Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 sigorta girişi ve vergi indirim hakkım ile emeklilik şartım nedir?

cun0nline

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
ilk sigorta girişim 2003 sonrasında sigortasız da olsa başka işlerde calışıp 2010 da bir bankada işe başladım(devlet bankalarından birinde)vergi muafiyeti yazısını biraz gec aldım 2021 in sonuna dogru ve yararlanmaya başladım bu haktan...
Aynı zamanda mevcut emeklilik tarihim 2041 iken güncellenip 2023 e çekildi, ve kontrol muayenesi yok sürekli...
İnsan kaynakları istersem 2023 te ama devam etmek istersem de 2041 e kadar çalışabileceğimi söylediŞimdi doğrumu anlamışım diye sormak istedigim şu ben "1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan, o bağlamda vergi indirimi ile emekli olan/olacak kişiler bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek." bölümüne tabi olmuş oluyorum değilmi ?

Teşekkürler şimdiden

cun0nline

Elde etmiş olduğunuz vergi indirim derecesi ile aşağıdaki şartlarda erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

2008_oncesi.PNG

Yeni yönetmelik sizi ilgilendirmiyor.
Ama dikkat! Vergi indirimine temel olan rapordan sonra her ne amaçla olursa olsun düşük oranlı yeni rapor alındığında, emeklilik sonrasında SGK'nın kontrolüne çağırılmanız çok çok muhtemel olur. O nedenle, hiç bir gerekçe ile yeni düşük oranlı rapor almamanız çok önemli. SGK emekli ettikten sonra kontrol muayenesi isterse ve rapor oranı %40'ın altına düşerse emekliliği sonlandırır.

Çok teşekkür ederim...Rapor süreci çok meşakkatli hatırlatmanız için ayrıca teşekkür ederim..Yeni rapor almamı gerektirecek inşallah bir durum söz konusu olmaz çünkü yeni bir rapor alma niyetim kesinlikle yok.. sevgiler

bende benzer durumdayım

2003 sgk başlangıcım var 2004 yılında aldığım %40 devamlı raporum var, 2006 yılında 657/4b/4c kapsamında çalıştım ardından

2010 da kamu bankasında banka sandığına bağlı olarak çalışıyorum. En son çalıştığım yerde hizmet birleştirme yaptım son çalıştığım yerde 10 yılı doldurdum, sağlık problemlerim arttı toplamda 16 yıl 9 ayı geçti, şimdi engelli raporuma istinaden emeklilik için süremin dolduğunu öğrendim ama vergi indirimi almam gerekiyor mu?

Vergi indirimi almam neden gerekiyor asgari ücretten vergi kalktı diye biliyorum bende asgari ücretten bir miktar fazla alıyorum. Ben çalışarak daha fazla hasta olmak istemiyorum emeklilik sürem dolmuş ve emekli olmak istiyorum fakat tek şart var vergi indirimi almam gerekiyormuş ben SGK’lı değiliim vergiyle ilgili bir sorunum yok ki…

velhasıl kelam benim vergi indirimi almam lazım mevcut rapora mı oran verecekler yeni rapor mu oluşturacaklar?

durum0

Merhaba,

01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan engelli vatandaşlarımızın 506 sayılı mülga kanun gereği Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olurlar.Kanun maddesi gereği almaları gerekmektedir.01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar ise 5510 sayılı kanuna göre Engelli Vergi İndirimi belgesi almadan emekli olurlar.Ancak 5510 sayılı kanuna göre engelli vatandaşlarımızda bu sefer ellerinde Sağlık Kurulu raporu olsun veya olmasın SGK tarafından tekrar hastaneye sevk edilerek yeniden değerlendirme yapılır ve son kararı SGK sağlık kurulu verir.

Bu bağlamda sizin ilk sigorta girişiniz 01.10.2008 tarihinden önce olması nedeni ile Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.Kanunen bu gereklidir.Ancak bu belgeyi almadan 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan kişilerde bir istisna vardır oda 4C-Devlet Memuru ve 4B-Bağkur statüsünden sigortaları ödenen kişiler 5510 sayılı kanunda bahsettiğim gibi SGK tarafından hastaneye sevk edilerek yeni bir değerlendirme ile emekli olabilirler.

Sizin beyanınıza göre siz 506 sayılı Mülga kanunun geçici 20. maddesi ile kurulmuş bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçisiniz.

Banka özel emekli sandıkları sizinde bahsettiğiniz gibi SGK'dan bağımsız olmalarına karşın aynı tüm vatandaşlarımız gibi sigortalı statülerine tabidir.Yani çoğunluğu 4A-İşçi statüsündedir.Banka sandıklarının tabi olduğu yani bağlı olduğu kanun 506 sayılı mülga kanunun ve de 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunudur.

Siz kamu bankasında çalıştığınızı belirtmişsiniz.Tabi olduğunuz banka emekli sandığında statünüz 4A-İşçi ise evet Engelli Vergi İndirimi belgesi almak zorundasınız.

Eğer bağlı olduğunuz banka emekli sandığında 4C-Devlet Memuru statüsünde iseniz o zaman Engelli Vergi İndirimi belgesine ihtiyaç olmayacaktır.Bu durumda banka emekli sandığı sizi elinizde engelli raporu olsun olmasın sizi hastaneye sevk edecek ve engelli emekliliği durumunuzu inceletecektir.Ortaya çıkan yeni rapour oda aynı SGK gibi onaylatmak için SGK Sağlık kuruluna gönderecektir.Çünkü belirtiğim gibi SGK kurumundan bağımsız olmalarına karşın aynı kanunlara tabidirler.

Bu nedenle sizin bağlı olduğunuz banka emekli sandığında sigortalı statünüzü öğrenmeniz gerekmektedir.Bu bilgiyi banka emekli sandığı emeklilik servisini arıyarak yada banka emekli sandığının internet sitesine girerek emeklilik koşullarına baktığınızda Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartının olup olmadığından öğrenebilirsiniz.

Bankanızın emekli sandığı sitesinde bulunan emeklilik şartları bölümünden Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik koşulları varsa bankadaki sigortalı statünüz 4A-İşçi olduğunu netleşir ve kanunlar gereği Engelli Vergi İndirimi belgesi almak durumunda kalırsınız.Yada telefon veya internet sitesine bakarak 4C-Devlet Memuru statüsünde oduğunuzu anlarsanız yukarı bahsettiğim diğer şartlar ve prosedürlerle emekli olabilirsiniz.

Unutmadan belirtmek isterim ki engelli vatandaşlarımızda 4A-İşçi statüsünün emeklilik şartları ile 4C-Devlet Memuru emeklilik şlartları farklıdır.Yani emekli olabilmek için istenen SGK hizmet yılı süresi ve SGK prim günü birbirinden farklıdır.

Banka emekli sandığında geçen süreleriniz emeklilik hesaplamalarında hizmet birleştirme yoluyla SGK hizmet yılı ve SGK prim günü olarak sayılır bilginiz olsun.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

durum0

Merhaba, rapor tek başına erken emekli olmana yardımcı olmuyor. Erken emeklilikten faydalanmak için varolan raporunu (%40 veya üstü)maliyeye gönderip vergi muafiyet yazını almış olman ve bunuda çalıştığın kuruma vermiş olman gerekir ki Erken emekli hakkından faydalanabilesin kısmi vergi muafiyet dışında...Ben eğer o yazıyı alamamış olsaydım mevcut durumum engelli dahi olsa normal bir vatandaş gibi muamele görecektim emeklilik süresi konusunda..Buda ilave 18 yıla tekabul ediyor...
Senin durum şu raporun eski ise şayet kabul görmez ama başvurmayı dene..Yeni rapor isterlerse oda oranlama konusunda %40 ve üstünü bulamayabilirsin çok sıkıntılı bir süreç..Kolay gelsin şimdiden umarım istediğini alırsın...Selametle..

Bilgi Hazinedir

Ben yeni rapor çıkardım 75 puan ama ana hesaba göre 59 çıktı vergi dairesine başvuru yapmıştım raporu teslim ettim. Sonucunu bekliyorum. Vergi indirimini verilince sanırım ararlar yada mesaj gelir diye düşünüyorum.

durum0

Merhaba,

Engelli Vergi İndirimi belgenizi aldıktan sonra Engelli Vergi indirimi belgenizde yazan derecenize göre (1.,2.,3.) emeklilik koşulunuz netleşecek ve emeklilik hakkınıza kavuşabileceksiniz.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Üst Alt