Aynı evde yaşayan 18 yaşını tamamlamış kişi için: tüm gelirler toplanır, tüm temel giderler (kira, eğitim, mutfak, sağlık vb. harcamalar) çıkartılır, sonuçta sakat kişiye düşen miktar 87 tl'den az olursa, baba memur da olsa 2022 maaşı alınabilir.
Bu konu aslında tartışmasız böyle olmalı. Yani 18 yaşını aşan kişi birey olmuştur artık. Kendi başının çaresine bakmakla sorumludur. Medeni kanun bunu söyler. Bu çok açıkken, babanın geliri sebebiyle maaş bağlanmaması hukuka aykırı. Ama işte, memurlar bu konuda sana uyguladıkları gibi bir tutum takınıyor.
Daha önce yazmıştım: Şu adrese şu dilekçeyi (kendine göre düzenleyerek) gönder:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
PRİMSİZ ÖDEMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TUNA CD. NO:7 KIZILAY/ANKARA
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
PİRİMSİZ ÖDEMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE,
Konu: 18 yaşını tamamlamış kişilerin 2022 sayılı yasa kapsamında maaş talebi ve gelir hesabı
Tarih
19 yaşında ve %99 oranında sakatlığı olan bir vatandaşım. ... tarihinde 2022 sayılı yasa kapsamında Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı almak için gerekli evrakları tamamlayarak ... Kaymakamlığı'na başvuru yaptım. Ne var ki başvurum babamın memur olması öne sürülerek reddedildi.
Oysa Kaymakamlığın red kararını dayandırdığı, 2022 sayılı yasayla ilgili yönetmelikte yer alan "Medeni Kanun'un 364 üncü maddesine göre tespit edilecek yakını bulunanlar" ifadesi 18 yaşından küçük olan kişiler için öngörülmüştür. Zira 18 yaşını tamamlamış kişi reşit sayılır ve anne-baba bu yaşı aşan çocuklarına bakmakla yükümlü değildir. 18 yaşı tamamlayan kişiler Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre bireydir ve kendilerinden sorumludur.
İş bu sebeple, babamın memur olması nedeniyle 2022 maaş başvurumun reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu, 2022 sayılı kanunda öngörülen gelir kriterine eşit ya da fazla gelirimin olmadığı, ailemin gelirinin kendi temel (kira, eğitim, sağlık, beslenme, giyinme vb.) ihtiyaçlarını karşılamaya ancak yettiği, şahsıma hiç bir pay düşmediği ve 2022 sayılı kanunda öngörülen muhtaçlık kriterlerine uygun olduğum konularının yeniden değerlendirilerek tarafıma 2022 sayılı yasa kapsamında maaş bağlanmasını; konuyla ilgili olarak ... Kaymakamlığı'na resmi yazı yazılmasını ve tarafıma yazılı yanıt verilmesini arz ederim
Adın Soyadın
TC kimlik numaran
İmza
Adres
Telefon