Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1994 işe giriş ve 3951 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Bir takım rahatsızlıklarım var.. Hipertansiyon, unipolar bozukluk raporlu hastayım.. kalp zarı iltihabı(perikardit) tanısı ile bir kaç kez hastanede yattım. Bir böbrekte doğuştan çift toplayıcı sistem var ve sürekli taş üretiyorum, bu yaz 4 kez ameliyat oldum. Safra kesem de alındı, yaş itibariyle boyun ağrıları bel ağzıları var, gözler 2 dereceye yakın hipermetropi+astigmat vs vs vs ..... Bu ülkede "kadın" olmak denen noktadayım... Çocuk doğurdum, çocuğum özel eğitim ihtiyaçlı oldu, onun arkasında koşmaktan, onu hayata kazandırmaya çalışmaktan çalışmaya zaman kalmadı.... Sonra boşanma davası vs derken velayet... çocuğun bakım ihtiyacı... (ÇÖZGER-engelsiz eğitim raporlu) ve ben çalışamıyorum..
Daha önce engelli emekliliği veya malülen emeklilik ile ilgili hiç bir araştırmam yoktu, bu gece forumda çok gezindim, ancak aşina olmadığım konular olması sebebi ile işe nereden başlayacağımdan çok benim için en kolay ve en karlısı ne olur onu bile toparlayamadım... O kadar çaresiz haldeyim yani

SGK girişim 01.04.1994, Pirim ödeme gün sayım 3951gün. bunun yarısından fazlası 2008 den önce yatmış, asgari ücretin çok üstünde .. yarısı da doğum borçlanması ve yaklaşık asgari ücret düzeyinde maaş... 1971 doğumluyum, yani 50 yaşındayım.

Geleyim asıl yardım istediğim konulara...
1- deneyimlerinizden yola çıkarak bu hastalıklarla emeklilik için yeterli engelli oranına ulaşma ihtimalim ne olur?
2- hadi denedim diyelim, şu an çalışmıyorum... SGK ya gidip onların sevkini mi istemeliyim, yoksa kendim randevu alıp sağlık kuruluna girsem olur mu?
3- İşlemleri ikamet ettiğim yerde mi başlatmalıyım, yoksa daha kolay rapor alabileceğimi düşündüğüm bir yerden başlatırsam bana avantaj veya dezavantajı ne olur.. HAstane statüsünün önemi var mı? Örn.. Ankara İbni sina veya Ardahan devlet hastanesi arasında avantaj-dezavantaj sözkonusu mu?
4-Engelli emekliliği almak ile malüllük arasında maaş farkı çok oluyor mu? Bunu engel oranını belirledikten sonra mı düşünmeliyim?
Aklıma gelenler şimdilik bunlar... sizlerin ek tavsiye veya eklemek istedikleriniz de fazlasıyla kabülüm arkadaşlar...

İçinde bulunduğum koşullar sağlığın da ötesinde yalnız bir anne olmam itibariyle 5 yıl daha aktif çalışmam çok zor ((

şimdiden çok çok teşekkür ederim...

fundamentalbirhayat malulen emeklilik için kimse ama kimse uğraşmasın arkadaşlar. Malulen emeklilik için 2 ay uğraşan bir mağdur olarak en iyi örnek benim ve bunu öneriyorum sizlere.. Vergi indirimi alarak erken emekli olmak çok yerinde bir karar olur..

fundamentalbirhayat

Hiç kafanızı karıştırmayın. İlk yapmanız gereken Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden engelli sağlık kurulu raporu almak için başvurmak. Oranlar Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre tek tek belirlenir ve sonra bunlar Balthazard Formülü ile toplanıp toplam oran bulunur. %40 ve üzeri rapor alırsanız, o raporla çalıştığınız yerin baplı olduğu vergi dairesine gidip sakatlık indirimi için başvuracaksınız. Alacağınız vergi indirim derecesi size erken Yaşlılık emekliliği hakkı kazandırır.

Sonra emeklilik için şu tabloya gör tüm şartları karşılamış oluyorsunuz. Tek yapmanız gereken vergi indirim hakkınızla birlikte sigorta müdürlüğüne erken Yaşlılık emekliliği için başvurmak.

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa evet tek eksiğim engelli raporu. Ben 9 şubat için sağlık kurulu randevusu aldım. Elimde olan hipertansiyon raporu ve unipolar depresyon raporum var ve safrakesem alınmıştı yıllar önce. Bir de perikardit ataklarım var 3-4 kez... Böbreklerde birinde çift toplayıcı sistem var (doğuştan anomali) ve böbrek taşı üretiyorum, sürekli enfeksiyon oluyor bu sebepten de... Şimdi asıl merak ettiğim ve kararsız kaldığım nokta şu... Ben tanılanmamış ama şikayetlerimin olduğu hastalıklarımı sağlık kurulunda dile getirdiğimde onlar ne yapıyor? Git önce tanını al sonra kurula başvur mu diyor, yoksa kurul içinden gerekli muayene, tanı işlemleri için yönlendiriyorlar mı? Oranı yakalayamazsam sanırım 6 ay beklemem gerekiyor yeni bir sağlık kurulu başvurusu için... Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

fundamentalbirhayat

Kurula girmeden önce doktorları tek tek dolaşarak her doktordan oran almalısınız. Kurulu son onay aşamasıdır, oradan yeni oran çıkmaz.

Önce sürekli gittiğiniz hastaneye engelli sağlık raporu almak için başvurun,raporunuz %40 ve üstü çıkarsa ve önceki tüm primleriniz 4a işçi statüsünden yattıysa ve şu an aktif çalışmıyorsanız kısa sürede olsa 4a lı olarak bir işe girin (10-15 gün bile yeterli olur) işe girdiğiniz gibi çalıştığınız iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine raporunuzla gidip vergi indirimi için başvurun,Ankara maliyeden %40 ve üstü onaylanıp geldiğinde sgk ya emeklilik için başvurabilirsiniz. Alacağınız %40 vergi indirimi ile prim gün sayınız ve yılınız yetiyor zaten.

Arkadaşlar. şu an %54 sürekli engelli raporum var. 1995 sigorta girişi ile toplam 3951 günüm var, 51 yaşındayım. Şimdi EYT kapsamına girip girmediğimiz tam netlik kazanmadı. Ancak; diyelim ki 3600 gün+ kısmi emeklilik ile eyt kapsamında girdim. Bir de engelli statüsünden emekli olma hakkım var. Sorum şu?

1- Engelli statüsünden emekli olursam maaşta fark olur mu? Artı ya da eksi.. (%25 civarında fazla alırsın diyenler oluyor, değişmez diyenler oluyor)

2- Rapordaki hastalıklarım İdraryollarının süreğen hastalıkları + kardiyovasküler hastalıklar + işitme kaybı +boyunda hareket kısıtlılığı, yani ortopedik hastalıklar.. Bu durumda kontrol muayenesine tabi tutulur muyum, herkesten mi isteniyor kontrol muayenes?

fundamentalbirhayat

Maaş farkı yok.

Birden fazla hastalık olduğunda çoğu zaman kontrol istenir. Ama şans...

EYT ile emekli olunabilirse öyle olun derim. Kontrol riskini bertaraf etmiş olursunuz.

Üst Alt