Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2008 sigorta girişim var. Sonradan %52 engelli oldum. Emeklilik şartlarım nedir?
Merhabalar ben 2008 sigorta girişim var
2017 yılından beri bir kurumda çalışıyorum çalıştığım da sağlıklıydim.
Daha sonra engelli oldum yüzde 52
Emeklilik şartlarım nedir acaba ?
Memur olarak çalışıyorsanız iş gücü kaybınıza bakacaklar. %52 raporunuzdaki hastalıklara bakılarak iş gücü kaybınız varmı yokmu diyecekler.
% 40-%49 ise hafif iş gücü kaybı 18 yıl 6480 gün
% 50-%59 ise orta iş gücü kaybı 16 yıl 5760 gün
% 60 üstü ise ağır iş gücü kaybı malulen olduğu için sanırım 10 yıl sigortalılık süresi yetiyor 1800 gün primle
2017 yılında memur olduğunuz için emekliliğiniz onaylanırsa emekli maaşınız çok düşük olur bu arada. prime esastan hesaplanıyor aynı ssk da olduğu gibi.
Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
@OturanBoğa,
Merhabalar ,
12.03.1992
06.07.2008
Primlerim 2017 den sonra yatmaya başladı
Maaş aldığımin üzerinden yatıyor şu an için brüt 70 bin yatıyor sigortada görünen
Toplam prim gün sayım 3600 şu an için
@reciss,
Sadece bir hastalikran tek engelim 52 çıktı.
Neden çok düşük olur emekli maaşım sebebi nedir yatan primden bakılmayacak mi ?
Yatan brüt 70 bin dolaylarında aylık buna rağmen neden düşük alıyorum acaba bilmediğim den soruyorum
Hesaplamasını bilmiyorum aylık bağlanma oranı diye birşey var . Hesaplama nasıl yapılır bakmak lazim. Ortalama 2008 sonrasi günü az olanların maaşı hep düşüktü ben ondan demiştim ben emekli maaşları çok düşük diye. Is gücü kaybınız belirlenirse emeklilik şartlarınız ona göre belirlenir.
Bu arada siz hep ssk limiydiniz
Merhaba Arkadaşlar;
01.04.2008 yılında sgk girişim var bu girişim 18 yaşından küçükken çalıştığım yerde yapıldı.
şu an toplamda 3600 gün primim var. işe girdikten sonra engelli oldum.
Ne zaman emekli olabilirim tarih konusunda kafam çok karışık?
ayrıca emekli olduğumda kurumumda emekli olanlar gibi haklarım olacak mıdır ?
örnek: Emekli oldugunda maaşı 25 bin ise benimde 25 bin olur mu aynı sigortamız yatmaktadır.
simdiden teşekkür ederim.
senin durumun ilk 18 yaşını doldurduğun tarihi baz alarak hesaplanması gerekiyor. 18 yaş tarihi baz alıp yasanın değişmediği durumda 16 yıl 4320 güne tabiisin.
Bu arada yeni yasa teklifi ile 1.10.2008 tarihinden önce 4A lı engelli raporu ile emekliliği de ( vergi indirimi ) bitiriyorlar. iş gücü kaybı yönetmeliğine tabii olacaksın. Ordaki hastalıklar listesine göre değerlendirilip karar verilecek.
Cevapların için teşekkür ederim.
1- O zaman benim 18 yasımın doldugu gün sigorta başlangıç tarihim mi sayılacaktır.
2- Ben özel emekli sandığına tabiyim bir bankanın burada şartlar aynımıdır ?
3- emekli maaşın da herhangi bir düşüş oluyor mu engelli de ? yoksa nomralde emekli olacağımda maaşım ney ise onu mu alıyorum ?
1- 18 yaşına girdiğiniz zamanki şartlardan sanırım oda 12.03.2010 oluyor sanırım., ( eyt de de öyle olmuştu. 18 yaşından önce işe giren 99 öncesi olan kişiler eyt den muaftı. ) sizdeki durum da 2008 sonrası gibi gözüküyor.
2- emekli sandığı banka iseniz tam bilmiyorum ama iş gücü kaybıyla belirlenecek. yok 4 a lı iseniz zaten yasa değişecek yine iş gücü kaybıyla belirlenecek. Hastalık listesi KBB bölümüne bakmak lazım
3- Emekli maaşını artıran yıldır ve brüt tutarlardır. Tabii biraz düşüş olacaktır , 25 yıl çalışan ile 16 yıl çalışanın emekli maaşı bir olmaz.
Ben sadece iş gücü kaybı nedir onu anlamadım ? şimdi ben işitme engeli ile sadece yüzde 52 rapor aldım .
bunun işgücü kaybıdamı var daha ?
raporumda %52 yazıyor.
18 yaşından önceki sigortalılığınızda TAM PRİM yatmışsa, yani staj vs. değilse, o zaman emeklilik için başlangıç tarihiniz gün/ay/yıl olarak doğum tarihi + 18'dir.
Eğer 18 yaşından önceki sigortalılıkta prim yatmamışsa, o zaman onun emekliliğiniz açısından hiç bir anlamı yok. Prim yatan ilk gün emeklilik için başlangıç. tarihi olarak dikkate alınır.
engelli raporunda hastalığınız yazdığı için ve sürekli olduğundan orta düzeyde çalışma gücü şartlarınızla iş gücü kaybınızın sgk tarafından değerlendirilmesini isteyebilirsiniz. uygun görülmesi halinde emekliliğinizi isteyen bir dilekçe ile başvurunuzu yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
kaç gün olduğu önemli değil. Tam primse, bir gün bile olsa sigorta başlangıcını tetikler.
12.03.1992 + 18 = 12.03.2010 tarihi emeklilik için başlangıç tarihinizdir. SGK Hastalık Listesi'ne göre alacağınız tanının düzeyine göre emeklilik kriterleriniz: