Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 yılı Ege Bölgesi Tubitak Projesi / Çakabey Koleji [Araştırma]

onur_korkmaz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İlk olarak tabiatta her insan aynı değerdedir. Herkesin aynı özgürlükleri olması gerekir.Ancak bazı agabeylerimiz , ablalarımız , kardeşlerimiz hiçbir insanın başına gelmesini istemediği şeylerle hayatını bütünleştirmiştir.Biz İzmir Çakabey Koleji sağduyulu birer öğrenci , birer vatandaş en azından vicdanlı birer insan olarak sizlerin ve sizin durumda olanları düşünerek hiçbirşey yapılmadığını farkettik.Bu durum her insan gibi özgürlüklerinizin olmadığını , isteklerinizi ,yapmak isteyipte yapamadıklarınızı sizin desteğinizle elimizden geldiğince bunları dile getirip çözüm arayacağız.

Projeden bahsetmek gerekirse: Engelli bireylerin sosyal alanlardaki çektiği zorluklar , karşılaşılmak istenmeyen durumlar. Bu konuyu seçtikten sonra izmirdeki engelli okullarını ziyaret edip hem arkadaşlarımıza anket yapıp onların ne düşündüğünü hemde en azından ENGELLİ OKULU dediğimiz okullardaki zorlukları gördük.Bu okullarda bile sadece yüzeysel düşünülmüş birçok şey gördük. Sadece tuvaletlerin engelli tuvaletlerin olduğunu ve bunun gibi var demek için yapılan küçük şeyler. . .

Aklımıza gelen bütün herşeyi araştırdık .Yapılan üniversite bazındaki tezleri inceleyip can alıcı problemleri ortaya koyduk.Projemiz baya geniş olmasından dolayı sadece bizim araştırıp normal bi insanın problem dediği problemleri ele aldık.Ancak bundan çok eminimki nice zorluklar çekiliyor ve bunların hiçbiri bilinmiyor.Ele de alınmak istenmiyor çünkü Burası TÜRKİYE...

Sizlerden istediğimiz aklınıza ne gelirse olumlu ya da değiştirilmesi gerekenleri bizimle paylaşmanız. Örnek vermek istersek İzmir Çiğli Kent Hastanesine girerken merdiven başına yapılan engelli asansör engelli hastaların çok daha kolay şekilde giriş yapmaları sağlanmaktadır. Nisan ayında Ege bölgesinde proje semineri var eger burda seçilirsek proje ankaraya gidip türkiye bazında değerlendirilecektir.Sosyoloji dediğimiz zamanda akla gelen ve birsürü konuda aman boşver denilen bir konu olduğu için dikkat cekeceğini düşünüyorum..Heleki Sosyoloji dalı Tübitak için bu yıl İLK.Projemiz uygulanabilir olması yüksek bir projedir

Şunu da söylemek istiyorum forumdaki bütün bu alanda yapılan projeleri okudum ancak size geri dönüşü olmadığını gördüm. Sadece insanların üniversitede sınıf gecme ya da NOT ALMA olayı olmuş. Bizim amacımız proje yarışmasını kazanıp projeyi noktalamamak...

Hepinizden çokkk teşekkür eder paylaştığınız herşeyi dikkatlice inceleyip sizin adınıza savunacağız.

Sanırım proje konusu ya yanlış anlaşıldı ya da olmaz gözüyle bakılıyor :(

Gençliğin verdiği acelecilikle davranıyorsunuz sevgili çocuklar :D

Herşeyden önce bugün pazar.Durun bakalım bir hafta başı olsun, kendimize gelelim.

Gerçekten ilginiz son derece güzel. Bu çok sevindirici üstelik.Ama burada yazılacakları beklerken bence yazılmış o kadar çok konu varki çekilen eziyetler ve sıkıntılar adına.

Siz de onları okuyarak başlayın adım atmaya, ne dersiniz?sadece projeleri değil, forumlarda tartışılan konuları da okuyun.

Hepimize kolay gelsin....

:D

Çok somut sorularla çok somut cevaplar arayın. Aksi halde bu tür çabalar etkisiz kalır.

Ben foruma bu konuyu 2-3 gün önce koymuştum.Şuana kadar internette ve somut olarak çıkarılan bütün eserleri makaleleri tezleri okumaya çalıştık.Yaklaşık 8-9 aydır bu konu üzerinde çalışıyoruz.Forumunuzda bulunan konularıda okudum.Zaten adı üzerinde Tubitak projesi.Ciddi bir proje yarışması.Konuyla ilgili izmirdeki 3-5 engelli okulu ziyaret edip anket çalışması yaptıktan sonra analizledik.Fotografladık ve kamerayla görüntü aldık.Haklısınız bugun pazar ama diğer konulara bugun göz attım ve çoğuna mesaj atılmış.Size yaşınız , tecrübeniz ve bilgilerinizden dolayı saygı duyarım...yine de cevap atmanız beni sevindirdi.Kendinize iyi bakın

onur_korkmaz' Alıntı:
Ele de alınmak istenmiyor çünkü Burası TÜRKİYE...

Burası dünyanın en güzel coğrafyası. Ancak diğer tüm insanların olduğu gibi engellilerin yaşamıda zor. Ve bunda en önemli etkenlerden biride sorunu hemen şıp diye çözen sizin de sergilediğiniz davranış gibime geliyor. Bakın projeyi alalı neredeyse bir yıla yaklaşmış ve siz henüz proje konunuzu bile belirleyememişsiniz. Şimdi projenin teslim süresi gelip kapıya dayanmış ve siz güya proje hazırlayacaksınız.

Bence projenizi tamda kendi durumunuza göre hazırlayın ve sunun. Bu ülkede yaşamın zor oluşunun temel nedeni: Yapıyor gibi yapan insanların çokluğu. Ve sıkıştığında hemen "burası Türkiye" teranesine sarılması.

Önce "yapıyor gibi yapan" insan tipinden kurtulup, "gerçekten yapan yada yapmaya çalışan" insan yaratmayı başardığımızda engellisiyle, sağlıklısıyla hepimiz daha iyi bir TÜRKİYE'de yaşıyor olacağız.

Öncelikle sizinde dediğiniz gibi projeyle uğraşalı 1 yıl olcak ..KOnumuz belli ve projemizi biz tübitak!a teslim ettik ege bölgesi proje sergisine davet edildik.sizden konu istemedik , bunları şıp diyede çözemeyiz elimizde sihirli degnek yok.Ancak sorunları dile getirirsek bunları projede kullanılabilir hale getirmemize yardımcı olur.Nyse destekleriniz için tekrar sağolun sizin eleştirileriniz bize kar olarak dönüyor..

Ah canımcım benim,

Her şeyden önce bir eğitimci olarak az da değil 25 yıllık bir eğitimci olarak sizleri ve sizin davranış şeklinizi anlamıyor değilim.

Herşeyden önce Türkiyedeki engellilerin % 36 sının okur yazar olmadığını biliyormusun?

Bu çok ciddi bir sayıdır aklı selim bir şekilde düşünecek olursak.Böylesine bir durum söz konusuyken olayların kendi istediğimiz gibi bir akışkanlığının olmasını istemek son derece zor.

Bu konuyu saptarken sizlere bir araştırmanın nasıl yapılacağı konusunda da bilgi verilmiş olması gerekir diye düşünüyorum.Yazdığın ilk mesajda bizlerden engelli insanların karşılaştığı zorluklardan söz etmesini istemişsin.

Karşılaşılan zorluklar burada bir çok palatformda yazılı zaten aslına bakarsan. Ama sanki bu hiç yapılmamış gibi bir durum varmış şeklinde bir yaklaşımın var, yanılıyormuyum?

Sanırım bu başlıkta ben bunları yaşıyorum, ben de şunları yaşıyorum diye bir sıralama istiyorsun.

Engelliler bunları dile getirmekten bıktı canımcım.Çünkü bu ülkede sorunları dile getirmenin ötesinde çözümü hiç bir şekilde göremediler.

Herşeyin başında eğitim sorunları var.

Okula gidemiyorlar, gitseler bile koşullarına uygun mimari yapılanma yok. Olsa bile onlara eğitim verecek donanımlı eğitmenler yok.

Bir şekilde ilköğretimi bitirmiş olsalar bile daha yükseğini yapabilme olanaklarına hemen hemen hiç sahip değiller.

Yaptıklarını varsayalım, meslek sahibi olduklarında bunları uygulayabilecek durumları yok.Doğal olarak büyük bir kesim ekonomik anlamda zor şartlar altında.Ülkemizdeki işsizlik sorunu doğal olarak onları da vuruyor.

Ekonomik bağımsızlıklarını kullanamadıkları için kendilerini bir birey olarak görmede zorluklar yaşıyorlar.

Kendilerini bir birey olarak görmede yaşadıkları zorluklar sadece ekonomik boyutlu bir şey değil. Alışagelmiş sakat algılayışı bir çok yönde psikolojik olarak engellileri zor duruma sokabiliyor.

Bir çok anlamda kendilerini bir birey olarak göremiyorlar, buna izin verilmiyor çünkü.

İnsana ait her türlü duyguya sahip olmalarına rağmen yine alışagelmiş düşünceler nedeniyle çoğu şeyi tam olarak yaşayamıyorlar.

Sağlık açısından hemen her şey tam bir rezaleti içinde barındırıyor.

İlk çırpıda aklıma gelenleri yazdım şu anda.Böylesine bir konumda istediğin cevapları alabilmen pek kolay değil.

Çok daha önemlisi var. Sakın kusura bakma, farkında olmadan sanki bir lutufta bulunuyormuş gibi edaların var ya, işte en fazla da bunlar canını sıkıyor engellinin.Öyle cümleler kullanmışsın ki bir eğitimci olarak sizlerin yaşındaki gençlerin davranışını gayet iyi bildiğimden gülümsüyorum. Eğitimci olmasam inan gülümseyemezdim.

İlk mesajınla doğadaki her insanı aynı değerde görmüş olmana rağmen, istediğin sonuçları alamadığından kaynaklanan gizli bir öfken var. Ve doğal olarak cümlelerin sertleşiyor. Hangi hakla bunu yapabiliyorsun?

Eğer gerçekten iyi bir araştırma yapmış olabilsen bu durumun nesnel koşullarını fark edeceksin.Ama çok derinlemesine bir araştırma yapmadığın belli ve bir lise öğrencisi olarak ben bu durumu normal karşılıyorum. Sonuçta bir üniversite araştırma tezi falan değil.

Bir yıl yetmez canımcım, engellileri anlayabilmek ve olayların nedenlerini kavrayabilmek için.

Sağduyulu birey olabilmek "kabul" le söz konusudur ve şu anda sen henüz kabulü sağlayamıyorsun kafanda.Kendi projende cevabı gelmeyen şeylere takılmış durumdasın.Engelli bunları çok iyi görebiliyor ve duyabiliyor ve konuşmamayı tercih ediyor zaman zaman.

Neden konuşmuyor, neden yazmıyor?

Bu sorunun yanıtlarını bulduğun anda projen bir anlam kazanacaktır.

Açıkca söylemek gerekirse yazınızla ilgili bazı şeylere katılıyor bazı şeylere katılmıyorum .Katılmadığım şeyleri ilk başta söylemek gerekirse benim gerçekten amacımın sadece proje olduğunu deginiyorsunuz.Ben asla ve asla öfkeli yanıtlar vermiyorum sadece bi bakımdan eleştirilere cevap veriyorum dilimin yettiği kadar.Biraz sınırı aşıyorsa herkesten de özrümü dilemeyi bilirim.Projeyi hazırlarken kendi yaşıtlarımdan yola çıktım.Sizlerin yaş ve tecrübe bakımından birazda olsa bu durumu kabullenip kendinize göre çözüm arıyorsunuz.Ancak benim ile yaşıt olan engelli arkadaşlarım aynı fikirde değil.Okullarına gittim ilk yazıımda belli ettiğim gibi sadece yüzeysel mimari düzenlemeler vardı.Görme engelli arkadaşlarımın düşe düşe merdivenlerden inip çıktığınıda gördüm.Engelliler ile ilgili türkçe kaynak biraz zor bulunuyor daha doğrusu her yayın aynı konulara değinmiş sanki kopyala yapıştır yapılmış.İnternetten ve kütüphanelerden araştırdığım yabancı kaynaklardaki fikirleri bilgileri projeme koydum.Sizlerin gerçekten Türkiye'de haklarınızın çok az olduğunu görüyoruz.Son olarak çıkan yasa düzenlemelerinde engelli arkadaşlarımızın okul masraflarını artık ödemicekler , sizlerden de vergi alıncak.Sizleri anlamak için 1 yıl değil 10 yıl olsa bile her insanın yaşadığını bir diğer insan aynısını yaşaymaz.Forum sitesinde yazılanları okudum editör abimizlede konuştum bir bölüm açalım o konuların hepsini biyerde toplayalım diye ama kabul edilmedi.Bende dilimin döndüğü kadar kendimi ve projeyi anlatmak istedim.

Üst Alt