Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 sigorta girişim ve 3068 prim günüm var. Emeklilik şartlarım nedir?

can0138

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar, 3068 prim günüm var.
4a tescil başlangıç tarihim 01.09.2006
iki buçuk yıl önce bipolar bozukluk hastası oldum.
7 yıldır kamuda işçi statüsünde çalışıyorum. Rahatsızlandıktan sonra ilk başlarda işe adapte olmakta çok zorlandım. Doktorum malulen emeklilik önerdi. Fakat kendimi zorlayıp işe adapte oldum.
İş yerinde Bipolar arkadaşımın yüzde 40 engelli raporu var. Ben de yüzde 40 engelli raporu alırsam burada araştırdığıma göre 20 yıl 4400 güne göre emekli olabiliyorum. Fakat emeklilik hesabı yapan siteler hep daha kısa sonuçlar verdi.
Şu an aylık 30 günden primim yatıyor.
Birinci sorum çalışmaya devam edersem yüzde 40 rapor ile ne zaman emekli olabilirim?
İkincisi sgk'nın emekli aylığı hesabına baktım, prim günümün yanında kazanç kısmında 890,586.84 yazıyor. E devlette en son 2022 8.ayda p.e.k. Bsmk dğr/ ek gstrge 27.625,88 görünüyor. Eğer emekli olursam şu an aldığım maaşın kaçta kaçını alabilirim? Yarı yarıya düşerse boş yere emeklilik hayali kurmayayım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Yüzde 40 rapor alırsanız vergi indirimli 17 senede emekli olursunuz

Cevabınız için sağolun. Dişimi sıkıp bir kaç yıl daha seve seve çalışabilirim. Emekli olursam maaşım yüzde kaç düşer peki?

Bir de sormak istediğim yüzde 40 raporla vergi indirimi almak ne işe yarıyor? Maaşımıza etki yapar mı?

4a statüsünde çalıştığınız sürece 01.09.2006 + 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 primle emekli olacaksınız.

Maalesef emekli maaşınız en az yarı yarıya düşecek.

Vergi indirim hakkı emekliliğiniz için şart. Onun dışında maaşta neredeyse hiç bir etkisi olmayacak.

2008_oncesi.PNG

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Küçük çocuklarım var maaş yarı yarıya düşüyorsa emekli olmam zor. Peki bu durumda yüzde 40 rapor alsam. Vergi indirimi alsam. Fakat elimden geldiğince çalışmaya devam etsem. 4 yıl sonra emekliliği hakettim, fakat 10 yıl sonra emekli oldum. Bu durum maaş açısından lehime mi olur? Yoksa yine maaşım yarı yarıya düşer mi? Aslında sigorta primim yüksekten yatıyor. Ne zaman emekli olursam çalışırken aldığıma yakın emekli maaşı alabilirim?

emekli maaşının fazla bağlanması için çalışma hayatının genelınde ödenen sigorta primlerının oldukça yuksekten yatması gerekır bence 2006 dan sonra 20 yılı doldurdugun zaman yanı 2026 yılında hıc beklemeden emeklı ol sonra tekrar başka işte veya mevcut işinde çalışabılırsın böylece hem emeklı maaşı alır hemde tekrar çalışıp çift maaş alırsın

can0138

Eğer mümkünse, emekli olup maaş alırken sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmak maddi açıdan en makul yol. 2008 öncesinde sigortalı olduğunuz ve 4a statüsünde emekli olacağınız için bu hakkınız var.

8. ay yatan P.E.K. 27.625,88 net maaşınız ne kadar?
YATAN PRİM YÜKSEK BENCE?

Maaşım iki çocuk yardımı, İngilizce dil tazminatı dahil 18 bin lira hocam. İngilizce yds'den 83.75 puanım vardı. Şimdi 50 alabilir miyim bilmiyorum. Kpss'den 86 alıp atanmıştım. Hayattaki bütün engelleri aşa aşa giderken duvara tosladık. Engelli olduk. İlk atak geçirdiğimde tam deli olmuştum. Şimdi yine aklım başımda çok şükür. Korkuyorum tekrar atak gelecek diye. Yanlış birşey yapıp işten atılacağım diye de korkuyorum. Allah hepimize sağlık sıhhat afiyet versin.

Evden işe, işten eve gitmek haricinde bir yere gitmekten korkuyorum. Hele hastaneye gitmek rapor almak falan çok ürkütücü geliyor. Nasıl yapacağım ne yapacağım bilmiyorum. Hastanenin yolunu bile zor bulurum. Psikoloğum bu durumu düzeltebilir mi bilmiyorum.

Babama engellilik konusunu açtığımda çok sert tepki vermişti. İnsanın durumunu inkar etmesi kadar mantıksız birşey olabilir mi? Normal değilim işte. Sert insanlardan çok çekiniyorum. Mücadele edecek gücüm yok.

Burada yazdığınız şeyler bana çok iyi fikir verdi. Ankara'da rapor alım süreçlerini takip edecek, evrakları düzenleyecek, ücreti mukabilinde yardım edecek bir aracılık kurumu biliyorsanız paylaşırsanız çok sevinirim.

Bende bu süreci organize edecek kafa yok.

Merak ettiğim bir soruya cevap buldum buraya koyuyorum:

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERİN EMEKLİ MAAŞI ARTAR MI?

1 Ekim 2008 öncesinde emekli olmaya hak kazanan ancak sonra çalışmaya devam etmek isteyen kişilerin önünde iki farklı yol bulunuyor. Biri normal şartlarda olduğu gibi 4/a sigorta primlerinin ödenmesi diğeri ise sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmak. Eskisi gibi sigorta primleri 4/a'lı olarak yatırılan emeklilerin emekli maaşları kesilir. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam eden emeklilerin ise ödedikleri primler yüksek olmakla birlikte emekli maaşları yatmaya devam eder. Sosyal güvenlik destek primi yatırarak çalışmaya devam eden emeklilerin emekli maaşları yatmaya devam ettiği için emekli maaşlarında çalışmaya bağlı bir değişiklik olmaz. Emekli maaşlarını kestirenler ise normal bir çalışan gibi değerlendirildikleri için tüm sigorta kollarına primleri ödenir ve tekrar emekli maaşı almaya başlayacakları zaman çalıştıkları bu süreler de dikkate alınarak maaşları yeniden hesaplanır.

1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olmuş kişiler ise emekli olduklarında SGDP ödeyerek çalışma imkanı elde edemezler. Bu kişiler aylıklarını kestirip çalışmak zorundadırlar.

Anladığım kadarıyla emekli olup çalışmaya devam edersem emekli maaşım artmayacak. Bu durumda ilerde zorluk çekerim. Yapabileceğim tek seçenek ilaçlarımı kullanıp güçlü kalmaya çalışarak iş hayatına devam etmek oluyor. Şimdi merak ettiğim konu ise şu,

gittim yüzde 40 rapor aldım. Emekliliği 2026 yılında hakettim. Fakat bunun üzerine on yıl daha çalıştım. 2036'da emekli oldum. Bu durumda emekli maaşım yine yarı yarıya düşer mi?

can0138

Sakın ama sakın ama sakın emeklilik için bir danışman firma veya kişi ile iş yapma! SAKIN! Bu işler evrak işi, zaten sen yapacaksın ve prosedür kendiliğinden işleyecek...

Yapmanız gereken, emeklilik zamanı gelmeden önce Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu almak ve sonra onunla işyerinizin bağlı olduğu vergi dairesine gidip sakatlık indirim hakkına başvurmak. Bu hakkı elde ettikten sonra iş emeklilik günü geldiğinde sgk'Ya gidip "ahan da vergi indirim hakkım, sigortalılık sürem ve prim gün sayım da tamam, beni erken Yaşlılık emeklisi edin" demek. Bu kadar.

Emekli olduktan sonra çalışmak aldığın emekli maaşına eti etmez.

Emekli olmayıp fazla çalışmak emekli maaşını -primler çok yüksekten yatmadığı sürece- etkilemez. Dediğim gibi, en makulü, emekli olup emekli maaşı alırken aynı zamanda çalışmak...

Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim Bülent Bey. İyi ki varsınız. İnsan yalnız olmadığını hissediyor. Gösterdiğiniz adımları takip edeceğim.

Benim Prime Esas Kazancım geçen ay 27.625,88 liraydı. Bu yüksek bir değer sanırım. İşten atılmadığım sürece canımı dişime takıp çalışırım. Zaten doktorum da çalışmamın daha iyi olacağını söylüyor. Bir an önce emekli olayım diye bir kaygım yok diyebilirim. Fakat iş yerinde beni bunaltmaya başlarlarsa diye emeklilik hakkımın elimin altında olmasını istiyorum.

Burada sormak istediğim son bir şey var, babamla rapor işini konuşup ikna ettim, ama 2026 yılına daha çok var sen bunları düşünme dedi. Babam haklı mı yoksa gidip bir an önce rapor almam daha doğru mu olur? Malum sürekli birşeyler değişip duruyor.

Korktuğum kötü senaryo şu, tekrar atak geçirip akli dengemi kaybedebilirim. İş yerinde beni istemeyebilirler. O zaman emekli olamazsam büyük sıkıntı olur. Bunun için kafam yerindeyken rapordu emeklilik hakkıydı her şeyi kazanıp beklemek istiyorum. Çalışamaz hale gelirsem -Allah korusun- bir dilekçe ile emekli olmak istiyorum.

Üst Alt