu yönde cok sayida anayasa mahkemesi kararları/ yorumu mevcut. Uygulama yapacak vergi dairesinin, "bu yasa çıktıktan sonra, bu kisinin 10 yılı doldu mu?" diye sorup, kayitlarına bakması gerekir.

Bu yasa sonrası, engellinin alacağı araç için 10 yıl kuralı bağlayıcı olur.

• Beğen
Reaksiyonlar: hera
@mehmetbey06,

geri yürüme yok zaten. kimse geçmişten bir hak ihlali de yapmıyor. 5 yılda b ir araç alma ve satma hakkın varken aldın ve "sattın". Hakka konu süreç bu. Sonra dönüp yeniden araç almak istediğinde, durup, yeni mevzuata bakıp, "hassiktir, artık 10 yıldan önce alamazmışım" diyorsun. Olan bu.

Ne zaman ki 3-5 yıl önce aldığın aracı 5 yılın sonunda sana sattırmazdı, işte o zaman hak kaybına neden olurdu ve konu temel hukuk kuralına tasşınırdı. Ama böyle bir şey yok.

Bu çok çok net bir konu. Aksi İM KAN SIZ:

Çok kesin konuşmussunuz.. Saglık olsun. Görüşlerimizi iletmiş olduk. Ilerleye günlerde mahkemelere konu intikal eder ise sonucuna bakarız.

Hükûmet ipin ucunu kaçırdı. Engelli camiamıza geçmiş olsun. :(:(:(

öğretmen soruyor 2 kere 2 kaç yapar?

öğrenci kontratakla cevaplıyor: Alırken mi ? Satarken mi ?

Burası Türkiye. Hukuk sana göre, bana göre, adamına göre işliyor.

Alacağı her şeye en az %40 zam yapan Recep Tayyip Erdoğan, iş vermeye gelince %11, %15 in üstüne çıkmadı. Adalet var mı ?

----------------------------------

EYT liler işe başlarken şu şu şartlarda emekli olmak şartıyla sigortalı oldular.
99 da bir yasa çıktı. (araştırmadım ama bu araç olayına çok benzediğini düşünüyorum)
yasa çıkana kadar emekli olanlar faydalandı, emekli oldu.
Emekli olmayan 99 öncesi işe başlayanlar feryat figan "kanuna aykırı dediler, biz işe başlarken kanun buydu, biz buna göre sigorta ödedik dediler"
yani burdaki araba mevzusu gibi kanunu geriye dönük işlettiler.

99 da yenilen o haklar 2024 te seçim rüşveti olarak iade edildi. ne mahkemeler, ne anayasa mahkemesi düzeltmemişti ki 25 yıl geç geldi adalet.

burdaki itirazlar tabi ki haklı. Engellilerin haklarına acımasızca saldırı var hükümet tarafından.
Ama seçim zamanı sesimiz gür çıkmadı demek ki.

Para veripte "Ulan bu adam parayı buldu mu barda mı pavyonda mı, uyuşturucuda mı kumarda mı harcar deyip" markete göndermeyeceğimiz adamları ...

En azından bayrak inmedi, ezan susmadı, ülke bölünmedi. Ver soğanı, ver ekmeği, ver çoşkuyuu...

--------------------------------------

Kanun o kadar net ki. "10 yılda bir defa".
Merak ettiğim bir konu var mevcutta yeni araç alacaklar içinde satış için beklemesi gereken yıl 5 yıl ama araç alma hakkı 10 yıl değilmi bunu anlamadım ben tebliğde satışlarla ilgili devirle ilgili bir değişiklik yapılmamıştır diyor yani benim anladığım yeni araç almış bile olsa satarken 5 senesini doldurduğunda satabiliyor ama alırken 10 seneyi doldurması gerekiyor satış tarafını 10 yıla çıkarmamışlar sanırım

https://youtube.com/shorts/EX8i8fXQ74o?feature=sharedKonu hakkında hukukçu görüşü bırakıyorum arkadaşlar.
Bu tez öldü sanırım. Sadece önceden alan kişiler için 5 yıl sonunda satış yeni araç almak içinde üzerine 5 yıl daha beklemek gerek. Çözüm basit AKP sandığa gömmek güzelce silkelemek. Ve AKP sandığa çıkamayacak şekilde gömmek ve sonra bir düzenleme ile de geriye dönük tüm suçların yargıya taşınarak kanunlar önünde hesap sormak eee kanunlar geriye doğru gidiyor ise o zaman kimse ağlamayacak. Bu kadar basit.

@Engelliolmak,
Maliye, Anayasa, hukuk falan dinlemem, herkes görüşüme, tebliğime göre plan yapsın demek istemiş. Mahkeme yolu ile aracı olup 5 yılı dolanlar, yeni araç almak için hakkinı arayabilirler. Mahkeme yolu ile süreç tamalanmadan, bu tez öldü demek doğru degil.

Sonuçta tüm engelli grupları için bu ve benzeri yasalar, gerçekten ihtiyacı olan, uzuvları yerine bu araçları kullanan engelli karďeşler icin büyük yıkım oldu. Hukuk olmayınca, engelli aleyhine, maliye bürokrasisi de gücü engelliye yettiği icin bildiğini okuyor. "Gitsinler mahkemede hakkinı arasınlar, zaten % 1 i ancak uğraşıŕ" diye düşündüler muhtemelen. Maliye kasası tamtakır görünmesin diye ilk akillarına gelen engellilerden tasarruf olmuş.

x @mehmet_kiziltaş alıntı: "
🔴Onaylanması gereken ilginç bir bilgi var.
🔴27 Aralık 2024 öncesi aracını satanlar araç alabilir bilgisi geldi. 10 yıl geriye dönük uygulanacak kural ise kanundan önce araç alıp halen süresi devam edenler ve yeni alacak kişileri için 10 yıl dolmadan alamayacağı şeklinde.⁉️⁉️"

Benim anlamadığım Engelli leri n beş yilda aldığı araç Vekilleri e niye bu kadar batdi bu millet bu Vekilleri 2 yıl da süper emekli milletvekili yapıyor ve ölünceye kadar millete yük oluyorlar Engelliye haksızlık ve hak calmak dir bu isde kimin parmagi kasdi versa beter olsun bu durumu yasasin ozaman anlarlar

Üst Alt