Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 sigorta girişi ve %50 raporla emeklilik kriterlerim nedir?

Çernobil

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhaba, burada çok tazeyim ve bu benim ilk mesajım. Endişeliyim, haklarımı hiç bilmediğim gibi bunlardan yararlandırılmadığım hususunda güçlü şüphelerim var.
i. 27 Ekim 986 doğumluyum ve %50 engelliyim.
ii. Girişi 15.12.2006, çıkış 31.12.2006 tarihi olmak üzere 506-aphb statüsünden sigortalı görünüyorum.
iii. 16.06.2008'ten itibaren aralıksız a4 kolunda işçiyim, aphb satatüsündeyim ve asgari ücret alıyorum. prime esas kazanç 2.943.00 tl yazıyor, ancak geçen ay hesabıma 2377 tl yatmış
iv. Sekiz, on sene önce VERGİ İNDİRİMİ için Beşiktaş'ta(Ya da o taraflarda) bir kuruma gidip başvuru yapmıştım. Sanırım engellilik oranıma göre 350 tl fazla para almam gerekiyor. Ama önceki maddede de yazdığım üzere 2377 tl alıyorum.
v. Şirketlere göre, devlet nezdinde suçlu duruma düşmemek için her 50 işçide 1 ödenmesi gereken bir asgari ücret kalemiyim. Hiçbir şeye imza atmıyorum, hiçbir evrağı görmüyorum.
vi. 4352 toplam uzun vade gün sayım var.
vii. Ne zaman emekli olurum, emeklilikten ne kadar süre önce hangi başvurularda bulunmam yararıma olur?
viii. Gerçekten 867 tl mi emekli maaşı alacağım?
ix. Vergi İndirimi konusunda hakkım yeniyor mu? Emeklilik ikramiyesi, kıdem tazminatı ya da engelliliğe ilişkin bilmediğim ek bir gelir alacak mıyım?
x. 867 tl'ye nerede ev kiralayabilirim, nasıl yaşarım ki? Önümdeki süreçler neler, beni ne bekliyor? En azından ev kiralayabilmek için gerekli yardımı alabilmem için başvurabileceğim bir devlet kurumu var mı?

Özür dilerim, umarım yardımcı olacak mütehassıs birileri vardır burada, herkese teşekkürler.

15.12.2006 + 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 primle emekliliği hak ediyorsun. Yani 16.12.2026'da defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirim hakkın da varsa emeklisin.

Şu anda en düşük emekli maaşı 1500 tl (ama 850 tl maaşı olup maaşı bu seviyeye yükseltilenler birkaç yıl zam göremecek)

Emekli olduğunda + kira yardımı vb. bir şey maalesef söz konusu değil. Bir ev arkadaşı ile küçük bir köy/kasaba hayatından başka bir yol gelmiyor aklıma.

Yine madde madde yazayım;

i. 15 yıl sigortalılık süresi olduğunu sanıyordum. 2007, Ocak'ta yasa değişeceği için 2006'da sigortalı gösterildim.
ii. Defterdarlık işi canımı sıkıyor. Çünkü müracaat ettiğime adım kadar eminim ancak maaşıma ek olarak 350 tl değil, 45 tl civarı bir meblağ alıyorum.
iii. İş yerime çok sık gitmiyorum. İnternette "Vergi İndirimi Sorgulama" sayfasında "Dosya Numarası" istiyor. Hangi dosya ve ben nereden bulabilirim bu numarayı?
iv. Defterdarlıktan sakatlık indirim hakkım yoksa o tarihte emekli olamıyor muyum? Neden ki? Emekli olmayayım daha iyi.
v. 2324 tl gösterilirken hesabıma niçin 2377 yatıyor? Prime esas kazanç 2943 tl neyin nesi?
vi. İş serbestim olduğu için emeklilik tarihini kaçırırsam ne olacak? İş yerimin hala beni çalıştırma olasılığı var mı?

Ne menem ne pestenkerani bürokrasiler bunlar. Boğuldum

Çernobil

Vergi indiriminin maaşa yansıması zaten 45 tl'dir. Önemli olan defterdarlıktan bu hakkın olup olmadığı.

Vergi indirim hakkı yoksa erken emekli olamazsın.

Emeklilik senin kararın. işveren zaten ne zaman emekli olacağını bilmez, emekli olmayıp çalışmaya devam edebilirsin. Ama emekli olup maaş alırken sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam da edebilirsin.

Ben şirketime göre, emek gücünü satmak suretiyle onların karlılığını arttırarak altınların üzerine yatan dev ejderha gibi sektördeki hükümranlığının sürmesini sağlayan bir proletarya mensubu değilim ki. Lanet ettikleri pozitif statü hakları yüzünden devlet tarafından suçlu duruma düşmemek için 50 işçide 1 ödemek zorunda kaldıkları bir asgari ücret kaleminden ibaretim. Basit, bayağı bir muhasebe borcuyum. Bunun için şirket beni son kullanma tarihim dolunca şu ya da bu sebepten aynen ıskartaya çıkartacaktır. Bir dakika tutmazlar. Formel olarak çalışıyor gösterilsem de faal olarak çalışkanlığım tartışılır. Bana kapıyı göstermemeleri için diretmek istiyorum, bunu nasıl yapabilirim ki lenduha avukat ordularıyla gezen Gargantua gibi bir şirkete?

Peki, emekli olup çalışmaya devam ettiğimde -sanırım aynı işten bahsediyoruz- Sosyal Güvenlik Destek Primleri'ni neden ödeyeceğim ki? SGK ile şahsi olarak ilişiğim sadece emekli maaşı almak üzerine oluyor. Şirket ile devlet arasındaki bağda gerekli olan bir ödeme mi bu primler? Benim verilerim ışığında bu ne kadar olacaktır? Yani şirketime efendim, siz bana 2377 tl veriyorsunuz zaten, oradan primlerimi benim yerime düşün(atıyorum 500 tl, sahi ne kadar bu destek primleri?), 1877 tl verin bana, emeklilikten de 1500 tl geliyor 3377 tl alayım, desem oluyor mu yani? Beni bir dakika tutmazlar ya. Beni tutunduralım ya, falan mı demeli?

Çernobil

Beyfendi siz olmazsanız emekli olduğunuzda başka engelli bir personel arayışına girecekler. Beni neden tutsunlar ki sorusunun cevabı tamamen sizin iş performansınıza dayalı. Gelelim neden SGDP ödüyorum sorusuna Mevzuat gereği Emekli bir çalışana SGK ödenmez SGDP ödenir de ondan sosyal güvenlik destek prim, işverenle yaptığınız sözleşme doğrultusunda(maaşınızı brüt mü anlaştınız net mi bilmiyorum) işveren veya anlaşmanıza bağlı olarak sizin brüt maaşınızdan ödenir

umetinn

Evet, aslında engelli işçi sirkülasyonu durumunu ben de düşünmüştüm. Ancak bu işlerden Medyum Memiş'in astrofizik bilgisi kadar anladığımdan mütevellit şu primitif algoritma ekseninde olayları tahayyül etmiştim:

Engelli kadrosunu işgal etmekteyim> Prim günüm ve yaşım doldu, emeklilik günüm geldi> Şirketin artık prim günü dolmuş birisine ödeme yapması onun devletin zorunlu tuttuğu engelli kadrosunda eleman çalıştırma mükellefiyetini yerine getirdiği anlamı taşımaz. Çünkü yaptığı ödeme emekli olmuş birisine yapılıyordur> Şirket beni emekli eder> Devlet baskısıyla körpe bir engelliyi işe alarak yasalara uygun davranmaya başlar.

Çernobil aslında şöyle düşünelim işveren işi bilmeyen yeniden yetiştirilecek birini istemez tabi bu yaptığınız işin niteliğine bağlı az öncede dediğim gibi bu emekli olduktan sonra çalıştırılıp çalıştırılmama durumu tamamen sizin performansınıza bağlı

Emekli olduğum işyerinde yeniden engelli kadrosunda çalışmak!?

Merhaba, ben %50 engelliyim ve asgari ücret ile on beş senedir bir yerde çalışıyorum. Sanırım birkaç aya emekli olacağım. Emekli olsam da şirket beni çalıştırmaya devam ederek "engelli personel" çalıştırma yükümlülüğünü yasal olarak devam ettirmiş olur mu? Aslında maaşım çok fazla düşeceği için emekli olmak istemiyorum. Ancak asgari ücret aldığım için ve kötü hayat şartlarına itildiğim için emekli maaşım da yatarsa tek başıma yaşayabilirim.

Teşekkür ederim.

Evet
emekli olduktan sonrada engelli işçi kadrosundan çalışabilirsin.

Merhaba,

Normalde EMEKLİ olduktan sonra çalışılmıyordu sanırım ama torba yasanın onaylanması sonucu artık emekli olunup çalışabilirsiniz. Bizim şirkette emekli olup çalışan çok insan var. Engellisi de normal statüsü de.

azizyasar
Ne kadar da kanunda yeride olsa bazı kurumsal firmalar ve bankalar gibi yerler emekli olan personelin tekrar ne kapsamda olursa olsun çalışmasına sıcak bakmıyor.

emir79

merhaba kuruma göre değişiyor , ben özel bir bankanın genel müdürlüğünde çalışıyordum 2014 den beri 31.03.2021 tarihinde emekli oldum emekliliğimi verdim, bankamda tekrar çalışmam için onay verdi 01.04.2021 den itibaren de çalışmaya tekrar başladım..

Cok şanslısınız, bizde mümkün değil, iyi günler

Çernobil

düşünceinizin tam tersine asgari maaş ile çalışmaya devam ederseniz çalıştıkça ilerde alacağınız emekli maaşınız dahada düşecek (malum 2008 sornrası yatan primler abo3 oranıyla düşük hesaplanıyor çünkü)

hatta şöle ürkünç bir örnek vereyim ; 2008 sonrası yatan asgari her aylık prim maaşınızı 5-15 tl arası düşürüyor,emekliliğinizi uzattığınız her ay için bu tutarlarda emekli maaşınız ileriye dönük düşecek

bir an önce emekli olup çalışmaya da devam edin,sizin lehinize

merhaba, ben zaten asgari ücret alıyorum ve emekli olunca inanılmaz düşük maaş alacağım. emekliliğe direnmek benim yararıma değil mi? nihayetinde bir emekli maaşı taban bariyeri yok mu? her halükarda en düşük seviyeden emekli olacağım. bu yüzden de emekli olmak istemiyorum. hem emeklilik hem engelli kadrosunda çalışmayı bu yüzden sormuştum.

örnek vereyim,bugün emekli olsanız 2000 tl maaş bağlandı diyelim size

siz emekli olmadınız 2 yıl sonra oldunuz,maaşınız sandığınızın aksine artmayacak,tam tersi düşecek,misal 1800 tl olacak

sgk girişiniz 2008 ve sonrası ise sıkıntı yok

ama 2008 ve varsa 2000 öncesi yatırdığınız primlere oranla maaşınıza artı değil eksi yönde etki edecek

sgk'ya aralık 2006'da girip iki hafta sonra çıktım yine aralıkta. 2008 haziran'dan itibaren ise non-stop.

mesajınız ekseninde dört sorum var:

1- sgk giriş tarihlerim beni olumsuz mu etkiliyor?
2- varsayalım emekli oldum. hem emekli maaşı alıyorum, hem işyerinden maaş; bu durumda maaşımı her ay bir öncekinden eksik mi alacağım? yoksa işyerinden maaş aldığım için emeklilik kesilip sadece işyeri maaşını mı alacağım? ve bende paso, ben artık sadece emeklilik maaşı alacağım dediğim zaman (işyerinden çıktığımda) mı maaşım törpülenmiş olacak?
3- emeklilik başvurusu yapmadan çalışmaya devam edersem yine de kesilecek mi?
4- yine varsayalım emekli oldum ve aynı zamanda çalışarak işyerinden maaş allıyorum. çift maaş alıp almadığımı hala bilmemekle birlikte, 150 sene sonra işi bıraktım diyelim. emekli maaşım 0 liraya kadar düşüp bir de üzerine ben borçlu çıkmayayım? bunun bir bariyeri yok mu "1600 tl'nin aşağısını insanlık onuruna aykırı olduğu için ne olursa olsun emeklilere vermiyoruz" denmiyor mu? çünkü ben zaten en aşağıdan emekli olacağım. hala erir mi param?

teşekkür ederim.

Bende 2016 yıllında emekli oldum asgari ücretle çalışıyordum hep 705 tl emekli maaşı bağlandı mecbur yine devam etmek istedğim söyledim çalışmaya devam ediyorum yine asgari ücretle

peki kurum kabul etti diyelim emeklilik tazminatımı veriyorlar mı? sonra maaş nasıl oluyor sgk kesintiis kesilmeden direk mi yatıyor?

Çernobil

Merhaba,anladığım kadarıyla bilgi kirliliği içinde doğru yanıtları arıyorsunuz.Size sorularınız üzerinden kısaca bahsedeyim ;

1-SGK sigorta başlangıç tarihi Ekim ayının 2008 yılı tarihinden sonra olanlar için ne yazık ki olumsuz bir emeklilik süreci mevcuttur.Bu tarih veya daha sonraki bir tarihte ilk sigorta başlangıcınız varsa Ekim 2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan kişilere göre her zaman daha dezavantajlı olacaksınız ve bunun değişimi sadece kanun yapımı veya değişimi ile olduğu için şu an itibari ile olması mümkün değildir.

2-Engelli vergi indirimi ile emeklilik şartları ile emekli olursanız aynı anda hem çalışıyor iseniz çalıştığınız maaşı hemde emeklilik aylığınız almaya devam edeceksiniz.Sizin deyiminizle aylık çift maaş alacaksınız.Bu şekilde 2 maaş aldığınızda herhangi bir maaşınızdan ne şekilde olursa olsun kesinti yapılmayacak.

Kafanızı karıştıran sanırım malulen emeklilik şartlarıdır diye tahmin ediyorum.Yasa koyucu malulen emekli olanlara tekrar çalışma imkanı ne yazık ki vermemiştir.Malulen emekli olanlar tekrar işe girerlerse emekli maaşları kesilir ve çalıştıkları sürece sadece çalıştıkları maaşlarını alırlar.Malulen emekli olan kişiler işlerinden ayrıldıktan sonra SGK kurumuna başvurarak tekrar emekli maaşlarını bağlatabilirler.

Bu konuların dışında olan engelli vergi indirimi ile emekliler daha öncede bahsettiğim gibi hem emekli maaşlarını hemde çalışıyorlarsa çalıştıkları maaşlarını beraber hiçbir kesinti olmadan alabilirler.

3-Emekli olmak sizin isteğinizle olan bir vatandaşlık hakkıdır.Bir vatandaşımızın her ne sebeple olursa olsun SGK kurumunu emekli olma şartlarını karşıladığı an emekli olması ile ilgili bir yaptırıp söz konusu değildir.Dileğiniz zaman emekli olabilirsiniz.Emeklilik hakkınız geldiği halde emekli olmadınız diye hiç bir kurum veya işveren çalışarak aldığınız maaşı kesemez veya size yaptırım uygulayamaz.

4-Size 2.sorunuz cevabında yazdığım gibi engelli vergi indirimi ile emekli olursanız sizin deyiminizle kesintisiz çift maaş alabilirsiniz.

Emekli maaşlarının düşmesi konusu mevcut hesaplanmış emekli maaşınızın maksimum taban aylığa düşmesi ile sona erebilecek bir yapılanmadır.Yazınızda belirtiğiniz gibi emekli aylığının bir taban yani en az aylığı herkesin alabileceği bir tutar olmakla birlikte hiç bir vatandaşımızın ileride alacağı emekli aylığı tutarı asla sıfır"0" olamaz.Her yıl belirlenen ve açıklanan en düşük emekli aylığı tutarı o yıl emekli aylığı alacak tüm vatandaşlarımızın eline geçen en düşük emekli maaşını ifade eder.Yani emekli olup aylık almaya devam ederken borçlu çıkamaz.Hukuken ve sistematik olarak mümkün değildir.

Tabii çalıştığı yıllarda kişilerin SGK primleri ne kadar yüksek yatarsa emekli aylıkları da o kadar yüksek olacaktır.

Biraz öncede belirtiğim gibi her yıl emekli olacaklar için en düşük emekli aylığının ne kadar olacağı ilan edilir.Her emekli olan kişi en az o emekli tutarını alır.Bu sene 1.500 TL olarak belirlenmiştir.Bu demek oluyor ki bu sene emekli olan herkes aylık en az 1.500 TL maaş alabilecektir.

1.500 TL emekli aylığı emekli olanın kendisine verilen tutarı belirtmektedir.Bu tutar yetim,ölüm gibi emekli olan kişi dışında akrabalarına verilen emekli maaşları ise bu tutarın hisseleri oranında hesaplanarak ödenmektedir.

Umarım merak ettiğiniz soruları yanıtlamış ve içinizi bir ferahlatabilmişimdir.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

hanifeaydin

Merhaba,çalışırken emekli olamaya karar verip aynı işyerinde çalışmakla ilgili işvereniniz ile anlaşma sağlayarak yasal haklarınızı emekli olduktan sonra kaldığı yerden devam edebilir.Yani iş sözleşmesi ile herşey mümkündür.

Emekli olduktan sonra bu şekilde veya herhangi bir iş sözleşmesi ile emekli maaşınızda yasalar çerçevesinde kesinti yapılması mümkün değildir.

Saygılar.

hanifeaydin

emekli olurken zaten kıdem tazminatı alıyorsunuz sendikalı iseniz toplu sözleşmede varsa ihbar tazminatıda alırsınız
sonra tekar işe giriş yapılıp çalışmaya devam edersiniz
sgk emekli çalışanlardan kesinti yapmıyor

çok teşekkür ederim yanıtlar için umarım zamanı gelince işyerim kabul eder. Aralık ayını bekleyeceğim Allah ömür verirse

Çok teşekkür ederim. ikinci maddenize biraz takıldım. Sosyal Sigortalar bilgim hiç yok. İkinci maddeye göre önce "vergi indirimi" ile emeklilik halinde çalışabileceğimi, ardından "Malulen emeklilik" halindeyse çalışamayacağımı söylediniz. Ben vergi indirimine yıllar önce başvurmuştum ve bu ay maaşım 2.882.90 tl olarak yattı ve engelli kadrosunda çalıştığım için de sanırım malulen emekli olacağım. Malulen emeklilik başka bir şey mi yoksa? Çift maaş durumunu anlamadım açıkçası.

Çernobil

Rica ederim.

Engelli vergi indirimi ile emeklilik adında anlaşılacağı gibi SGK emeklilik servisine engelli vergi indirimi belgenizi ibraz ederek ve engelli vergi indirimi ile emeklilik şartlarını karşılamanız kaydı ile olunan bir emeklilik sistemidir.

Malulen emeklilik ise diğer emeklilik şartlarına göre daha kısa sürede ancak daha farklı yollarla olunan , sistem gereği ancak SGK kurumuna başvuru yaparak ilerleyebileceğiniz ve başvurunuzun uygun bulunması halinde malulen emeklilik hakkı aldığınız diğer bir emeklilik sistemidir.

İkisi arasındaki fark belirtiğimiz gibi olmakla birlikte sizin başvuru yapacağınız emeklilik sistemi SGK kurumuna başvurarak sizi hastaneye sevk etmesi ve size verilecek rapor sonucunda malulen emeklilik sistemidir yada elinizdeki engelli vergi indirimi belgesi ile emeklilik şartları karşılamanız ile yapabileceğiniz emeklilik midir?

Bu sorunun cevabını siz biliyorsunuz.Artık aralarındaki farkı da bildiğinizi düşünüyorum.

Saygılar.

Not: Engelli vergi indirimi emekli olanlar kişiler veya malulen emekli olan kişilerin hepsi engelli vatandaşlarımızdır.Sizin engelli kadrosunda çalışmanız emeklilik sisteminizi belirlemez.Emekli olmak istediğinizde hangi emeklilik sisteminin şartlarını karşıladı iseniz o emeklilik sisteminden emekli olabilirsiniz.

Tekrar soru yazmak istiyorum.Siz emekli olduğunuzda direk SGK kurumuna başvururarak ve sizi bir hastaneye sevk ederek emekli edebileceği malulen emeklilik sistemi ile emekli olacaksınız yada engelli vergi indirimi belgesi ile SGK kurumu emeklilik servisine gerekli şartları karşılayabildiğiniz takdirde engelli vergi indirimi ile emeklilik sisteminden emeki olabileceksiniz.

Sizden ricam internet sisteminde malulen emeklilik ve engelli vergi indirimi ile emeklilik nedir şeklinde bir araştırma yapmanız ,bu konuda yetkili bir kişiden veya SGK emeklilik servisi memurundan doğru bilgiler almanızdır.

Son düzenleme:
Evet hocam, vallahi tufaya gelmeyelim. Bir de engellik oranları yeni sistemde düşmüş deniyor. Tekrar sağlık kurulu raporu çıkartırken oranım düşüp engelli sayılmazsam, ne işler açılır başıma onu da bilmiyorum. Tek istediğim, zaten en düşük seviyeden alacağım emekli maaşım ile yine en düşük seviyeden alacağım işçi maaşımı aynı anda alarak işyerimin engelli personel kontenjanını doldurmaya devam ederek aile içi şiddetten kaçmak.

ben direk cimer e de detay sorup elimde bu resmi yazı ile insan kaynaklarına gideceğim.normal emeklileri işyerinde çok duymuş emekli olup devam ettiler.eğer beni kabul etmezlerse elimde resmi cevap olacaktır.

Üst Alt